Учени: Ранната закуска може да намали риска от диабет тип 2

7530
Учени: Ранната закуска може да намали риска от диабет тип 2
Снимка: iStock

Старата поговорка "Закуската е най-важното хранене за деня" е валидна не само за енергийните нива и метаболизма. Последните изследвания показват, че консумацията на ранна закуска може да играе важна роля и за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2.

Диабет тип 2 е широко разпространено и потенциално сериозно здравословно състояние, което се характеризира с високи нива на кръвната захар. Факторите, свързани с начина на живот, включително диетата, физическите упражнения и съня, могат да окажат значително влияние върху вероятността от развитие на това състояние. Учените отдавна са заинтригувани от времето на хранене и неговото въздействие върху метаболизма. В този контекст времето на закуската е привлякло вниманието като потенциален фактор за превенция на диабета.

Няколко проучвания са установили връзка между ранната закуска през деня и намаления риск от диабет тип 2. Вътрешният часовник на организма, известен като циркаден ритъм, влияе на различни физиологични процеси, включително на метаболизма. Храненето, съобразено с този вътрешен часовник, като например закуската скоро след събуждане, изглежда влияе положително върху регулирането на кръвната захар.

По колко овесени ядки трябва да се ядат за закуска?

Една от причините за тази връзка се крие в инсулиновата чувствителност. Инсулинът е хормон, който помага за регулиране на нивата на кръвната захар. Хората с намалена инсулинова чувствителност са изложени на по-висок риск от развитие на диабет. Консумацията на балансирана сутрешна закуска изглежда повишава инсулиновата чувствителност през целия ден, което спомага за по-стабилни нива на кръвната захар.

Освен това ранната закуска може да повлияе на други фактори от начина на живот, които допринасят за риска от диабет. Например хората, които дават предимство на закуската, е по-вероятно да следват по-здравословни модели на хранене и да поддържат редовен график на хранене. Това може да доведе до по-добър контрол на апетита и намаляване на вероятността от преяждане, които са свързани с риска от диабет.

Лекар: Това е най-добрият час за закуска - ядете всичко, не напълнявате и захарта не се вдига

Ползите от ранната закуска обаче надхвърлят само влиянието ѝ върху риска от диабет. Изследванията показват, че консумацията на закуска може да подпомогне контрола на теглото и да подобри цялостното здраве на сърдечносъдовата система. Тя дава тласък на метаболизма, като ви помага да изгаряте калориите по-ефективно през целия ден. Хранителната закуска може също така да предотврати нездравословното похапване по-късно през деня - друг фактор, който играе роля в превенцията на диабета.

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере напълно сложната връзка между времето на хранене, консумацията на закуска и риска от диабет, досегашните данни показват, че ранната закуска наистина може да бъде проста, но ефективна стратегия за намаляване на вероятността от развитие на диабет тип 2. Включването на балансирана закуска в ежедневието ви, заедно с други здравословни избори в начина на живот, може да проправи пътя към по-здравословно бъдеще.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Високо кръвно? Ето какво можем да направим срещу това

Лекар: Хората с тези заболявания ТРЯБВА да внимават с ягодите

Лекар: Това е най-опасният плод за черния дроб и захарта

Топ 12 на плодовете, които са разрешени при диабет

Колко коса е нормално да ви пада всеки ден?

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете брашно за месец

Ще работи ли кето диетата за вас, ако имате диабет тип 2

Най-добрата пролетна билка за костите и холестерола

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com