Ето защо трябва да носим маска

11702
Ето защо трябва да носим маска
Снимка: Getty Images/Guliver

Предпазват ли маските или не в пандемията от коронавирус? Този въпрос породи разгорещени спорове дори между специалистите. Орлин Маринов е проучил множество научни материали, за да покаже, че все пак носенето на маски е важно. Ето защо:

"Неслучайно едно от първите неща, които прави всяка държава, в това число и на нашата, е да забрани износа на наличните предпазните средства, както и да организира по възможност производството на нови такива. Първото нещо, което СЗО са направили, е да закупят и изпратят над 600 000 маски към 57 държави. Но най-безспорното доказателство за важността на маските ще открием ако обърнем поглед на Изток – там, откъдето пандемията тръгва и опасността е непосредствена.

Рекорден брой заразени с коронавирус в Япония

В Япония е регистриран рекорден брой заразени с коронавирус – за първи път те надвишават 400 души в рамките на едно денонощие, съ...

Жителите на източните страни от десетилетия имат изградена култура да носят предпазни маски по ред причини – превантивно през грипния сезон, за да пазят топло на лицето си през зимата, носене от болни за да пазят здравите, против замърсен въздух, дори като моден аксесоар. Текущата пандемия превръща този полезен навик в норма. В Китай маските стават задължителни за всички навън, като дори вкъщи носенето на минимална защита е препоръчително. Публикувана е официална таблица, обясняваща кой вид маска за какви хора и ситуации е подходяща. Япония пък задължава своите производители да продават маските на правителството, което от своя страна ги доставя на жителите на засегнатите райони. Южна Корея и Хонконг също съветват гражданите си да слагат маска когато излизат, а във Виетнам носенето е задължително. Сингапур раздава маски на всяко домакинство с помощта на армията. В Тайланд дефицитът на маски кара правителството да произведе 50 милиона текстилни такива, които според проведените тестове блокират дихателните капчици. Тайван въвежда режим на продажбите (против презапасяване) и ангажира военните в производството на нови маски, достигайки скорост от 10 милиона броя на ден.

И обратно към Европа. От седмица в Чехия носенето на маски навън е задължително. При липса на маска, носът и устата трябва да бъдат покрити с подръчни средства, например шал или кърпа. В Словакия се слага маска/шал на публични места – хора с незащитени лица не се обслужват. Мярката е задължителна в столицата и големите градове, макар още да не е въведена на национално ниво. Здравният министър обяснява в ефир (носейки маска, както останалите гости и водещите), че когато човек покрива устата и носа си, той предпазва околните от своите респираторни капчици, а той самият е защитен, благодарение на маските на другите. После допълва, че когато всеки е с покрито лице, ефектът е все едно всички са ваксинирани. Поради изчерпване на маските в аптеките, лично премиерът препоръчва на населението направата на такива от плат в домашни условия.

Има световен научен консенсус, че основният начин за заразяване с коронавируса е чрез дихателните капчици, излизащи от устата или носа при издишване, говорене, кихане, кашляне и плюене. Дали това ще стане директно по въздушно-капков път при близък контакт или индиректно по контактно-битов път, не е от съществено значение. Поради големия си размер от поне 5 микрона, тези капчици са тежки и скоро падат на земята, привлечени от гравитацията. Макар че при кихване или изкашляне броят им може да достигне десетки хиляди и да пропътуват цели 6-9 метра преди да стигнат земята, най-опасната зона е в обхвата 1-2 метра, оттам и препоръката за дистанция. Съществува и минимална възможност за предаване чрез аерозоли – това са най-фините изхвърлени капчици или чисти вирусни частици, разпръснати из въздуха, подобно на спрей. Те са с размер под 5 микрона и са твърде леки, поради което остават да се носят във въздуха. Под тази си форма на аерозол, вирусът може да бъде опасен в продължение на часове, но това не е твърде вероятен сценарий на заразяване извън болнична среда.

Ефективността на маските за блокиране на изходящия поток от респираторни капчици не стои под въпрос. Здравният персонал обикновено използва популярните сини хирургически маски (наричани още медицински, еднократни или обикновени), както и по-скъпите и пречистващи маски тип респиратор, като N95. Според изследване, разликата в тяхната способност да предпазват от грип е едва 1% – тоест, те са почти еднакво ефективни. Като имаме предвид, че вирусните частици на грипа и короновируса имат подобни размери (съответно 80–120 nm и 50–200 nm), можем да заключим, че двата модела ще имат близка ефективност и при COVID. Маски от тези два типа обаче вече се намират трудно, а и те са по-необходими на медиците и болните. В ежедневието дори текстилните биха свършили работа. Така или иначе, допреди около 50 години друг вариант не е имало даже за лекарите. Според тестове, платнените маски спират капчиците с размер над 1 микрон, което е напълно достатъчно при условие, че вирусът се разпространява предимно чрез капчиците с размер над 5 микрона. Текстилните маски за многократна употреба изискват съответна поддръжка преди да бъдат поставени отново, като някои от тях имат и джоб за сменяем филтър. В краен случай, дори подръчни аксесоари като шал, бъф, кърпа, бандана могат да бъдат от полза. Най-важното е просто всеки да покрива носа и устата си преди досег с други хора. Ако все още имате съмнения в ползата от преграда пред носа и устата си, направете следния лесен експеримент. Поставете дланта си на няколко сантиметра пред устата и започнете да говорите. Ще усетите топлината на дъха си и механичната сила на излизащата струя въздух, особено когато изричате експлозивни съгласни като Б и П, или се прокашляте. Това именно е изходящият дихателен поток, съдържащ респираторните капчици. След това сложете маска и повторете теста – едва ли ще усетите нещо. Допълнително предимство при покриването на лицето е, че няма да можете да го докоснете директно с ръка, която би могла да е замърсена с вирус. Този ефект може да се засили с носенето на очила и шапка/качулка, така че да не остават непокрити части от лицето.

В Германия се лекуват 200 болни с коронавирус от ЕС

Германия е приела за лечение 220 пациенти с COVID-19 от ЕС, съобщи за РИА Новости пресслужбата на германското външно министерство. "Об...

Неприятният факт е, че все още много хора нямат навика да слагат маска. Други не знаят защо трябва да го правят. Трети се въздържат поради опасения, че ще бъдат сочени с пръст или гледани подигравателно. Всички обаче трябва да разберем, че предпазването на лицето е ключово, за да не пренасяме заразата и да не превръщаме непознати в жертва на нашата безотговорност. Посоката на социално напрежение трябва да се обърне – хората, които не носят маска би следвало да се притесняват от тези, които носят. Последният път, когато в България е обявено извънредно положение, е било по време на Втората световна война. Времена, в които хората с готовност са се разделяли кой с крак, кой с ръка, кой с живота си. Днес се изисква да се разделим само с комфорта си и да слагаме маска когато излизаме навън. Това не отнема повече време от миенето на зъбите сутрин или почистването на обувките преди да излезете. Ако носенето на маска в България беше задължително (както в Словакия, Чехия, Азия) и органите на реда концентрираха силите си върху съблюдаването на това просто правило, може би щяхме да избегнем някои от по-крайните мерки, които днес ограничават всички нас, а и бизнеса.

Ако и вие мислите, че трябва да сме отговорни и да носим маски за да преживеем възможно най-бързо и най-леко пандемията, може да споделите този текст. Така повече хора биха разбрали защо покриването на лицето е толкова важно."

Вижте целият пост ТУК

12 са новите случаи на коронавирус у нас

593 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com