Внимавайте с тези ежедневни навици, за да не си докарате инсулт

71881
Внимавайте с тези ежедневни навици, за да не си докарате инсулт
Снимка: Wikipedia

Мозъчният инсулт е сериозно състояние, което възниква, когато кръвоснабдяването на различни части на мозъка е нарушено. Това спира подаването на кислород и хранителни вещества към мозъка, което води до инсулт.

Има много навици в ежедневието, които могат да увеличат шансовете ви да достигнете до това състояние. От нездравословното хранене до заседналия начин на живот, различни фактори могат да увеличат риска от инсулт и при двата пола.

Според изследователи от John Hopkins Medicine приемането на противозачатъчни хапчета често води до инсулт. Това показва, че жените са по-застрашени от това състояние в сравнение с мъжете. Според експерти, комбинираните орални контрацептивни хапчета и контрацептивни пластири включват хормона естроген, което е рисково.

Въпреки това, има много други фактори, водещи до мозъчен инсулт.

1. Пушене

Пушенето на цигари е изключително вреден навик, който не само ви прави по-рискови за мозъчен кръвоизлив, но и влияе върху здравето на сърцето и дихателните ви функции. Опасността от исхемичен инсулт се увеличва двойно.

2. Липса на физическа активност

Бездействието, нередовните тренировки не само могат да ви накарат да се сдобиете с наднормено тегло и да затлъстеете, но също така могат да причинят сериозни заболявания. Това увеличава риска от инсулт и също така ви прави уязвими за много други хронични състояния.

Редовните тренировки, здравословното хранене и ограничаването на нездравословния начин на живот могат да ви предпазят от всякакви животозастрашаващи състояния и усложнения.

3. Препиване

Според експертите, повече от две напитки на ден повишават кръвното ви налягане. Препиването обикновено се отнася до пиене на много алкохол за кратък период от време или пиене, за да се напиете.

Докато при жените шест чаши алкохол в един ден се класифицират като препиване, при мъжете 8 единици се сичтат за такова.

4. Други рискови фактори за инсулт

Има много други рискови фактори, които водят до мозъчен инсулт. Медицински състояния като високо кръвно, холестерол, диабет, предсърдно мъждене, т.е. нередовен сърдечен ритъм, са всички контролируеми рискови фактори. Фамилната анамнеза, възраст, пол са неконтролируеми рискови фактори.

5. Лечение

Когато някой получи инсулт, времето е от съществено значение. Трябва да се действа незабавно, ако човек види някой поразен от инсулт, най-добре е той да се лекува в рамките на първите няколко часа от началото на инсулта.

За да лекуват исхемичен инсулт, лекарите трябва бързо да възстановят притока на кръв към мозъка.

Някои от методите за това са чрез спешни лекарства и ендоваскуларни процедури, които включват лекарства, доставени директно в мозъка или чрез отстраняване на съсирека със стент ретривър. Въпреки това, в случай на хеморагичен инсулт, може да се препоръча операция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com