Тази билка сваля кръвното, лекува диабет и подобрява зрението

55119
Тази билка сваля кръвното, лекува диабет и подобрява зрението
Снимка: iStock

Една билка от бабините тефтери сваля кръвното, укрепва зрението и лекува диабет. Нейните лечебни свойства са признати дори от официалната медицина.

„Тайната е в състава на невена, той е богат на антиоксидантни съединения като тритерпени, полифеноли, флавоноиди и каротеноиди“, обяснява ендокринологът Елена Сюракшина.

Благодарение на тези свойства, цветето е в състояние да неутрализира вредното въздействие на свободните радикали, които провокират хронично възпаление.

Тази билка пречиства кръвта и сваля кръвното

Полезни свойства на невена

Цветята на невена съдържат лутеин, вещество, което подобрява зрението. Ако работите на компютър или през по-голямата част от деня използвате , лекарят препоръчва да приемате запарка от растението. В допълнение, цветята на невена съдържат провитамин А, който е необходим за зрението и регенерацията на тъканите. А също и витамин С, който има ефект върху нормализирането на вътреочното налягане.

Един цвят се счуква, запарва се в чаша вряща вода, пие се по 1/4 чаша 4 пъти на ден. Същата доза се използва и за предотвратяване на диабет. А страдащите от чести пристъпи на панкреатит – трябва да приемат по 1 супена лъжица на всеки 2 часа.

Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на невена също са от полза за правилната сърдечна функция. Освен това листата му съдържат витамин Е, витамин В1, както и фосфор и магнезий. Всички тези вещества играят важна роля за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Лекарят предупреди, че в някои случаи невенът може да навреди. Това важи особено за тези, които са склонни към алергии.

Различни народи по света използват невена като лекарство. Например, мексиканските индианци са използвали тинктури от съцветията за подобряване на лактацията и облекчаване на ревматични болки. В Индия пресен сок от листата се използва за лечение на екзема. Терапевтичната сила на растението се дължи на наличието в него на биологично активни вещества, по-специално на етерични масла и флавоноиди.

Водните настойки от цветовете на невен се използват при възпалителни кожни процеси, като потогонно, диуретично и противоглистно средство. В украинската народна медицина невенът се използвал като лекарство срещу треска и „нощна слепота“, при външни и вътрешни кръвоизливи и при цистит. Пресен сок от невен помага при ужилване от пчели и оси.

Чаят от невен е полезен за черния дроб и бъбреците, а също така е отлично болкоуспокояващо при възникване на възпалителни процеси. Запарките от невен подобряват метаболизма. В началния стадий на диабет те могат да намалят количеството захар в кръвта , което има положителен ефект върху панкреаса.

Съвременни изследвания потвърждават, че цветовете на невена съдържат вещества, които намаляват риска от развитие на катаракта и имат противогъбичен ефект.

Листата на растението съдържат големи количества аскорбинова киселина. Счита се също, че невенът извлича злато и мед от земята и дава тези елементи на човека, който консумира напитката от тях. 

Още: Диабет: Тази билка сваля кръвната захар и холестерола само за 2 часа

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com