1 нов болен от коронавирус, тепърва ще има заповед за специални отделения във всички болници

6545
1 нов болен от коронавирус, тепърва ще има заповед за специални отделения във всички болници
Снимка: БГНЕС

Има 1 нов случай на болен от коронавирус, с което в България официално потвърдените болни от COVID-19 са 202. Това стана ясно от думите на началника на кризисния щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. Случаят е от София, не е клиничен, а през нощта са изследвани 29 проби.

"Това не е тенденция", предупреди началникът на щаба, според който "трендът е покачващ се". Той обаче заяви, че имало и 7 души в болница в перфектно състояние, но все още вирусът е в кръвта им.

Мутафчийски обясни, че са проведени консултации с премиера във всяка една болница да бъде направено специално отделение за коронавирус и да има нови интензивни легла. Той добави, че през днешния ден здравният министър Кирил Ананиев трябва да издаде заповед - защото имало много пациенти с пневмония, лежащи в лечебни заведения, само че те не били с доказан коронавирус. Има и идея да се разширят лабораториите, които изследват за коронавирус.

Стана ясно и, че държавата е купила 500 теста за коронавирус, а другите 6000 били от дарители! На ден се правят по 300 теста, но се готви удвояване на този капацитет. А по отношение на поръчката за 2 млн. лева от ВМА за лични предпазни средства, Мутафчийски, който е началник на болницата, уточни, че тепърва тя ще се изпълнява!

Що се отнася до симптомите на болестта, по думите на началника на кризисния щаб в Италия се следяло най-вече температурата, сатурацията - ако е около 89 до 90, задължително се влиза в болница, както и дали устните са посинели. Мутафчийски подчерта, че според наблюдения на Апенините имало случаи на пациенти със сухота в гърлото, дори и оплаквания сякаш в гърлото има чуждо тяло, но това не е официално търсена задължителна симптоматика.

"Започне ли да ти тече носът, да те боли гърлото и да губиш вкус, може да си болен", обобщи проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че на четвъртия ден от заразата ти може да почнеш да заразяваш, на петия ден да има симптоми, а чак след седмия до десети ден да има антитела в кръвта, които да бъдат уловени от т.нар. бързи тестове. "Не може по бързи тестове да кажем колко болни има в държавата", каза Кантарджиев, който е директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той уточни, че първо трябва да се изследват болните с двойна бронхопневмония. След това - медицинският персонал с клинични симптоми, а на трето място - да се уловят случаи на места, където се събират повече хора, като например заводи.

Професорът каза и друго - за да се види дали дадени мерки дават ефект, трябва да мине поне седмица. Ако няма удвояване на случаите, значи има ефект.

Аспекти

Повече от 100 хил. души вече са оздравели от коронавируса

Над 100 хиляди души от заболелите от новия коронавирус са оздравели. Това сочат данни от няколко платформи. Повече от 16 хиляди пък са...

Майката на 4-годишно момиченце, което е тествано за коронавирус, Мариета Томова - разказа, че всъщност детето се лекува за пневмония и се чуди дали има друго лечение. Тя попита директно за хидроксихлорохин - лекарството, за което и Кирил Домусчиев говори. Всичко се разви за 3 дни, обясни Томова.

Нова телевизия обобщи, че в болницата във Велико Търново няма предвидено специално инфекциозно отделение за болни от коронавирус.

Мисля, че стигнахме до момента, в който обществото само трябва да контролира мерките - социалната изолация и хигиената. "Няма нужда някой да ни затяга (повече) гайките", каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров.

Маджаров предупреди и, че за април държавата трябва да намери пари за медицинския сектор, защото ако не го стори, то болници, личните лекари, спешната помощ, извънболничната помощ дори ще останат без средства, тъй като масово хората са вкъщи и няма приходи.

Още: "Заразата с коронавирус настъпва все по-бързо в глобален мащаб"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com