Медиците, които искат да се ваксинират срещу коронавируса, още са малко

4003
Медиците, които искат да се ваксинират срещу коронавируса, още са малко
Снимка: Getty Images/Guliver

Под 9% от българските медици са направили заявка да бъдат ваксинирани срещу коронавируса (COVID-19) като част от имунизационния план на правителството. Общият брой досега е 21 424, като става въпрос за лекари, сестри, зъболекари, лични лекари, спешни медици, фармацевти и помощен персонал, пише в. "24 часа", позовавайки се на справка на здравното министерство.

Предвиденият в тази първа фаза общ брой беше 243 600, което означава, че до момента съгласие са дали 8,8%. В справката обаче все още не са включени данни за София, където срокът за събиране на списъците беше удължен от четвъртък до днес (14 декември) на обяд, както и областите от район 3 - Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра, които също са помолили за отсрочка. С тях процентът със сигурност ще се повиши, но вероятно ще остане по-нисък от очаквания от здравните власти.

Искаш да се ваксинираш срещу коронавирус – какво трябва да знаеш. И забавни цитати от Тодор Кантарджиев

Ако си боледувал от COVID-19 и все пак искаш да се ваксинираш, трябва да изчакаш поне месец-два, за да се възстанови имунитетът след пр...

Най-много са желаещите да се ваксинират в Централна и Южна България, показват данните от справката. Това са областите от район 5 - Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където съгласие са дали 9057 медици.

1143-ма от тях са в област Стара Загора, като най-голямо желание има при спешните лекари там. От общо 72-ма ще се ваксинират 28, или 38,9%. 248 пък са медиците в болниците, дали съгласие, като те са 34,1% от всички 727 лекари. От 240 лични лекари пък до момента заявки са подали 67. 15,4% от сестрите и специалистите по здравни грижи, които са общо 334, също ще се ваксинират. Най-малък в Стара Загора е интересът сред фармацевтите и помощник-фармацевтите, като заявилите желание сред тях са съответно 8,9 и 3,2%, отчете РЗИ. 223-ма души от помощния медицински персонал също са подали заявки. Записването обаче продължава, допълват от инспекцията.

На второ място, с малко над 5000 желаещи, е район 2, в който влизат областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе.

2792-ма пък са медиците, включили се в списъците от район 4, в който влизат София-област, Благоевград, Перник и Кюстендил. Тук е и столичният град, но заради големия брой лечебни заведения на територията му записването продължава.

Доказателство, че ваксините срещу коронавируса са безопасни

След като стана ясно, че ваксини срещу коронавируса ще има скоро, вече почна голямото чудене – ама те безопасни ли ще са? И отгов...

Почти толкова е и броят на медицинския персонал от Сливен, Ямбол и Бургас - 2776, които са част от район 6 съгласно Националния ваксинационен план.

Най-малко желаещи - 1758, има от областите Видин, Монтана и Враца, но там и обезпечеността с медици е най-малка.

"Това е нормално, не го драматизираме. Все пак трябва да сме наясно с първите желаещи, за да направим справедливо разпределение и да осигурим и втората доза след около 3 седмици, за да може да гарантираме, че този, който е започнал имунизацията, ще я завърши със същата ваксина, и да не пропадат започнати имунизации", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред bTV.

Още: Коронавирусът в България: Под 500 нови случая за денонощие, но при малко направени тестове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com