Учени разкриха защо хората на средна възраст трябва да пият кафе

9097
Учени разкриха защо хората на средна възраст трябва да пият кафе
Снимка: iStock

Ново проучване установи, че пиенето на кафе от хората на средна възраст може да ги направи по-силни и здрави в напреднала възраст, пише The Guardian.

Ползи от кофеиновата напитка за хората на средна възраст

Това проучване е проведено сред 12 000 участници от екип от Националния университет на Сингапур (NUS) в продължение на 20 години и е публикувано в Journal of the American Directors Association.

В началото на експеримента участниците на средна възраст 53 години са били попитани за тяхната консумация на кофеин. След това отново след 20 години, когато те са достигнали средна възраст 73 години, са били попитани колко енергични се чувстват. Освен това е записано теглото им и е измерена силата им на захващане, както и резултатите от теста TUG, който се използва за оценка на човешката мобилност и изисква както статичен, така и динамичен баланс.

Учени: Ако искате да отслабнете, пийте кафето така

Сред анкетираните любители на напитката 52,9% пият по една чаша на ден, 42,2% пият две или три чаши, а 4,9% пият четири или повече. Резултатите показват, че при последните е значително по-малко вероятно да имат физическа слабост по-късно в живота в сравнение с тези, които не пият напитката всеки ден.

В същото време учените отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания, за да се установи дали кофеинът или други химични съединения имат този ефект върху физическата слабост.

Преди това изследователите установиха също, че пиенето на еквивалента на три до четири чаши от разтворимата напитка на ден намалява риска от много заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак. Освен това, според резултатите от друго проучване, пиенето на една допълнителна чаша от напитката на ден помага за предотвратяване на наддаване на тегло, допълва още изданието.

Ползите от естествената кфеинова напитка са неоспорими, но трябва да се помни, че нейната прекомерна консумация на напитката може да доведе до влошаване на здравето. Ако работите много и консумирате големи количества от напитката, за да се ободрите, довеждате тялото си до изтощение, може да изпитате нервност, главоболие и световъртеж. Кофеинът има добър ефект върху тялото, когато при приема му то не изпитва глад и е в спокойно състояние. Но определено не трябва да пиете напитката, когато сте на ръба на изтощението или нервен срив. Вероятно точно поради неспазването на това просто правило са се появили толкова много погрешни мнения за вредата от коментираната напитка, допълва още изданието.

Най-опасната комбинация на кофеиновата напитка е с алкохол, тъй като кофеинът е отличен проводник на алкохола към мозъка. Тази комбинация често води до сериозни сърдечни проблеми, включително инфаркти и инсулти.

Oще: Сложете това в кафето, за да подобрите паметта си

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кафе с мляко - как е правилно да се пие

10+ МАЛКИ ТАЙНИ да свалим кръвното у дома БЕЗ ХАПЧЕТА

3 съставки, които ще направят почти всяко ястие полезно за сърцето

При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал

Тормоз от магнитни бури - Тактиките да се справите с тях

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com