Цацаров иска независим регулатор за лекарствата

1589
Цацаров иска независим регулатор за лекарствата
Снимка: БГНЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата е под шапката на Министерство на здравеопазването и е само регистратор, няма функциите и правомощията на независим регулатор - не е ли време да мислим за независим регулатор по отношение на лекарствата или това не е удобно на крупни интереси, свързани с производството, търговията и износа на лекарства?

Това запита пред медиите в парламента главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

Обвинител номер едно бе изслушан днес от депутатите в Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

На закрито заседание Цацаров запозна народните представители с информацията за системата БАЦИС (Българска акцизна централизирана информационна система) и създадените предпоставки за допускане заличаване на акцизни, данъчни документи. Заседанието по тази точка бе закрито за представители на медиите.

Народни представители зададоха различни въпроси на Цацаров за дейността на прокуратурата по отношение противодействието на контрабандата на рискови и акцизни стоки, както и стоки, застрашаващи живота или здравето на хората. В изслушването освен депутатите от комисията и председателят на ДАНС Димитър Георгиев участваха зам.-директор на НАП, представители на Агенция „Митници”, на МВР, председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев, изпълнителният директор на БПГА Андрей Делчев и др.

Според Цацаров народните представители имат законодателна инициатива и трябва да се сетят, че в сферата на контрола на лекарствата промените са необходими.

Паралелният износ на лекарства на първо място е в правомощията на контролните органи, тази дейност, от която се извличат големи печалби не е престъпление по отношение на българския НК, заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушването му.

"Излишно е да казвам, че паралелният износ на лекарства може да се дължи както на предишен паралелен внос, или въобще на внос или на лекарства, които така или иначе са легално в страната и са изписвани по надлежния ред и финансирани от НЗОК по техните правила, и въпреки всичко не са стигнали до крайните потребители по ред причини", коментира Цацаров.

"Сред причините могат да бъдат тези, че лицата, снабдени с определени документи, които удостоверяват правото да получат тези лекарства, просто са ги получили, но реално нямат нужда от тях, просто защото не страдат от такива заболявания. Така или иначе медикаменти напускат страната - част от тях са резултат на внос в страната, последващ износ след действия, свързани с преопаковане и подмяна на опаковки и лекарствени средства вътре в страната, или лекарства, които са легално в българската здравна система, които стигат или не достигат до пациенти, а направо - доболнични заведения", посочи Цацаров.

"И в двата случая тези лекарства поемат навън, в страни, където тези лекарства постигат много по-голяма икономическа реализаци, каза той. "Проблемът малко или много рефлектира върху здравето на нацията и на българските граждани, но износът и вносът на такива лекарства и манипулацията с опаковки и други са на първо място в правомощията на контролните органи. Тази дейност, от която се извличат големи печалби не е престъпление по отношение на българския НК. Може да се търси такова, ако има пране на пари и евентуално - митническа контрабанда, които са в правомощията на прокуратурата. Всичко останало, с участие или не на медицински лица, е в правомощията на контролните органи", категоричен бе Цацаров.

И едно лично мнение - за мен българският закон и нормативните актове, които касаят Изпълнителната агенция за контрол на лекарствата, са предпоставка за всичко онова, което се случва, заяви главният прокурор. Ако Изпълнителната агенция по лекарствата има истински правомощия, то тогава нещата биха изглеждали по коренно различен начин, добави той. Право на законотворчество има не само правителството, но и народните представители, отбеляза главният прокурор.

Сътрудничеството между прокуратурата и Изпълнителната агенция по лекарствата е на високо ниво, продължи Цацаров. "Но ако се установи нелегален износ, обикновено - чрез куриерски пратки, може да се стигне и до достигане до потребителя на лекарства, които са със съмнителен произход. По-опасният резултат е застрашаване на здравето на хората, като им се предлагат преопаковани лекарства, които не са произведени в ЕС. Обикновено става дума за лечение на редки болести и за много скъпи лекарства, чрез които се търси шанс за болните", продължи главният прокурор.

Оказва се, че ние облагодетелстваме определени хора, които правят реекспорт на гърба на държавата, тъй като има пропуски в НС, реагира по време на изслушването Драгомир Стойнев от БСП за България. Не може да обвиняваме прокуратурата, че не сме им дали лост, начин, като законотворци да препятстват определени действия, опонира му Емил Димитров от ПГ на ОП.

Този паралелен износ на лекарства формира чиста печалба на година от 200 млн. лв., посочи и Стефан Бурджев от ПГ на БСП за България.

Тук става дума за легалния паралелен износ, а не за нелегалния - трябва да бъдем изключително внимателни в подхода при внасяне на законодателни промени, отбеляза председателят на здравната комисия Даниела Дариткова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com