Математикът на НОЩ: Ако при много малко случаи на COVID-19 не се борим за 0, ще изтървем шарана

8450
Математикът на НОЩ: Ако при много малко случаи на COVID-19 не се борим за 0, ще изтървем шарана
Снимка: Getty Images/Guliver

Едни карти можем да покажем – ако всичко е зелено, приключва. Това каза математикът проф. Николай Витанов, визирайки заболеваемостта от коронавирус (COVID-19).

Сега цветът е жълт, има и оранжево – няма червено, но няма и зелено, стана ясно от обясненията на Витанов за прогнозираното разпространение на заразата за следващите 3 дни.

От Бразилия съобщиха за нов вариант на коронавируса

Изследователи от университета в Сао Пауло откриха нов вариант на коронавируса SARS-CoV-2 (P.4) и заявиха, че той много бързо се разпрос...

В момента сме в благоприятен сценарий, броят на случаите спада. Ще дойде време, при което спадът обаче ще е много малък. Това е точката „дръжте шарана”, обясни Витанов – да не се отпускаме, когато случаите станат малко на брой, но не 0!

„Ако зависеше от времето, какви са тия работи в Индия”, контрира Витанов на въпрос на Нова телевизия дали разпространението не зависи главно от времето. Но той се съгласи, че сега ситуацията е по-различна от миналата година – сега имаме ваксинирани. „Ако дестабилизираме ситуацията, пак ще тръгнем нагоре”, категоричен беше Витанов.

Днес сутринта, 26 май, базовото репродуктивно число е 0,603, каза още математикът. Не се забелязва да идва нова вълна, добави той, визирайки параметри, които той следи, без да ги уточнява изрично – освен т.нар. индикатор „щит”, който се смята като се вземат предвид напълно ваксинираните и преболедувалите, но на база, че при преболедуване пълният имунитет трае 8-9 месеца (бел. ред. – това не е доказано на 100%, а са най-вече моментни данни от наблюдение на преболедували и ваксинирани, но още не е минало толкова време, че да се докаже дали не говорим за по-дълъг период). „Ако тръгне да става нещо, ще минат 2-3 седмици, преди нещата да станат опасни”, смята Витанов.

През февруари догодина ще имаме достатъчно ваксинирани с настоящия темп, изчислява математикът.

Коронавирусът по света: Европа бавно се възстановява, в Индия и Бразилия ситуацията остава тревожна

168 346 199 са вече официално регистрираните случаи на коронавирус по света, показва статистиката на Worldometers. От тях 89 на сто и...

Трагичен случай

Според Изпълнителна агенция „Медицински надзор”, по случая с починалия 43-годишен Станислав Илиев, майката Евгения е звъняла 5 пъти на телефон 112. От проведените разговори се установява, че през цялото време било следено състоянието на Илиев – но майка му посочва, че тя казвала какви лекарства давала, а от другата страна се съгласявали, а не давали напътствия.

Проверката потвърждава, че на 2 април, в 23:31 часа на Евгения Илиева се е обадил човек от непознат мобилен номер, а не от 112. Илиева твърди, че с това обаждане ѝ е казано, че линейка за сина ѝ няма да дойде – казала го е жена. На 3 април Станислав си отива от този свят. Не мога да знам 112 на кой са дали моя телефонен номер, подчерта Евгения Илиева, която посочи, че ще се обърне към прокуратурата да се установи какъв е този телефон и кой се е обаждал от него, за да носи отговорност. Тя е категорична и, че на 3 април не е констатирано тежкото състояние на сина ѝ, както пише „Медицински надзор”, а смъртта му – това не е оказване на помощ, по думите на Илиева. Тя се закани да стигне до съда в Страсбург, ако никоя българска институция не ѝ обърне внимание.

Още: Ръст на новите случаи на коронавирус у нас, 68 души са починали след заразяване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване