Безопасна ли е ваксината на Пфайзер и раздавани ли са подкупи от компанията?

19257
Безопасна ли е ваксината на Пфайзер и раздавани ли са подкупи от компанията?
Снимка: iStock

Великобритания стана първата страна в света, която започва да използва иновативната ваксина на Пфайзер (Pfizer) и германската компания Бионтех (BioNTech) срещу коронавируса.

Днес стана известен и първият човек в света, ваксиниран срещу COVID-19 извън клиничните изпитания, но въпросите дали ваксината ще е безопасна и ефективна не спират.

Pfizer Inc. е американска многонационална фармацевтична корпорация. Тя е една от най-големите фармацевтични компании в света и към 2018 г. се нарежда на 57-мо място в списъка Fortune 500 на най-големите американски компании по общ приход, гласи информация за компанията в Уикипедия.

Великобритания е поръчала общо 40 милиона дози от ваксината. Това е достатъчно за ваксиниране на 20 милиона души в 67-милионната страна. Както вече стана известно, България също планира да използва ваксините на Пфайзер.

Хубаво е обаче да разгледаме и интересни факти от историята на компанията. През 2012 година фармацевтичната компания "Пфайзер" се е съгласила да плати на американското правителство 60.2 млн. долара, за да избегне обвинения за раздавани подкупи в няколко държави по света, включително в България.

Става въпрос за случаи в периода 2001-2004 година като подкупите са давани от служители във филиали на компанията в България, Хърватия, Русия, Казахстан, Сърбия, Чехия, Китай и Италия. Фармацевтичната фирма попада под ударите на закона в САЩ, тъй като акциите X се търгуват на американската стокова борса.

В България представители на компанията са платили 28 000 долара за екскурзии на лекари до Гърция като награда, че са предписвали най-много нейни продукти. Отделно са платени и 17 000 долара за участие на медици в медицински конференции, отново заради предписване на продукти на компанията.

Факт е обаче, че практиката сочи, че клинични изпитания на ваксина не се правят от самите производствени компании, а от трети страни - с цел максимална прозрачност и елиминиране на евентуално нежелано влияние!

Поради тази история има много скептични мнения по отношение на ваксините на компанията. За предпазливост призовава и Питър Доши за British Medical Journal (BMJ), който пише, че настоящите изпитания все още не са достатъчни за заключение, че ваксината ще спасява животи.

Заради Тръмп, САЩ са се лишили от повече ваксини срещу коронавирус на Pfizer

Администрацията на републиканския президент Доналд Тръмп през лятото отказа предложение за закупуване на допълнителни партиди ваксина с...

Причината е, че според него при изпитанията на ваксината се отчита относително намаляване на риска, а не абсолютно намаляване на риска, което изглежда е по-малко от 1%.

Второ, тези резултати не отчитат способността на ваксината да спасява животи, нито способността да се предотврати инфекция, нито ефикасността във важни подгрупи (напр. възрастни хора). Те все още остават неизвестни.

Трето, тези резултати отразяват времеви момент относително скоро след ваксинацията и ние не знаем нищо за ефективността на ваксината на 3, 6 или 12 месеца, така че не можем да сравним тези стойности на ефикасност с други ваксини като грипни ваксини (които се оценяват за сезон).

Четвърто, децата, юношите и имунокомпрометираните лица бяха до голяма степен изключени от опитите, така че все още липсват данни за тези важни популации.

Проблеми с ваксината на Pfizer - не може да бъде доставено предвиденото за 2020 г. количество

Поради логистични проблеми, фарамцевтичният гигант Pfizer е намалил броя на дозите коронавирусна ваксина, които очаква да достави до кр...

В едно проучване на Pfizer, например, повече от половината от ваксинираните участници са имали главоболие, болки в мускулите и студени тръпки - но проучванията в ранната фаза са малки, с големи допустими грешки около данните, отчита той.

Пълното проучване на Доши можете да прочетете тук.

Друг интересен факт е, че главният изпълнителен директор на Pfizer Албърт Бурла е продал акции на американската фармацевтична компания за около 5,6 милиона долара, възползвайки се от растежа на котировките след новината за успешни тестове на ваксина срещу Covid-19 в началото на ноември, съобщава Fox News.

Котировките на фармацевтичния гигант скочиха с 15 процента в този период от време.

Междувременно излезе предварителен доклад на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) за ваксината. Тепърва обаче външни експерти ще го оценяват - на 10 декември. Основните заключения за ползите са: 

Ангелов разкри кога ще е достъпна коронавирусна ваксина в България и коя ще е

По предварителни данни първата ваксина за коронавирус, която очакваме да дойде в България, е тази на „Пфайзер“, вероятно пр...

1. Намаляване на риска от зараза с Covid-19 най-малко 7 дни след приемане на втората доза.

2. Намаляване на риска от зараза с Covid-19 между приема на първата и втората доза.

3. Намаляване на риска от тежко протичане на Covid-19 по всяко време след приема на първата доза.

Какви точно са неизвестните и рисковете - научете ТУК!

Автор: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com