Ананиев: Намалихме дълговете на болниците с 27 %

1164
Ананиев: Намалихме дълговете на болниците с 27 %
Снимка: БГНЕС

Да се обръщаме към проблемите на всеки един от българските гражданин е първостепенната задача на Министерство на здравеопазването, каза във Велико Търново здравният министър Кирил Ананиев по време на осмата политическа академия на Жени ГЕРБ, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

„Когато с екипа ми дойдохме, много областни болници бяха в критично състояние. Ние успяхме да свалим с 27% задълженията, направихме механизми за контрол. Целта е да бъдат обърнати процесите в здравната система – от една консервативна, с много зависимости и натрупани проблеми, да се намери онзи път, по който публичният ресурс, предоставян за здравеопазване, наистина да се разпределя по обективен и прозрачен начин“, обясни министър Ананиев.

Ананиев: До 20 дни ще е ясно какви пари са нужди за медицинските сестри

„Изпратили сме до всички регионални здравни инспекции писмо с конкретни указания и искане да ни бъде предоставена информация за в...

Здравеопазването е първата сфера, която опонентите на ГЕРБ най-много ще използват за атака преди изборите, прогнозира министърът. Той обаче обясни, че въпреки чувствителността на темата и многото натрупани през годините проблеми, вече започват да се намират редица решения. Едно от тях е електронното здравеопазване. „За това се говори от много време, но сега вече спечелихме европроект за изграждане на единна система“, заяви Кирил Ананиев. Той съобщи, че 9 от общо 12 модула на системата ще са готови до края на годината. По думите му електронната рецепта, електронното направление и досие ще позволят на всеки от нас да следи с точност всичко, относно здравния си статус и прилаганото лечение. Освен удобство, това ще доведе и до повишаване на контролната дейност.

С изменението на Закона за лекарствените продукти, пък се прие да бъде изградена информационна система за проследяване пътя на лекарствата, за да е гарантирано, че се внасят истински лекарства, а във всеки момент да е ясно има ли недостиг на медикаменти и какъв.

„Много успешно върви изпълнението на големия проект, свързан със спешната помощ“, съобщи още здравният министър. „Първите линейки пристигнаха, центровете ще получат общо 400. На 237 места в страната изграждаме и спешни пунктове, оборудвани с най-съвременната техника и апаратура, които, поради броя си, ще са близко до пациентите“, коментира още министърът.

 

Ананиев подчерта, че повечето случаи на морбили са на деца без ваксини

"Към момента с данни за морбили са 52 души, като в Националната референтна лаборатория са били потвърдени 31 случая. Това разкри минист...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

"Няма да носим маски като при ковид": Проф. Ива Христова предупреди за сериозен ръст на коклюш

Инфекционист със съвети за коклюша

Педиатър: Не може да говорим за епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com