Сложете тези 2 подправки в сутрешната вода и вижте какво ще се случи с тялото ви

60211
Сложете тези 2 подправки в сутрешната вода и вижте какво ще се случи с тялото ви
Снимка: iStock

Много хора започват деня с чаша топла вода и обикновено добавят към нея лимонов сок и/или мед. Но добавянето към нея на две подправки - джинджифил и куркума предлага множество потенциални ползи за здравето. Достатъчно е да добавите 1/4 чаена лъжичка смес от двете изсушени и стрити на прах подправки или 1-2 малки резенчета от свежите корени. 

Активните съединения в джинджифила могат да подобрят храносмилането, да намалят възпалението и да понижат нивата на кръвната захар, наред с други предимства. Богата на мощното съединение куркумин, куркумата има подобни противовъзпалителни свойства и също така подобрява антиоксидантните свойства, има потенциални противоракови ефекти и подобрява когнитивната функция.

Пикантният вкус на джинджифила може да допълни вкуса на куркумата, правейки я по-приятна. Могат да се консумират под различни форми като чай, смутита или дори като подправка за сутрешната закуска. И двете мощни билки са известни със своите лечебни свойства от векове.

Тези напитки чистят бъбреците от камъни и токсини по-добре от водата

Ползи от сутрешната вода с куркума и джинджифил

Куркумата може да стимулира производството на жлъчка в черния дроб, което подпомага храносмилането. Джинджифилът съдържа съединения като гингерол и шогаол, които помагат за отпускане на стомашно-чревните мускули.

Подобно на куркумата, джинджифилът също има силни противовъзпалителни свойства. Активните съставки, предимно гингерол, могат да помогнат за облекчаване на хронично възпаление и намаляване на симптомите на състояния като остеоартрит. Консумирането на джинджифил сутрин може да осигури противовъзпалително начало на деня ви.

Доказано е, че джинджифилът има антибактериални и антивирусни свойства, които могат да помогнат в борбата с инфекциите, според изданието The Health Site. Куркумата и джинджифилът са богати на антиоксиданти, които неутрализират вредните свободни радикали в тялото.

Също така е доказано, че куркуминът в куркумата повишава нивата на протеин, наречен невротрофичен фактор, получен от мозъка (BDNF). Този протеин играе ключова роля за здравето на невроните и дългосрочната памет. По този начин куркумата може потенциално да помогне за подобряване на когнитивната функция.

Изследванията показват, че куркуминът може да има противоракови свойства. Той убива раковите клетки и намалява растежа на оцелелите клетки. Джинджифилът също така съдържа биоактивни съединения, които са показали противоракови свойства в някои проучвания

Черният дроб играе решаваща роля в детоксикацията на тялото. Куркуминът в куркумата стимулира чернодробните ензими, които активно изхвърлят токсините от тялото. По този начин пиенето на вода с куркума сутрин може да помогне за детоксикация, подготвяйки тялото ви за предстоящия ден.

Консумирането на куркума и джинджифил сутрин помага за поддържане на по-стабилни нива на кръвната захар през целия ден.

Джинджифилът е добре известно лекарство за гадене и повръщане, свързани със сутрешно гадене по време на бременност и при пътуване.

Куркуминът в куркумата може да подобри функцията на ендотела, лигавицата на кръвоносните съдове. Добре функциониращият ендотел помага за регулиране на кръвното налягане и предотвратява съсирването на кръвта.

Още: Учен обясни защо е полезно да се пие водата от варените картофи

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Тази евтина напитка пречиства кръвта от високата захар

Това е най-важният витамин за диабетиците

Сирене за отслабване - как е правилно да се яде

Симптомите, които показват проблеми с жлъчката

Как изтощителните тренировки и претренирането влияят на имунитета?

Това кафе вдига холестерола

Хлорофил в организма: Какво трябва да знаем и за какво да внимаваме

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com