До дни Сърбия започва лечение на коронавирус с кръвна плазма

7400
До дни Сърбия започва лечение на коронавирус с кръвна плазма
Снимка: Predsednik.rs

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич разкри за телевизия Пинк, че след около десет дни започва лечение на пациенти с коронавирус в Сърбия с помощта на терапия с кръвна плазма, съобщава сръбския „Телеграф“, цитиран от БГНЕС.

"Вземаме кръв от хора, които са излекувани и даваме чрез преливане тази плазма на хора, които са болни. Причината, поради която ние стартираме това след около 10 дни, е, защото тогава ще станат 21 дни от първия случай на излекуван човек в Сърбия", каза тя.

Сърбия вече се намира във възход на епидемията от коронавирус

През последните 24 часа броят на заразените с коронавирус в Сърбия се е увеличил с 284 души. 7 болни от COVID-19 са починали през после...

Припомняме, че в страната пристигнаха китайски медици, които съветват правителството за лечението на пациентите с коронавирус и мерките за ограничаване на пандемията. Според вирусолози, изследвания на китайски учени показват, че този метод дава добри резултати. За това говорят и български експерти.

Във Франция се провежда клинично тестване за инжектиране на кръвната плазма на пациенти с COVID-19 на „такива в остра фаза на заболяването“, подчерта премиерът.

Нова технология за лечение на коронавирус ще изпробва Франция

Клиничното тестване се състои от плазмена трансфузия от излекувани, съдържаща антитела срещу вируса, които биха могли да прехвърлят този имунитет на пациент с коронавирус, според съвместно изявление на парижката Университетска клиника, френския Кръвен институт и Държавният институт за здравни и медицински изследвания, съобщи агенция Хина.

Сърбия с икономически мерки от 5,1 милиарда евро

Сръбското правителство обяви пакет от мерки, насочени към намаляване на отрицателните ефекти, причинени от коронавирусната пандемия, по...

Бърнабич каза също снощи, че е взето решение за създаване на лаборатория към Института за прилагане на ядрената енергия, за производство на тестове ELISA. Тези данни ще бъдат много ценни в бъдеще и ще показват наличие на антитела в кръвта, което води до наличие на данни за точният процент на защитените.

Сърбия променя стратегията си за борба с коронавируса по съвет на Китай

"Има смисъл да се направи общ тест на населението, след като всичко приключи, т.е. след епидемията, през лятото. След това можем да тестваме за наличие на антитела, които ще покажат колко застрашено е населението. Така наречената представителна извадка ще бъде от различни части на територията на Сърбия и ще показва наличието или отсъствието на антитела. Тези, които имат антитела, имат имунитет, независимо дали са със симптоми или безсимптомни", каза д-р Предраг Кон.

* Тестът ELISA открива протеини, произведени от организма в отговор на присъствието на вируса. Тези протеини, наречени антитела, са защитни молекули, които съставляват В клетките на имунната система на човешкото тяло. Най-често наличието на антитела се проверява чрез кръвта, но има и бързи тестове на слюнка и урина. Прецизните показатели за точност са установени от големи и подробни проучвания през 80-те и 90-те години на миналия век, а в последно време се обръща допълнително внимание на по-ново, четвърто поколение тестове.

В Сърбия е възможна целодневна забрана за излизане

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че може да бъде въведена целодневна забрана за придвижване заради коронавируса. Ако това ще...

Експерти: На Сърбия й трябват 29 дни, за да стабилизира ситуацията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Северна Македония ще си купи 8 военни хеликоптера (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com