Застрашена ли си от инфаркт?

2036
Застрашена ли си от инфаркт?
Снимка: iStock/ Guliver

Знаете ли, че годишно случаите, свързани със сърдечно-съдови заболявания отнемат повече животи от всички форми на рак взети заедно? Когато оценявате риска от инфаркт, важно е да знаете, че има фактори, които можете да контролирате, а други не.

Рискови фактори за сърдечен удар, които не можете да контролирате:

Ето колко по-рано можете да предвидите предстоящ инфаркт

Половината от пациентите с претърпян инфаркт усещат ранни признаци преди сърцето да спре, предупредиха учени от Института по кардиологи...

Възраст. Повечето смъртни случаи от сърдечен удар се наблюдават при пациенти на възраст 65 години и повече, но рискът за мъжа започва да се увеличава при 45 (за жените започва от 55).

Пол. Като цяло мъжете имат по-голям риск от инфаркт, но жените са по-склонни да изпитват по-фини симптоми на инфаркт като умора и гадене - не само болка в гърдите.

Гени. Семейната история може да диктува ранни проблеми. Посетете лекар, ако баща или брат ви са били на 55 или по-малко, когато са диагностицирани с ишемична болест на сърцето (или 65 за майка или сестра ви).

Рискови фактори за сърдечен удар, които можете да контролирате:

Диета. Здравословната храна е високоефективно оръжие срещу сърдечни заболявания. Съсредоточете се върху плодовете, зеленчуците и зърнените храни, както и млечните продукти с ниско съдържание на мазнини, птици и риба. Ограничете червеното месо и захарта.

2 съставки и нулев риск от инфаркт – запомнете тази рецепта

Здравето е най-важното нещо и затова трябва да се грижим за него, ако искаме да се чувстваме щастливи. Много често забравяме да обръща...

Пиене. Алкохолът може да усили сърдечните рискове за здравето, да повиши триглицеридите и да причини неравномерен сърдечен ритъм. Консумирайте безопасно, като пиете не повече от две напитки на ден за мъже (и една за жени).

Кръвно налягане. Високото кръвно налягане принуждава сърцето да работи по-усилено, причинявайки вреда с течение на времето. Ако кръвното Ви налягане е по-високо от 120/80, рискът от сърдечен удар се счита за повишен.

Диабет. Пациентите с диабет имат двойно по-голям риск от коронарна болест на сърцето. Това е така, защото високата кръвна захар, ако е неконтролирана, може да доведе до увеличаване на плаката в артериите.

Пушене. Пушенето е пряко свързано с всеки четвърти инфаркт. Хората, които пушат, имат сърдечен удар два до три пъти по-висок от непушачите.

Холестерол. Здравословните нива на LDL ("лош") и HDL ("добър") холестерол помагат да се предотврати натрупването на артериална плака. Промените в начина на живот могат да укрепят баланса, но може да се нуждаете и от лекарства. 

Ето коя храна намалява риска от инфаркт

Ядките може да подобрят здравето на сърцето и да намали риска от преждевременна смърт от сърдечни заболявания, съобщи MedicalXpress, по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com