Признаците, че може би прекалявате със солта

6347
Признаците, че може би прекалявате със солта
Снимка: Getty Images / Guliver

Какво е едно ястие, ако няма щипка сол, поръсена върху него?! Често обаче количеството е повече от щипка. Ако и вие обичате солта, следващата информация е важна за вас. Солта снабдява тялото с електролити, които транспортират сигнали от мозъка към нерви, органите и мускулите. Ако тя не е налице, този баланс може да се наруши, ето защо солта не трябва да бъде изключена напълно от менюто. С нея обаче не трябва и да се прекалява, защото може да доведе до опасни за здравето състояние. Ето как може да разберете, че прекалявате със солта и е време да ограничите консумацията ѝ доколкото ви е възможно.

Имате високо кръвно – хората, които имат високо кръвно налягане, не трябва да консумират сол или поне да ограничат приема ѝ до минимум. Заради задържането на течности, солта влияе отрицателно на функцията на сърцето и кръвоносните съдове.

7 домакински продукта, които не трябва да изхвърляте никога

По-специално е по-добре никога да не изхвърляте някои предмети, за да не предизвикате бедствие. 1. Хляб и сол. Скъпи гости бяха посрещ...

Вкусовите ви рецептори си правят шега с вас – усещате храната по съвсем различен начин, защото най-често консумирате сол и солени храни. По тази причина всичко, което няма сол, ви се струва безвкусно и неприятно. Ако обаче потърпите известно време и ограничите солта от менюто, ще забележите, че храната отново възвръща своя естествен вкус. Ще успеете да се справите с готвенето и без толкова много сол.

Не сте достатъчно хидратирани – ако ядете много солени храни, тялото ще започне да изпитва неутолима жажда. Така то използва запасите от вода, а това може да доведе до дехидратация. Пържените и готовите храни често изискват нужда от повече вода, защото се приготвят с много сол. Когато се дехидратирате, може да получите неприятни симптоми като газове, гадене, стомашен дискомфорт, подуване на корема, болка в главата и стомаха. Убедете се, че пиете достатъчно вода в този случай.

Забелязвате подуване на тялото – подуването може да е вследствие на много фактори, в това число и твърде много сол в организма. Ако забележите, че лицето ви е по-подпухнало от обикновено, крайниците ви тежат, вероятно задържате вода, което пък е причинено от консумацията на много сол.

Хапвате преработени или полуготови храни – ако хапвате повече такива, знайте, че в тях има големи количества сол, ето защо е важно да ограничите приема им. Пакетираните храни спадат към вредните, не само заради солта, но и заради останалите вещества, които съдържат.

Малко сол и малко захар преди лягане и ще заспивате като къпани всеки път

Има много начини да се отървете от проблемите с нарушен сън без антидепресанти и хипнотици от медицински произход. Лекарствата не винаг...

Усещате стомашен дискомфорт – той може да възникне поради редица фактори, но прекаляването със солта е един от тях. То повишава броя на вредна бактерия, която насърчава образуването на язва и гастрит. А преди тях може да усещане, подуване, газове и болка в стомаха, киселини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com