Лечение с кръвна плазма у нас - перспективите

8143
Лечение с кръвна плазма у нас - перспективите
Снимка: Getty Images/Guliver

За момента лечение с кръвна плазма у нас се прилага само във ВМА. Причините са, че Военномедицинската академия има собствен кръвен център и възможност да набира доброволци, излекували се от коронавирус, които да дарят кръв.Това обясни на сутрешния брифинг в МС началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

До момента лечението е приложено на двама пациенти в болницата, единият от които е починал преди три дни, а другият се подобрява. Починалият пациент с короновирус е бил с придружаващо заболяване левкемия и на химиотерапия.

Инфекционист номер едно на ВМА похвали лечението на коронавирус с кръвна плазма

Смело мога да кажа, че вливането на кръвна плазма се приема като най-важното лечение на коронавируса. И България има първите резултати....

"За съжаление преди три дни почина единият пациент, който беше в по-леко състояние, но с придружаващо заболяване левкемия и на химиотерапия. Другият пациент, който беше в тежко състояние - интубиран, вече е в добро състояние и е екстубиран от два дни. Контактен е, адекватен, храни се. Провежда се активна рехабилитация, задържа добри стойности на кислородния анализ“, обясни Мутафчийски.

Ще стане ли лечението с кръвна плазма масово в българските болници и при какви условия?

По закон тези кръвни продукти могат да се обработват само в Националния център по трансфузионна хаматология и другите 5 центъра в страната. Това обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

От думите му стана ясно, че се подготвя възможността лечението да се прилага и в други болници в страната. Това обаче ще става по заявка от лечебните заведения.

Какво знаем за лечението на COVID-19 с кръвна плазма

До момента знаем за двама пациенти във ВМА, които са били в тежко състояние заради коронавирус, и след преливане на кръвна плазма са се...

"В момента се оборудва работното място - лабораторията, която трябва да е извън мястото, където се обработва друга кръв, така че да няма никакъв риск, и са изяснени от правна гледна точка възможностите за използване. Така че в момента, в който в Националният център по трансфузионна хематология започне работа, болниците ще имат възможност да искат такава плазма - замразена, от съответната кръвна група", обясни той.

Оказа се, че 91 от пациентите и медиците в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" имат вече изградени антитела. Това стана ясно от думите на директора на центъра проф. Асен Балтов.

"Така че това са може би таргетната група, която след това, разбира се, колегите ще преценят кой от тях може да бъде дарител. И ако имат такова желание, ще бъдат призовани да дарят", посочи той.

До момента лечението с кръвна плазма се прилага на Балканите в Сърбия, Албания, Северна Македония, както и във Великобритания, и Китай.

Опитват лечение с кръвна плазма при пациент с COVID-19 във ВМА

Пациент с коронавирус в тежко състояние е бил инжектиран с кръвна плазма. Лечението се пробва за първи път у нас. Това съобщи началникъ...

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 7 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com