Учени: Тези лекарства увеличават риска от диабет с 50% при жените

1175
Учени: Тези лекарства увеличават риска от диабет с 50% при жените
Снимка: iStock

Приемът на високи дози статини повишава риска от диабет при по-възрастните жени с 50%. Тези лекарства помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания, но могат да представляват допълнителни рискове за здравето, установиха австралийски учени, според изданието The Health Site.

Статини и по-висок риск от диабет

Когато жените приемат високи дози от тези лекарства, те са по-склонни да получат потенциално фатално метаболитно разстройство, причинено от високите нива на кръвната захар. Към днешна дата статините се приемат от милиони хора по света, но тези лекарства имат сериозни странични ефекти.

Ендокринолог: Тези промени в ръцете издават диабет

Учени от Университета на Куинсланд в Австралия решиха да проведат едно от първите проучвания, фокусирайки се върху здравните ефекти на статините върху повече от 8000 пенсионирани жени. Изследователите казват, че жените , приемащи статини, трябва редовно да проверяват нивата на кръвната си захар. Сред пациентите на възраст над 75 години е установено, че приемът на статини повишава риска от коментираното заболяване с 33%. Ако дозировката на лекарствата е значителна, тогава рискът се увеличава с 50%. Проучването потвърждава констатациите на друга група учени, които показват, че хората с естествено високи нива на холестерол са, парадоксално, по-малко склонни да страдат от захарна болест.

Предишни проучвания показват леко увеличение на риска от коментираното заболяване при пациенти, приемащи статини. Миналия август учени от Оксфордския университет установиха, че случаите на сърдечни заболявания се увеличават при хора с генетични мутации, които повишават нивата на мазнините в кръвта, включително холестерола. Въпреки това, тези вариации леко намаляват вероятността от развитие на коментираното заболяване от тип 2. Проучването също предполага, че лекарства, които причиняват калциеви отлагания в артериите, могат да доведат до сърдечни удари. Въпреки това има много научни доказателства за ползите от статините за предотвратяване на сърдечни заболявания и понижаване на нивата на холестерола.

Казано по-просто, причините за развитието на захарна болест могат да бъдат описани като намаляване на чувствителността на клетките към хормона инсулин или нарушение на неговата секреция.

Панкреасът синтезира инсулин, който поддържа желаното ниво на захар в кръвта и осигурява доставката на глюкоза до клетките на почти всички тъкани на тялото.

При възникване на коментираното заболяване метаболитните процеси са нарушени. Или клетките в панкреаса вече не произвеждат достатъчно инсулин (тип 1), или тялото не може да го използва правилно (тип 2). В резултат на това глюкозата, вместо да влезе в клетките, се натрупва в кръвта и урината. Пациентът изпитва съответно хипергликемия и глюкозурия.

Още: Лекар: НЕ пийте сок от този плод, води до диабет

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва с цел самолечение и самодиагностика!

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

Какво да ядем за здрава щитовидна жлеза?

Учени: Само 1 лъжица от това на ден намалява риска от деменция

Коприва с мляко. Високото кръвно ще си отиде с тези велики рецепти

Учени: Кърлежите атакуват хората с тази кръвна група

По колко магнезий трябва да се пие на ден?

Трябва ли да се пият витамини през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com