Епидемията, за която никой не говори

2964
Епидемията, за която никой не говори
Снимка: iStock/Guliver

Откакто COVID-19 се появи за първи път в Китай в края на миналата година, всички останали вируси останаха на заден план. Това, естествено, не значи, че са изчезнали или са по-малко опасни. Точно обратното - ограниченията, които наложи пандемията, затрудняват още повече терапиите на хронично болните.

Това важи с пълна сила за ХИВ епидемията. Днес, 1 декември, за поредна година, отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Това обаче остава едно от малкото неща, които здравните власти в България правят, за да се борят с разпространението на ХИВ вируса. В момента държавата осигурява безплатно лечение за 1769 от откритите болни, но проблемите с дейностите по превенция и контрол на ХИВ сред най-приоритетните целеви групи остават.

Отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов &...

Припомняме, че изпълнението на въпросните дейности за тази година приключи в периода юни-юли. През август Министерство на здравеопазването обяви нова обществена поръчка за тях за 22 области в страната. Огромна изненада беше обаче, че за областите София-град, Пловдив, Варна и Бургас не бяха включени дейности сред най-приоритетните целеви групи, а именно инжекционно употребяващи наркотици, мъже, които имат сексуални контакти с други мъже, и жени и мъже, предлагащи сексуални услуги.

Неправителствените организации с опит в областта, които изглежда са единственият адекватен доставчик на услуги за превенция, по-рано през годината изразиха ясно становище, че е необходим нов механизъм за държавна подкрепа. Те очертаха редица практически пречки, свързани с настоящия начин на финансиране, а именно провеждането на обществени поръчки. Според организациите тази процедура не е ефективна, тъй като така те са задължени да представят икономични оферти, тоест да занижават обема или качеството на социалната услуга. 

По думите им в повечето случаи поръчките се провалят, защото държавата иска спечелилите НПО-та да предоставят банкова гаранция за цялата сума на финансиране. Естествено, организациите нямат толкова пари накуп. Ако имаха, нямаше да им се налага да кандидатстват за обществени поръчки.

"Единствен плюс (в тази процедура, бел.ред.) е свободата на планиране на разходите, но той е минимален в сравнение с минусите. А те са - търговска ориентираност на дейността, регистрация по ДДС за организациите в по-големите градове, нужда от авансови средства, гаранция за изпълнение, количествено ориентирани индикатори, неритмичност на поръчките, водещо до дупки в предоставянето на услугите, липса на устойчивост и приемственост поради условия за честа смяна на доставчиците, краткосрочност на договорите, дълъг период от кандидатстване до одобрение и др.", се казва в доклада от месец април на инициативата "МОСТ", обединяваща три неправителствени организации.

Първият пациент, излекуван от СПИН, почина на 54 г. от друго заболяване

Тимъти Рей Браун, известен още като „Берлинския пациент“, претърпява трансплантация на костен мозък през 2007 г. Донорът е ...

По думите им, ако продължи сегашната ситуация, националният отговор срещу ХИВ ще бъде компрометиран и ще съществува само на хартия. "А това ще означава само едно – безконтролно развитие на епидемията от ХИВ, множество скрити случаи сред най-уязвимите общности, които не се откриват и лекуват, липсващ капацитет за справяне при поява на локални епидемии, което може да предизвика бързо разпространение на вируса в цялата общност", допълва Анна Любенова от Фондация "Инициатива за здраве".

Именно затова гражданските организации, работещи с уязвими общности, предлагат промени в Закона за здравето, с които да се гарантира устойчиво държавно финансиране. 

Добрата новина е, че ХИВ вече не е смъртна присъда, а хронично заболяване, с което човек може да живее дълго и пълноценно, въпреки стигмата, неприемането, неразбирането и липсата на емпатия от страна на здравните работници към пациенти с ХИВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com