НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 21 май

5957
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 21 май
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 23:45 часа, 21 май 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 39 са новите доказани случаи на COVID-19 у нас,  след направени 1912 PCR теста за последните 24 часа. От новозаразените 15 са в болници. Общо потвърдените случаи на COVID-19 в България са 2331. Активните случаи са 1484, разпределени са в 9 области. Най-много нови заразени има в София - 14 и в Пазарджик - 10 - там огнището е завод "Костал". 287 са хоспитализирани с коронавирус, 31 пациенти са в интензивни отделения. , обобщи проф. Венцислав Мутафчийски. Има две нови деца с COVID-19: 4- годишно в София и 11-годишно в Разград - те не са хоспитализирани и са безсимптомни. Има два нови случая на заразени медици - общи те вече са 248.

🔘 За последното денонощие са направени 1912. Общо те са 70 755 PCR теста, т.е. 10 108 изследвани на 1 000 000 души. Оказа се, че тази статистика обаче е невярна, защото лаборатории не дават пълна информация за всички направени тестове, обясни го проф. Мутафчийски:  Стана ясно, че лаборатории правят стотици тестове, които не отчитат, защото са отрицателни. Всички положителни тестове са докладвани навреме от лабораториите, каза той.

🔘 Таргетни групи изследвахме в началото - полицаите показаха нисък процент среща с вируса. Банско показаха 5,5%, при медиците - 0,5%. Сега в Пловдив правим друг тип изследване, то не е таргетно, а масово тестване на случаен принцип, все още няма резултати от него, обясни проф. Мутафчийски.

🔘 Излекуваните са 727, вчера са били изписани 43 души след отрицателен резултат на PCR тест. Генералът не се съгласи със становището на СЗО, че след отрицателен PCR тест и после нов положителен не става въпрос за резаразяване. Ето какво е становището на СЗО - всички са ТУК!

🔘 Починалите с COVID-19 са общо 120 души. 4 нови случая - мъже от Благоевград, Пазарджик и Ямбол.

🔘 Тенденциите за България обобщи проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Трети ден броят на излекуваните е повече от заразените; Наблюдава се тенденция под 300 случая на хоспитализации, намалява и броят на интензивните случаи. Генерал Мутафчийски цитира и статистика на германския институт "Робърт Кох", според която България е в светложълтата зона т.е. между 0 и 5 на седмична база на 100 000 души заболеваемост.

🔘 От утре: Отпада забраната за влизане в България на граждани на Европейския съюз

🔘 От утре са разрешени колективните спортове на закрито

🔘 Как депутатът д-р Хасан Адемов пребори COVID-19?

🔘 Нека не поставяме повече въпроси кога ще отвори това или онова, нека да изчакаме търпеливо, мисля че много неща вече се отхлабиха, така генерал Мутафчийски коментира въпрос, ще се разреши ли на ансамблите да репетират и спортовете на закрито. Тия неща ще се случат, да не бързаме, каза той. Светът е много внимателен и продължава да е много внимателен. 

🔘 Щабът запазва известни резерви по отношение на ресторантите, но там трябва да се отчете и ефектът от заведенията. По-скоро мнението ще дойде от РЗИ-тата и БАБХ, които имат за задача да проучат как заведенията спазват мерките, докато са изнесени само във външни пространства. Резултатите ще покажат можем ли да им се доверим за по-натам. Това заяви на сутрешния брифинг генерал Мутафчийски.

🔘 Проверките на МОЛ-овете в СОФИЯ-град на РЗИ по вентилационните им системи продължават, каза д-р Пенчев. По думите му за момента няма притеснения за някакви сериозни нарушения, има няколко предписани актове, каза още той.

🔘 Заповедта на здравният министър за отмяна на задължителното хоспитализиране на 60 годишните:  Принудата беше за болниците, не за лекуваните. Схващате ли разликата, защото това е рисков контингент. Това е контингентът, най-застрашен от смърт. Съвсем различно е, коментира проф. Мутафчийски.

🔘 Дистанцията и броят на деца в група - основен проблем и в инструкциите до градините

Броят на децата в група и дистанцията между тях, родителите и служителите на детските градини и ясли остава основен проблем и в разпратените до тях инструкции с детайлни мерки за сигурност. Това става ясно от мерките за безопасност в условията на пандемия, публикувани от министерството на здравеопазването и изпратени до директорите от МОН. Те могат да бъдат актуализирани в зависимост от епидемиологичната обстановка в страната.

🔘 Прогнозите за развитието на пандемията са много различни, нито една не може да бъде отхвърлена или потвърдена. Натрупваме знания за вируса, но все още неизвестните са повече от известните. Ако се добие групов имунитет, а това става с ваксинация, т.е. ако имаме достатъчно сигурна, надеждна ваксина, можем да си кажем, че сме спокойни дори и вируса да е сред нас.

🔘 Щамът който беше в Китай е мутирал ив момента е доста различен в Европа. В САЩ е трети вид, разясни проф. Тодор Кантарджиев и добави, че 48 мутации на коронавируса са атакували българите. Търси се отговор какъв генетичен тип е атакувал България, за да разберем и каква е причината за малкото заболели и смъртни случаи тук. Интересно обяснение за щамовете даде Оксфордския университет - ТУК!

🔘 Красимир Вълчев: При нужда новата учебна година също може да започне дистанционно

🔘 Доц. Мангъров: Смъртността при COVID-19 е напълно съпоставима със смъртността при всеки сезонен грип

🔘 Лекарство и ваксина срещу коронавируса - какъв е напредъкът? Отговорите на д-р Румен Хичев

🔘 Трима под карантина хванати в София при опит да напуснат страната

🔘 Най-обещаващите ваксини срещу коронавируса - има важни въпросителни!

🔘 Проф. Генчо Начев: Възможно е да има втора вълна на COVID-19, трябва да останем дисциплинирани и отговорни

🔘 ИКОНОМИКА: Скараха ли хотелиерите министрите в кабинета?; Софтуерните компании отказват да плащат цената за спасението на ресторантьорите; Нова платформа за насърчаване на вътрешния туризъм ще заработи у нас

🔘 Защо не работи информационната система, която трябваше да дава информация в реално време за направени тестове? Все още не е готова, все още се правят справки и сверки. Все още има разлика от 2% в информацията. Установихме няколко лица, които не присъстват в системата. Още в началото заявихме, че няма да има манипулация и криене на данни, обясни Мутафчийски.

🔘 Как се процедира с протоколите за скъпоструващите лекарства след извънредното положение?

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 Испания засега остава на първо място по разпространение на заразата в Европа, но само ако говорим и за статистиката на взети тестове за антитела, която обаче Мадрид официално вече извади. Без нея Великобритания е номер едно в региона. Според Worldometers, потвърдените в Испания случаи са вече 280 117, като за оздравели се считат 196 958, а смъртните случаи са 27 940.

🔘  Великобритания се намира вече доста преди Испания в негативната класация по разпространение на заразата, ако броим само PCR тестовете. Болните на Острова са 250 908 според Worldometers. Смъртните случаи са между 36 042.

🔘 През последното денонощие 156 души са починали вследствие на заразяване с коронавирус в Италия. Така общият брой на починалите в страната достигна 32 486. Новозаразените за последното денонощие са 642, а от началото на епидемията положителен тест са дали общо 228 006 души. Така Италия се нарежда на шесто място в света по брой на потвърдените случаи на зараза, след САЩ, Русия, Испания, Обединеното кралство и Бразилия. Към днешна дата активните случаи на COVID-19 в Италия са 60 960. В интензивно отделение са 640 души. Възстановили са се 134 560 души. 2,079 милиона души са тествани за вируса към днешна дата спрямо 2,038 към вчерашна дата. Сицилиянски координатор за борба с коронавируса задържан за корупция.

🔘 83 души са по починали за последното денонощие от коронавирус във Франция. С тях общият брой на жертвите от началото на епидемията е вече 28 215 души. Броят на починалите в болници е 17 870 души, с 58 повече от вчера, а в старчески и социални домове - 10 345 души, с 25 повече от вчера. Регистрирани са 318 нови заразени с COVID-19, което е увеличение от 0,2 на сто за последните 24 часа. Така общо 181 575 души са дали положителни проби за коронавирус от началото на епидемията. Броят на пациентите в реанимация продължава да спада. Сега те са 1 749, с 49 по-малко от вчера. Хоспитализирани за коронавирус са общо 17 583 души, с 358 по-малко от вчера.

🔘  За Германия данните сочат, че 178 945 души са заразени от началото на епидемията. От тях оздравели са 158 000, а починалите са 8 303.

🔘 В Турция потвърдените случаи са 153 548, от които 114 990 са оздравели, а 4 249 са починали. Само за 21 май новите случаи са 961, което е намаление с 11 случая на дневна база. Смъртните са 27, т.е. 4 повече от 20 май.

🔘 Румъния остава на второ място на Балканите по брой случаи – 17 585, от които вече 10 581 оздравели и 1 156 починали. 

🔘 В Сърбия има 10 919 случая, от които 5 370 оздравели и 237 смъртни. Без тест за коронавирус и специално разрешение при влизане в Сърбия.

🔘 В Гърция потвърдените случаи са 2 853, от които 1374 оздравели и 168 смъртни. 

🔘 В Хърватия случаите са 2 237, от които 1 978 оздравели и 97 починали.

🔘 Расте броят на заразените с коронавирус в Северна Македония. От общо 40 новозаразени с коронавирус през последните 24 часа, 26 са от Скопие и 10 от Тетово. Само през последните пет дни са потвърдени общо 96 случая в тези два града, 72 в Скопие и 24 в Тетово. Властите твърдят, че клъстерите на новозаразени хора в Скопие са локализирани и са в едни и същи семейства. Те са се заразили на семейни събития. Събирането на хора в групи и неспазването на мерките е причината за увеличаването на броя на заразените с COVID-19 в Тетово. Според специалиста по епидемиология Наим Скендери от Центъра за обществено здраве, клъстерите представляват най-голямата опасност от увеличаване на числата. По данни на Министерството на здравеопазването досега в Скопие са потвърдени 673 пациенти с коронавирус, а 24 са починали. Междувременно в района на Тетово са заразени 161 души, а 14 са починалите.

🔘 5 нови случая на коронавирус са регистрирани през последното денонощие в Албания. За същия период 13 пациенти са се възстановили напълно. В страната няма смъртен случай вследствие на коронавирус от 1 май насам. Общо починали от заразата остават 31 души. Общият брой на заразените от началото на епидемията достигна 969. Около 80 процента от тях или 771 души вече са излекувани. През последните 24 часа са направени 204 теста, а общо досега 13 500. В момента има 14 хоспитализирани пациенти с COVID-19, като само 3 от тях са на интензивно лечение.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Над 2 милиона души по света са се възстановили след заразяване с коронавирус. Това показва статистиката на Worldometers.info. По последни данни 2 057 557 души са оздравелите след прекарана COVID-19 инфекция. Заразените в световен мащаб са 5 176 791, а починалите – 332 493. Само за последните 24 часа са регистрирани нови над 73 000 случая, а жертвите са над 3 200. Лидер по негативните показатели остава да е Съединените щати.

🔘 В САЩ потвърдените случаи са 1 614 514. Смъртните са 93 439 според американския университет и 96 050, а за оздравели се считат близо 380 000. Вече всички 50 щати вече разхлабиха мерките, макар да има големи разлики в кривите на заразяване – на много места има плато, на някои места като Вашингтон има спад.

🔘 В Китай официално има 2 нови случая за 21 май според Worldometers, с 3 по-малко от 20 май. Общо потвърдените стават 82 967, но само 84 от тях са активни, т.е. 3 по-малко на дневна база и 8 са в тежко състояние, т.е. 1 по-малко на дневна база. Оздравелите са 78 249, т.е. само 5 нови за 24 часа, смъртните случаи са 4634 т.е няма нов случай от 17 май. Но "Джонс Хопкинс" дава завишени цифри – 84 063 случая, т.е. нито 1 нов, 79 310 оздравели, пак нито 1 нов и 4638 смъртни случая т.е. без никаква промяна спрямо вчера сутринта.

🔘 В Русия потвърдените случаи станаха 317 554, от които 92 681 оздравели и 3 099 смъртни. В Русия случаите на коронавирус отново тръгнаха нагоре. Предупреждение и от Русия: Наднорменото тегло е рисково при COVID-19.

🔘 Дисциплинарно наказание за медицинска сестра, облечена само с бельо под костюма за коронавирус

🔘 Южна Корея регистрира 12 случая на новозаразени с коронавирус за 21 май, с 20 по-малко от 20 май. Посочваната от властите причина за по-големия брой случаи от няколко дни насам– отворените нощни клубове в страната и случай с 1 човек, който се счита, че е заразил десетки – подробности ТУК! С това общият брой на заразените нарасна до 11 122, 264 души са починали. Оздравели са вече 10 135 за последното денонощие и има под 725 случая на „активно болни” т.е постоянно намаляващо число.

🔘 В Иран потвърдените случаи на COVID-19 са 129 341, от които 100 564 оздравели и 7 249 починали. 2 655 души са в болница.

🔘 В Бразилия са открити 296 113 случая, 116 683 оздравели, но и 19 156 починали. 

🔘 Перу се задъхва жестоко под тежестта на епидемията с коронавирус

🔘 Коронавирусът провокира възпаление на щитовидната жлеза

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Откриха температурата, която унищожава COVID-19

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

🔘 В материала ни "Новини" за коронавируса, които не са истина", ще се запознаете с фалшивите информации около глобалната пандемия и начините, по които да избягваме съмнителни източници на новини.

Причина за появата

🔘 Общоприетата версия - бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан. На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни. Именно така се появяват и твърденията, че причинителят на новия вирус е с животински произход - проучване на Университета в Пенсилвания излиза със заключение, че SARS-CoV-2 е мутирал от коронавирус при прилепите - RaTG13. Основната научна версия е, че от прилеп този вирус е преминал през панголин и след това е стигнал до хората, тъй като в Китай панголините се ядат. Главният специалист по вирусология на САЩ д-р Антъни Фаучи е категоричен, че става въпрос за предаване на вирус от животно към човек!

🔘 Има обаче и силни твърдения, че става въпрос за вирус, който е създаден и/или модифициран в лаборатория. Най-силни думи в това отношение изрече проф. Люк Монтание, който има Нобелова награда заради работата си относно вируса ХИВ. Според него, става въпрос за вирус, в който има характеристики на ХИВ. Любимата на Доналд Тръмп телевизия Fox News също тиражира новина, че нулевият пациент, разболял се от COVID-19, е от лабораторията P4 в Ухан.

🔘 Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новооткрит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 СЗО: Положителните тестове на излекувани от COVID-19 не значи, че са се заразили повторно

🔘 България излиза напред в научните изследвания, свързани с COVID-19 // 2,4 млн. лв. ще бъдат дадени за научни изследвания,свързани с COVID-19

🔘 Ето защо трябва да носим маска

🔘 СЗО с актуализация на информацията за ваксините срещу коронавируса

🔘 Започнаха тестове с доброволци на ДНК ваксина за COVID-19

🔘 Започва производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин у нас, за които проучванията досега показват, че дават добри резултати при лечение на COVID-19 пневмонията. Технологията вече е усвоена, а активните съставки са поръчани.

🔘 Променят ли се симптомите на коронавируса: Променя се във вашите публикации, каза проф Мутафчийски и ги изброи отново. Съществените, с които се хоспитализират болни са: трайна висока температура, задух, чувство на болка в гърдите, посиняване на устните. По - слабо разпространени са други симптоми: Голям процент имат кашлица, болка в мускулите, 10 % от пациентите имат диария, малък процент имат и зачервяване на очите - (възпаление на конктивата - конюктивит).

🔘 Направи си безплатен онлайн тест за коронавирус

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Финландски учени направиха 3D модел какво се случва в затворено пространство, ако заразен с коронавирус кашля!

🔘 Още за болесттаНови разкрития за коронавируса ; Създадоха безплатен сайт за проверка на симптоми на коронавирус; Johnson&Johnson очакват да имат готова ваксина за COVID -19 до 2021г.; 7 нетипични симптома на коронавируса; Боледуваме или мислим, че сме болни от коронавирус (COVID-19) - какво да правим?

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 Страните, които облекчават ограниченията, наложени за борба с разпространението на коронавирус, трябва да изчакат най-малко две седмици, за да оценят въздействието на такива промени, преди да се впуснат в нови облекчения на мерките. Това съобщиха от Световната здравна организация.

🔘 Човек, инфектиран с коронавируса SARS-CoV-2, става заразен за други хора два дни преди да прояви първите симптоми на болестта COVID-19 треска, висока температура и т.н. Това твърди може би най-известният южнокорейски инфекционист – професор Ву Йо Ким в интервю за Asian Boss.

🔘 Какъв е капацитетът на лабораториите в страната? Кой и за какво трябва да се изследва по време на пандемия? обясниха от Кризисния щаб.

🔘 Митовете за коронавируса: кое е лъжа и кое истина?

🔘 Нов единен държавен портал за коронавируса - обобщена информация

🔘 Новото приложение за борба с коронавируса ViruSafe вече е налично

🔘 Къде можем да си направим тест за коронавирус (списъци)

🔘 Заработи платформа за гражданските права в извънредно положение

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 Ветеринари алармират, че масово се търси лекаството срещу краста, за самолечение от хора. Лекарството е опасно за хората, то е за животни. Днес ще има среща при премиера Бойко Борисов с технолози за обсъждане на лекаства и бъдещи ваксини от всички, които се разработват в момента, с български учени. "Към този момент няма лекарство, заявено в света, което да лекува коронавирус", подчерта и премиера Бойко Борисов на сутрешния брифинг на 8 април." Поддържаме връзка с Италия и там сме заявили желание за закупуване, след като минат техните тестове и е вече е ясно, че това е лекарство", обясни той. Може ли наистина лекарството срещу краста да се окаже работещо срещу коронавирус? "Изследвания за момента се правят само в Австралия и са инвитро т.е. в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вирус. Все още е в много начална фаза, за да стигне до клиничната му употреба. Но много внимаваме, защото лекарството е много масово и има възможност за голямо производство в цял свят.", коментира проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Още детайли от проф. Иво Петров.

🔘 Българин патентовал нов тест за коронавирус, предоставя го безвъзмездно на страната ниБългарският тест за коронавирус: Ето какво представлява

🔘 Съвети за хората със сърдечни проблеми

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

Мерки срещу вируса в България

🔘 След два месеца извънредно положение (13 март - 13 май 2020г.), правителството обяви извънредна епидемична обстановка (ИЕО)за следващият месец на територията на България. Тя влиза в сила в 00:00ч. на 14 май и ще важи до 14 юни. "Всичко онова, което е забранено на този етап – училищата, моловете и т.н., няма да функционира", каза здравният министър Кирил Ананиев. Разликите между двата режима са две - сега са разрешени трансплантациите, може и свободно да се ходи в парковете и градските градини. ИЕО е наложена с 4 заповеди на здравния министър. Какво гласят заповедите за извънредната епидемична обстановка.

🔘 Радев подписа указа за Закона за здравето, но го праща в Конституционния съд . С какви мотиви? Конституционният съд (КС) образува дело по искането на президента да се произнесе дали някои текстове от променения Закон за здравето противоречат на основния закон.

🔘 Депутатите се върнаха на работа на 14 май и решиха: Йордан Цонев от ДПС начело на Временна комисия за контрол на харчовете заради коронавируса

🔘 Ананиев пусна концерти и кина, отвори музейте, галериите и библиотеките, но при строги условия. Събитията на открито - как ще случват в контекста на COVID-19? Банов: Всички зрители на театър, кино и концерти - с маска

🔘 Детските градини отварят от 22 май до 1 юни, общините решават кога точно

🔘 Бойко Борисов обяви кога отпада карантината със съседните ни страни

🔘 Как ще пътуваме със съседните ни държави?

🔘 Според МЗ няма необходимост всеки постъпващ в болница да бъде тестван с PCR тест за COVID-19

🔘 Ананиев разпореди: Няма задължително болнично лечение или изолация без препоръка на лекар

🔘 Ананиев разреши колективните спортни занимания на закрито

🔘 Със заповед Ананиев обобщи решения за образованието и върна мерки от извънредното положение

🔘 С нова заповед: Разрешиха колективните спортове за аматьори на открито

🔘 МОЛ-овете отварят от понеделник, без игрални зали, ресторанти и барове без открити площи

🔘 В ресторантите – само на открито, на маса за четирима и на метър и половина

🔘 ЕК с препоръки към българската икономика в условията на пандемия

🔘 Няма да компенсират собствениците на винетки за времето на извънредното положение

🔘 Парламентът реши: По-ниски цени за плажни принадлежности, хотелите отварят утре

🔘 Българите отново ще почиват в Гърция. Какви са изискванията?

🔘 По насоките на ЕК: За да ходиш на почивка това лято, е добре да си със скафандър и д-р Хаус

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка).

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят. При нужда от там ще им издават временни паспорти.

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Ананиев временно забрани влизането в България: целта е да се спре потокът от "безцелно пътуване към страната", ограничението важи за граждани на държави извън ЕС. "Няма нищо ново във заповедта, просто са обобщени мерките, които важат до момента", обясни проф.д-р Мутафчийски.

🔘 Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус.На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус в страната, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата.

🔘 Открита е DMS 17777 - DMS SOlIDARNOST линия за подкрепа на българските медици, които са на първа линия.

🔘 PCR тест за всеки, постъпващ за лечение в Пирогов. Там броят на заразените медици е най-голям в страната

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 За хора с уврежданиия: ТЕЛК решенията са валидни два месеца след края на извънредното положение;  Оценката за потребностите на хората с увреждания по телефона;

🔘 От 30 март приемната за жертви на домашно насилие в болница "Пирогов" предоставя консултации да денонощна линия за обслужване - 0700 40 150.

🔘 Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва, вижте в този материал.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса. Вече разрешения ще издава само здравният министър.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 Нова карта показва къде в Европа можеш да пътуваш и при какви условия

🔘 ЕК съветва да изберем ваучер, вместо пари, при отменено пътуване

🔘 Всички, които се завръщат в страната, задължително преминават през 14-дневна карантина 

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Лекари се усъмниха в апаратите за белодробна вентилация заради висока смъртност

🔘 Вирусът SARS-CoV-2 има три основни типа, става ясно от доклад, публикуван в списанието на Американската академия на науките.

🔘 Проучване: Около 30% от излекуваните от COVID-19 остават с малко антитела

🔘 Японски учени проследиха как девет антиретровирусни лекарства действат върху клетки, заразени с новия коронавирус. Те са открили, че едно от лекарствата, нелфинавир, дори в ниски концентрации блокира образуването на нови вирусни частици

🔘 Имунолог от Швейцария: Намерихме ваксина-убиец за COVID-19, Швейцария удължи извънредните мерки до 26 април

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава Богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдесивир”. "Ремдесивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдесивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорохин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 СЗО със съвети за родителите по време на пандемия

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Изкуствен интелект отсява пациенти с риск от белодробно увреждане при COVID-19

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

🔘 Алергиите и коронавирусът - какво трябва да знаем?

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Назначиха нов зам.-министър на здравеопазването

Директорът на "Пирогов" е освободен

Новини за "нова" пневмония при деца и вируси от Китай: Нищо ново всъщност

Над 260 са новите случаи на Ковид за денонощие

Здравен икономист: Работата на НЗОК се блокира, има риск пациентите да плащат повече

Нов тежък вирус от Китай вече настъпва в Европа - опасен ли е и идва ли в България?

Завръщане към живота: Трансплантация на костен мозък

Коронавирусът в България: В 16 области няма открити нови случаи

Пак идея за ковид карантина, но различна

Съветникът на здравния министър: Оставките в НЗОК оставиха странен привкус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване