Лекар повдигна въпроса за застаряването на медиците ни - цифрите са стряскащи

7638
Лекар повдигна въпроса за застаряването на медиците ни - цифрите са стряскащи
Снимка: Actualno.com

Знаехте ли, че 99,34% от общопрактикуващите лекари (ОПЛ) в област София с втора специалност „Детски болести“ са на възраст над 55 години? Числото е вярно.

Шокиращо, нали? А всъщност напълно закономерно. Говори се, че област София е на ръба на кризата по отношение на детската медицинска грижа. Истината е, че ръбът отдавна е останал зад гърба ни и ние стремглаво летим към дъното на пропастта, разкрива педиатърът доктор Таня Андреева във Фейсбук.

СЗО: Неадекватната медицинска помощ е сред 10-те водещи причини за смърт в света

Неадекватната медицинска помощ ще се превърне в една от 10-те водещи причини за смърт сред населенията. Това заяви представителят на Св...

Тя оставя линк към анализ на Института по обща медицина на възрастовата структура на ОПЛ със специалност “Детски болести” в София-град и допълва:

"Този изключително интересен и показателен анализ е проведен сред 151 общопрактикуващи лекари с втора специалност „Детски болести“ в област София. „[...] Ясно се вижда бързо напредващата възраст на анализираната група, както и прогнозираното намаляване на броя на включените в нея лица. Ясно се вижда, че след 5 години огромна част от сега практикуващите ще са в нетрудоспособна възраст, след 10 – на практика всички, а след 15 – дори и физически живите ще са относително малка част.“

Бившите участъкови педиатри след реформата станаха общопрактикуващи лекари. Те са в предпенсионна възраст и други няма. Лекар специализирал 4 години педиатрия няма право да бъде общопрактикуващ лекар на Вашето дете, ако не завърши и специализация по обща медицина, за още 3 години (признават се само 9 седмици моул педиатрия).

Не можете да намерите общопрактикуващ лекар, при който да запишете детето си?

Ще става още по-трудно, дори невъзможно.

Доктор Таня Андреева: Крайно време е да загърбим различията си поне по темата за детската болница

"Днес зададох въпроси към министъра на здравеопазването за строителството на Националната детска болница: Има ли конкретна заповед за ...

Новозавършилите млади педиатри не могат да наблюдават децата Ви, а лекарите завършили обща медицина, рядко записват деца, поради трудностите и спецификата на работата.

Нужна е една малка промяна - лекарите завършили педиатрия да могат да сключват договор с касата и като лични лекари на лица от 0 до 18 годишна възраст.

Това ще мотивира младите лекари да специализират педиатрия, ще запълни зейналата дупка в педиатричната грижа, а качеството на услугата ще се подобри значително. Децата ще се профилактират и лекуват много по-качествено, а ненужните хоспитализации ще намалеят.

Работата, която остава да се свърши, е страшно много и изисква огромна политическа воля', пише тя.

Думите на доктор Андреева се потвържават и от статистиката на НСИ за цялостното лекарство съсловие, показва проучване на Actualno.com. Според тях към края на миналата година най-голям е делът на лекарите във възрастовата група 55-64 години и те са 10 442, или 35.1%. Младите практикуващи лекари на възраст до 35 години са 4589, или 15.4%, а най-възрастните (на 65 и повече години) са 5299, или 17.8%, сочат данните на института.

Катя Панева посочи проблемите в българското здравеопазване и как е помогнала да се раждат повече деца (ВИДЕО)*

"Най-големият проблем в здравеопазването ни е липсата на лични лекари в малките населени места. През последните няколко години средната...

От данните се разбира, че само за година броят на медицинските сестри у нас е намалял с близо 1400 и в момента те са 29 160. За разлика от тях при лекарското съсловие тенденцията е обратна, макар и съвсем плаха. При лекарите увеличението е с около стотина спрямо 2019 г. и през 2020 броят им достига 29 717.

В края на 2020 г. на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в страната практикуват 29 717 лекари. Лекарите по дентална медицина са 7312, като 6454 от тях работят в практики със сключен договор с НЗОК. Медицинските специалисти по здравни грижи са 44 676, от които 29 160 медицински сестри и 3251 акушерки.

В болниците у нас практикуват 17 054 лекари и 38 лекари по дентална медицина, а медицинските специалисти по здравни грижи са 26 589, от които 18 701 медицински сестри. В заведенията за извънболнична помощ на основен трудов договор работят 10 502 лекари и 6905 лекари по дентална медицина, включително всички лекари (6795) и лекари по дентална медицина (6454), които работят в индивидуални и групови практики по договор с НЗОК, посочват от НСИ.

На фона на световната епидемия и нуждата от инфекционисти, данните на националната статистика показват обезпокояващо нисък процент на този вид специалисти спрямо общото медицинско съсловие в страната. Броят на лекарите, практикуващи инфекциозни болести у нас, е едва 233 или 0.8%. Най-голям е делът на общопрактикуващите медици, като те са 4015, или 13.5% от всички лекари в страната, следвани от практикуващите кардиология - 6.2%, акушерство и гинекология - 5.9%, анестезиология и интензивно лечение - 5.6%, хирургия - 5.1%, и нервни болести - 4.9%. Броят на лекарите, практикуващи пневмология и фтизиатрия, е 601 (2.0%).

Най-висока е осигуреността на населението с лекари в областите, в чиито центрове има медицински университети и университетски болници. Това са градовете Плевен (63.4 на 10 000 души от населението), София (столица) (55.5), Пловдив (51.8) и Варна (50.9). Най-малко медици спрямо населението има в областите Кърджали (24.3 на 10 000 души от населението), Добрич (26.7) и Ямбол (27.3).

Д-р Дечо Дечев: Здравеопазването се управлява от финансово-корпоративен кръг

Попаднахме на управленци, които не са подготвени за такъв вид проблем. Здравеопазването се управлява от финансово-корпоративен кръг. Пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com