Кунчев принуден да отговаря за мерки заради "нови трупове", притеснява се от южноафриканския коронавирус

5220
Кунчев принуден да отговаря за мерки заради "нови трупове", притеснява се от южноафриканския коронавирус
Снимка: БГНЕС

Никой в нищо не може да бъде 100% сигурен, но поне по сегашните наблюдения очакванията, че училищата са някакъв страшен разпространител не се потвърдиха изцяло. Зависи каква възраст са учениците – пускането на детските градини и училищата до IV клас не оказа влияние на заболеваемостта. Затова пускаме съвсем внимателно и на смени по-големи ученици. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, след като му беше зададен въпрос дали с отварянето на училищата после "ще стъпим върху новите трупове", за да затворим отново. Питането беше на водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев.

Кунчев отговори и на ресторантьорите – какви доказателства да има дали си се заразил точно в заведението. Има обаче научни проучвания, с експерименти и наблюдавани хора, че нощните заведения са на едно от първите места, посочи инспекторът.

Доц. Кунчев: Ако искаме да няма епидемия, трябва да достигнем 70% имунизиране

Ако искаме да няма повече епидемия и да махнем мерките, трябва да достигнем 70 % имунизиране. Това каза главният държавен здравен инспе...

Според Кунчев, в училищата е създаден много добър ред с мерки. Той два пъти беше питан колко деца може да се заразят, ако в клас едно е болно от новия британски вариант на вируса и коментира, че няма кой да каже със сигурност. Концентрацията в горните дихателни пътища на този вирус е 10 пъти по-голяма, припомни Кунчев. И уточни, че най-заразен е човек първите 1-2 дни преди да се появят симптоми. На 3-4 ден, откакто сте се заразили, се най-заразни, заяви той.

На въпрос колко разпространен е британският вирус, отговорът беше, че е рано да се каже. Той е в България, но все още е пренебрежимо нисък процентът, заключи здравният главен инспектор.

Много повече ме е страх от южноафриканския вариант на коронавируса. Той е много по-слабо разпространен – за момента малко страни в Европа са засекли случаи с този вирус. Но това, което имаме като данни е, че той предизвиква по-тежко заболяване и заразява малко по-млади хора. И има данни, че ваксината на Moderna прави 6 пъти по-малко антитела – тя може да бъде "ъпдейтната", но ако това продължава, "нонстоп ще имаме нови варианти и ъпдейти на ваксини", излезе от думите на Кунчев.

Още: Мутиращият коронавирус - спокойствие преди буря и за България, и за света

Ситуацията в България към момента е чудесна. Ситуацията в Европа е много тревожна. Ако ситуацията с британския вирус в Европа продължава така, към края на март в България ще се сблъскаме с него наистина сериозно. Не е задължително да е като в Западна Европа, обобщи Кунчев.

Кунчев: Заради новия щам не трябва да се бърза с разхлабването

Да, ние се намираме в чудесна ситуация, но ако избързаме и предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефект...

Не мислим да направим по-високия клас маски задължителни – защото в ежедневието си нямаме чак толкова рискова среда, повечето хора не са в отделение с болни, където има висока концентрация на коронавируса, стана ясно от думите на Кунчев. "И сега твърдя, че маската пази повече околните, не болния", каза той.

Това, което се случва в Израел – при вече 50% имунизирано население има по 8000 случая на ден, и е много интересно. Разболяват се 0,017% от ваксинираните – но има големи "джобове" от хора, които не искат да се ваксинират, като ортодоксалните вярващи и това ще прави проблем, коментира Кунчев.

"В момента сме поръчали 12 милиона дози ваксини. Ако някой ме убеди, че в България 6 млн. души ще се имунизират, аз ще съм най-щастливият човек в света". Ще имаме повече ваксини, отколкото ни трябват, каза националният здравен инспектор. И предупреди, че партиди от ваксини ще бъдат спирани дори заради минимално отклонение – имало данни за скорошно такова спиране, заради жестокия контрол. Може би за седмица-две щеше да е по-различно, ако бяхме поръчали повече РНК ваксини, но толкова, добави експертът.

Документът със здравния протокол за изборите е готов, ще го представим днес на здравния министър, каза още Кунчев. Според него е абсурдно да се вярва, че е по-опасно да си за 10-20 минути в една стая със 7-8 души, отколкото цял ден с близки. За Кунчев е добре да бъдат ваксинирани тези, които ще работят с мобилни секции.

По един-два пъти на ден получавам на мейла заплахи, понякога обаждания и късно през нощта, завърши Кунчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Коронавирусът в България: За четвърто поредно денонощие няма отчетен смъртен случай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com