Александър Златанов: Неминуем локдаун, ако нещата продължават да ескалират

4700
Александър Златанов: Неминуем локдаун, ако нещата продължават да ескалират
Снимка: БГНЕС

„Ако продължим следващите дни с това темпо и се очертае едно високо плато, може би ще имаме възможността да не влезем в локдаун, но ако нещата продължават да ескалират – имайки предвид повече заразени, повече приети в болница, неминуемо ще се стигне и до локдаун, което е и последната мярка“, каза по БНР Александър Златанов, заместник - министър на здравеопазването.

"Следим нещата в динамика и ще вземем решението на базата на данните. Няма да конкретизирам точна цифра на хора в болница, за да решим за локдаун, защото следим много параметри - тествани, ваксинирани, капацитет на болниците.

Сега с тези много тествания излиза скритата заболеваемост. А резултатът на тези хора, които сега се тестват, ако е положителен, веднага се качва в единната информационна система, а те се карантинират", заяви Златанов.

Натискът върху контролиращите органи в момента е огромен, но се пренасочва ресурс. Здравните инспекции наемат доброволци. Има над 150 човека в системата на РЗИ, които са извън щата и сега се включват, каза той.

"В момента е трудно да се определи в пика ли сме на вълната или слизаме, но се надявам ние да сме точно около пика и това да е най-тежкият момент на пандемията и да го преодолеем", посочи още Златанов.

Никой не упражнява натиск да не се обявява локдаун, заяви той:

"Президентът е доста загрижен и мисля, че се опитва да ни насърчи да направим необходимото по отношение на мерките. Министъра на здравеопазването също. А иначе засега мерките са достатъчни и смятам да преминем през тази буря.

Радев многозначително намекна кога идва локдаун

Ако се стигне до изчерпване на реанимационните легла, какво да правим - да оставим хората да измират? Това ли трябва да направим? Така...

Засега не отпада идеята децата от 1 до 4 клас да се върнат присъствено, ако се създаде една добра и безопасна среда в училище. Тук е важно да се видят възможностите да се правят тестове на учениците. Може и учителите да ги правят тестовете и тези неща ги обсъдим с тях. Нагласата в момента е да се върнат по-скоро учениците от долните класове", заяви още Златанов.

Златанов коментира и това, че БЛС сезира ДАНС и АДФИ:

"Вчера се разрази леко раздут и изкуствен скандал по отношение на разпределението на парите на НЗОК. Аз мисля, че това е малко изкуствена драма. Няма такава. И вчера направих анализ - няма такова нещо. Днес имаме и Надзорен съвет на НЗОК, за да видим има ли причини за скандала. Има някаква изнервеност на ръководството на БЛС. То как би могло да обясни, че на последното заседание на НС на НЗОК се взе решение парите в излишък да се разпределят на лечебните заведения, които са разкрили над 10 на сто легла за Covid - 19 от общия капацитет на леглата в болницата. Това е една добра стъпка за тях, заради повишените им разходи", заяви Златанов.

"Става дума за около 35 млн.лв. допълнителни и справедливо разпределени средства след решение на целия Надзор на НЗОК. И сега те от БЛС не подписват НРД, за да могат болниците да си получат парите", поясни още Златанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com