Тези витамини най-често са в дефицит при възрастните хора

5660
Тези витамини най-често са в дефицит при възрастните хора
Снимка: iStock

При възрастните хора често се наблюдава дефицит на определени витамини и това е причината не само за спад в имунитета, но и за влошаване на съществуващите хронични заболявания. Руският лекар д-р Татяна Романенко споделя, че липсата на хранителни вещества от група В е често срещана история в напреднала възраст.

„Нервната система, зрението и храносмилателната система страдат от дефицит на вит. В. Дефицитът на B12 е много често срещан проблем при възрастните хора. Това предполага по-висок риск от анемия", казва експертът.

Дефицит на хранителни вещества при възрастните хора

Говорейки за други дефицити, които често се наблюдават с напредване на възрастта, д-р Романенко назова този на вит. D. Рискът от него става особено сериозен през студения сезон, когато няма слънце (под въздействието на лъчите му върху кожата, той се образува в човешкото тяло).

Лекар: Това са 3-те витамина, които най-често са в дефицит в тялото ни

Проблемът се усложнява от това, че хората прекарват много време на закрито, не се движат достатъчно на открито или не ядат достатъчно качествени животински храни, които съдържат вит. D. В допълнение, дефицитът на вит. А е често срещан сред възрастните хора, което засяга зрението. Липсата на вит. С се отразява пагубно на състоянието на кръвоносните съдове. Освен това при липсата на този антиоксидант, тялото става по-податливо на рак, пояснява още експертът.

При възрастни първичният дефицит на вит.С обикновено се развива поради небалансирана диета. Нуждата от него се увеличава при треска, възпалителни заболявания (особено тези, придружени от диария), ахлорхидрия, тютюнопушене , хипертиреоидизъм , дефицит на желязо , хипотермия и прегряване, хирургични интервенции, изгаряния и протеинов дефицит.

При недостиг на вит. С се нарушава образуването на междуклетъчни вещества в съединителната тъкан, костите и дентина, което води до намаляване на здравината на капилярите, последвано от кръвоизлив и възникване на дефекти в костите и свързаните с тях структури.

Образуването на костната тъкан е нарушено: при децата растежът на костите се влошава и в тях се развиват патологични промени.

При възрастни симптомите на дефицит се развиват само след няколко седмици или месеци на недостатъчен прием. Летаргия, слабост, раздразнителност, загуба на тегло, леки миалгии и артралгии могат да се развият още в началните етапи на дефицита.

Други признаци и симптоми са феморална невропатия, дължаща се на кръвоизливи в лигавицата на бедрените съдове (това е подобно на дълбока венозна тромбоза), подуване на долните крайници, вътреставно кървене или ставни изливи.

Още: Лекар: В тази ядка има най-много витамини

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Мляко - вдига или сваля холестерола

Погледнете краката си: Тези 6 симптома издават висок холестерол

Лекар: Тези храни омазняват черния дроб дори и ако не пиете алкохол

Лекар: Това е най-голямата грешка при отслабване

Лекар: Тази грешка по време на закуска е пагубна за кръвната захар

Лечение на миозит - заболяване, при което шията е „издута“

Лекар: Ухапването от кърлеж засяга тези органи

Спите ли настрани със свити крака? Това е най-лошият избор!

Трябва ли да се откажете от млякото след 50 години?

Лекар: Заместител на захарта може да доведе до това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com