МЗ иска да плащаме, ако откажем регистрация с пръстов идентификатор

4091
МЗ иска да плащаме, ако откажем регистрация с пръстов идентификатор
Снимка: БГНЕС

Ако пациент откаже да се идентифицира с пръста си при постъпване в болница, той ще трябва да заплати за алтернативен метод на регистрация.

Какъв ще бъде той, ще реши Здравната каса, след като се съберат достатъчен брой лица, които не желаят да се идентифицират посредством своите пръсти.

Към момента тези пациенти са около стотина, заяви здравният министър Петър Москов, след като взе участие в откриването на обновена Клиника по нефрология в столичната Военномедицинска академия, предаде Дарик.

Един от вариантите е алтернативната регистрация да става с карта, за издаването на която пациентите да си плащат. Нейното въвеждане би се наложило, ако пациентите отказват да използват напълно безплатната система с пръстовия идентификатор.

От Здравната каса обаче в момента нямат готовност за подобна организация и това просто една идея, която евентуално ще се реализира в бъдеще.

Фирмата разработчик по принцип е предвидила опция четците, които са монтирани в болници, аптеки и лекарски кабинети, да разпознават както пръстите на пациентите, така и специални карти. Тази опция е заложена, за да може след време да бъдат използвани новите лични карти с биометрични данни.

От днес новата идентификационна система става задължителна за постъпване и изписване от лечебно заведение.

КЗЛД: Пациентите трябва да имат право на алтернатива на пръстовия отпечатък

Когато пациентът не желае да бъде идентифициран посредством пръстов отпечатък при влизане в болница, Здравната каса трябва да осигури а...

Различното от днес е, че болниците задължително вече отчитат дейността, която изпълняват към НЗОК през регистрация на идентификацията на присъствието на пациента, заяви още Москов, цитиран от Фокус.

„До този момент над 300 000 здравно осигурени български граждани са се регистрирали в системата. Върху тях има най-много 100 отказа, което представлява 0,03% от всички, които са ползвали системата за болнична помощ. Към момента всяка една българска болница в цялата дейност, по която се отчитат пациенти, се регистрира през електронната система. Днес тръгва и приложение, чрез което, ако вие сте регистрирани в системата си, ще бъдете уведомявани, ако някой някога претендира, че от ваше име трябва да настъпи здравноосигурително плащане. Трябва да контролираме парите си“, подчерта Москов.

По думите му има ясен телефон на сайта на НЗОК, на който хората могат да се обадят, ако имат проблем с процеса на идентификация.

„Касата веднага ще прати проверка. До този момент НЗОК е организирала наистина добре процеса. Единственият сигнал беше за създадено напрежение заради лошата организация в болница в Бургас. Там има екипи на НЗОК и РЗИ. Болницата ще бъде принудена да направи необходимата организация, така че да не създава неудобство на хората“, каза още Петър Москов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Костадин Ангелов за детската болница: Хинков поиска да се строи без конкурс, чакам го в съда

Д-р Илиев: Новият вариант на COVID-19 не е лек, но не е по-опасен

Без отчетени нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Коронавирусът в България: Едва 2 са откритите нови случаи за денонощие

Втори опит: МЗ с нова процедура за строеж на частна болница в Казичене

Коронавирусът в България: Лек ръст в броя на новите случаи

Над 1000 са официално заразените с коклюш у нас

"Трябва да усетят болката": Прокуратурата отказа да разследва заплахите срещу фондация "Даная"

Коклюшът продължава да се разпространява - болестта повтаря, заради краткия имунитет

Влиза в сила нова забрана за износ на инсулин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване