Ужасът в будно състояние - сънна парализа

16351
Ужасът в будно състояние - сънна парализа
Снимка: Pixabay

Сънната парализа е феномен, които се е случвал на 8% от хората на Земята. Обект на изследване е от години. В древността хората са свързвали това състояние с демони или извънземни.

През 2017 г. Дженифър Хасан разказва малка част от личната си история за вестник "Уошингтън Пост". Ето част от нея:

"Първата сънна парализа, която ме застигна, беше през зимата на 2012 г. Дядо ми беше починал наскоро и аз прекарвах времето си в дома на баба ми. След 60 години семеен живот тя бе потънала в тъга и самота, подклаждани допълнително от празния дом. Бях решила, че ще е полезно за нея да прекарваме повече време заедно и се преместих в свободната ѝ спалня. Щом дойде нощта, аз се прибрах в стаята си и загасих лампата. Преди да заспя чух как баба ми плаче.

Събудих се няколко часа по-късно, беше ми студено. Когато се опитах да придърпам завивката около тялото си, осъзнах, че не мога да помръдна. Изпаднах в паника. Какво става? Защо не мога да помръдна? Опитах отново да вдигна ръце и нищо. Главата ми бе залепена за възглавницата, тялото сякаш беше замръзнало. Щом осъзнах всичко това, напрежението започна да ме задушава. Все по-трудно можех да дишам. Беше като част от филм на ужасите - опитах се да отворя уста, да изкрещя, но от устата ми не излезе и дума. Не можех да преместя погледа си и реално не успявах да направя нищо друго, освен да седя легнала с очи, вперени в тъмния таван. Не успявах да видя нищо, но по някаква причина имах чувството, че в стаята има още някого. Усещах сякаш има скрито присъствие, което ме тормози и отказва да ме пусне.

Защо е важно да си вземем горещ душ преди сън?

„Вашият циркаден ритъм, който е вашият цикъл сън-събуждане, се ръководи от телесната температура и светлина“, казва д-р Уит...

След няколко минути, които ми се сториха като часове, успях отново да се раздвижа. Разтреперих се, включих лампата и седнах в леглото. Останах така до сутринта..."

Сънната парализа възниква, когато съзнанието се събуди, но тялото остане заспало. Това причинява временна невъзможност за движение и в много случаи силни халюцинации. Понякога парализата продължава секунди, друг път минути.

Различават се три категории усещания:

Нарушител: чуват се звуци от отваряне на дръжки, въртеливи стъпки, човек в сянка или усещане за заплашително присъствие в стаята.

Демон: чувство за натиск върху гърдите, затруднено дишане с усещане за задушаване, удушаване или сексуално нападение от злонамерено същество. Индивидът вярва, че е на път да умре.

3 природни метода за бързо заспиване

Изпитвате затруднения да заспите или се събуждате късно нощем и будувате до сутринта? Вероятно е време да промените нещо в ежедневния с...

Вестибуларно-моторно: усещане за въртене, падане, плаване, летене, завиване над нечие тяло или друг тип изживяване извън тялото.

Да се ​​чувстваш мъртъв: това е един от най-често срещаните кошмари по време на сънната парализа. Хората се чувстват като ум, заключен в абсолютно мъртво тяло, и непреодолимата паника на съзнанието не помага окончателно да се събуди.

Психиатрите знаят за такъв феномен от приблизително същото време, когато психиатрията започва да се развива и сред хората тези явления от стотици години се считат за интриги на брауни. Те казаха, че това брауни се катери през нощта на леглото на човека, когото не харесва, и започва да притиска гърдите си или да го удуши.

В различните краища на света са имали свои собствени местни варианти за този феномен: някъде една зла вещица идва при хората през нощта, някъде демони, джинове, дяволи и други зли духове го правят.

Сега лекарите започнаха да разбират малко за същността на това явление, въпреки че все още явлението е пълно със загадки. Това се случва, когато човек вече е по същество буден, но тялото и мозъкът му все още са в състояние на сън. И човек не може да се движи нито поради работата на мозъка, защото в съня мускулите на нашето тяло работят в намален режим. Всъщност само мускулите на очите работят нормално..
Важно е да се знае, че Сънната парализа не е болест!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com