Морбили може да предизвика смъртоносна болест години по-късно

5063
Морбили може да предизвика смъртоносна болест години по-късно
Снимка: iStock/Guliver

Морбили е много заразна болест, когато се разпространява сред неваксинирани хора. Едно заразено дете буквално може да предаде вируса на всички неваксинирани в най-близкия си кръг. За това предупреди проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Морбили: Възможно последствие

По думите на проф. Христова, морбили съвсем не е някакво безопасно заболяване. Ако се разболеееш, може да преживееш усложнения и то години, след като си се излекувал от активната фаза на заболяването. Пред БНТ проф. Христова даде пример – може да бъде засегната централната нервна система, например от паненцефалит (SSPE). Това е прогресивно, инвалидизиращо и смъртоносно заболяване на централната нервна система. Причинител е морбилозен РНК вирус от семейство Paramyxoviridae. Боледуват предимно деца между 5-15 годишна възраст, като по-често се засягат момчетата – самото заболяване не е заразно за други хора. Болестта се появява средно 7 до 10 години, след като си изкарал морбили.

Важно е да отбележим, че панецефалит се развива много рядко, но е по-вероятно да се случи, ако изкараш морбили в много ранна възраст. При заболяването нервите и мозъчната тъкан дегенерират прогресивно. Симптомите включват промени в личността (деменция), постепенно влошаване на психиката, мускулни спазми и други невромускулни симптоми. Не съществува лечение за паненцефалита и той винаги води до смърт, пише в публикация за морбили на Европейския портал за ваксиниране.

За да няма епидемия от морбили, трябва ваксинационното покритие на населението да е 98%, каза проф. Христова. За България бяха цитирани данни от около 92%, след като преди пандемията сме били на ниво от 95%: Защо морбили е толкова опасно и кой е в най-голям риск

Що се отнася до разпространението на грипа в България, проф. Христова посочи, че в София-град е с най-ниска заболеваемост по официална данни. Ако те отразяват точно картината, това най-вероятно се дължи на повече хора с противогрипна ваксина и че повече хора в София носят маски, подчерта тя: Проф. Ива Христова: София-област в момента е рекордьор по брой заболели от грип

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com