Майка поиска 10 000 лева за лечение. Отпуснаха й 300 лева

3101

Майка на 11-годишно момиченце страда от тежко заболяване. 33-годишната Гергана Павлова от Асеновград е с поставена диагноза „Релапсиращ полихондрит“.

Това е рядко автоимунно заболяване, което първично засяга хрущялите на външното ухо, ларинкса и трахеобронхиалното дърво, съхранявайки задната мембранозна част на трахеята. Иначе казано, характеризира се със силно епизодично възпаление и разрушаване на хрущялите в цялото тяло, включително и клапите на сърцето, ставите, горните дихателни пътища и други.

Борисов: От най-болния народ в Европа да направим най-здравия

Дай боже да няма болни, но на който му се случи, ще му предложим най-доброто в света. Затова сме се обединили – община, бизнес, д...

В света са регистрирани около 800 такива случая. Гергана се нуждае от лечение в Германия, тъй като в България единственото, което предлагат медиците, е поддържаща терапия. От немска клиника асеновградчанката е получила ценова оферта, която е само за необходимите медицински изследвания, и е на стойност близо 10 000 лева, информира кореспондентът на Actualno.com в града.

Гергана Павлова е разведена и е безработна, тъй като заболяването й ограничава работоспособността. Не получава пенсия по болест, защото още не е освидетелствана от ТЕЛК. Единствените помощи, които взима, са детските добавки в размер на 37 лева месечно за 11-годишната си дъщеря Джулия.

Преди известно време около младата жена пламна скандал с обвинения, че тя симулирала заболяването си и кампанията за набиране на средства не е достатъчно открита. Поради тази причина инициаторите прибраха обратно дарителските кутии. По неофициална информация, към момента жената живее в Смолян. Гергана Павлова отправи молба към Община Асеновград сумата от 10 000 лева да й бъде отпусната като еднократна социална помощ.

Искането за средства в подобен размер е може би прецедент в историята на асеновградския Общински съвет. Предложението бе разгледано, обсъдено и гласувано днес. Старейшините на Асеновград взеха единодушното решение на 33-годишната асеновградчанка да бъдат отпуснати едва 300 лева.

Борисов не вижда конфликт в здравеопазването

В момента не съществува конфликт в здравеопазването, а страните трябва да провеждат повече разговори. Това каза премиерът Бойко Борисов...

На днешната сесия местният парламент осигури още близо 3 000 лева за финансово подпомагане на други шестима асеновградчани, нуждаещи се от средства за лечение и наемане на помощен персонал. По 360 лева за наемане на лице, което да полага грижи за обслужване на ежедневните нужди, бяха отпуснати на 68-годишната Марийка Донева, която е със счупване на бедрената кост, и на Филиз Бекирефендиева на 30 г. от Асеновград, страдаща от „Множествена склероза“.

За 65-годишният асеновградчанин Дамян Метаксов, претърпял мозъчен инфаркт, бяха отделени 400 лева за лечение. С по 500 лева за закупуване на лекарства общинските съветници на града подпомогнаха Весела Стефанова на 28 г. и Живко Гутев на 42 г. Жената страда от „Детска церебрална парализа“, а мъжът е с поставена диагноза „Детска церебрална парализа, епилепсия, тежка дебилност и практическа глухота“.

800 лева бяха отпуснати на 34-годишната Любка Лъджалиева за лечение на семейството й. Както тя, така и съпругът и детето й страдат от различни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com