За хора с тези болести херпесът е много опасен

6943
За хора с тези болести херпесът е много опасен
Снимка: iStock/Guliver

Според проучване на учени от Харвардския университет множествената склероза, тежко заболяване с неизвестна етиология, вероятно е усложнение на инфекция, причинена от вируса на Епщайн-Барр, вид херпес. Статията е публикувана в списание Science.

Множествената склероза е хронично възпалително заболяване на централната нервна система, което засяга миелиновите обвивки, предпазващи невроните в главния и гръбначния мозък. Причината за появата му до момента е неизвестна и няма лекарство или ваксина.

Една от хипотезите предполага, че заболяването е свързано с вируса на Епщайн-Барр (HEV), но все още не е установена категорична връзка поради факта, че херпесният вирус засяга около 95 % от възрастните, а множествената склероза е сравнително рядко заболяване.

Никога не понижавайте кръвното при главоболие, опасно е

Главоболието често не е симптом на високо кръвно налягане, а опитите за понижаване на кръвното налягане при болка водят до повишен риск...

За да установят връзката между херпесният вирус и множествената склероза, изследователи от Медицинската школа по обществено здраве "Т. Х. Чан" към Харвардския университет провеждат проучване на повече от 10 милиона военнослужещи в САЩ и идентифицират 955 души, които са били диагностицирани с множествена склероза по време на службата си.

Авторите анализират кръвни серумни проби, вземани от военнослужещи на всеки две години за HEV, и установяват, че носителите на вируса на Епщайн-Барр са 32 пъти по-застрашени от развитие на множествена склероза, отколкото тези без херпесния вирус, дори ако са открити други вируси.

Въпреки това изследователите отбелязват, че серумните нива на леката верига на неврофиламента - биомаркер за дегенерация на нервите, характерна за множествената склероза - се повишават само след инфектиране с HEV, като първите симптоми на заболяването се появяват около десет години след инфектирането. Според авторите това ясно показва, че основната причина за множествената склероза е херпесният вирус, който причинява инфекциозна мононуклеоза и латентна инфекция на гостоприемника през целия живот.

Авторите предполагат, че забавянето между инфекцията с HEV и появата на множествена склероза може да се дължи на факта, че симптомите на болестта не се появяват в най-ранните етапи, както и на постоянната връзка, която се изгражда между имунната система и вируса в резултат на многократното му реактивиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Кардиолог: 3 причини, поради които хапчетата за кръвно НЕ действат

Хората с тази кръвна група се раждат с най-силен имунитет

Лекар: Изтръпване на ръцете и краката след сън издава тези заболявания

Това е най-добрият навик за черния дроб

Кога трябва да се тревожим за ниския холестерол

Какво показва изтръпването на ръцете за здравето ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com