"Новини" за коронавируса, които не са истина

24396
"Новини" за коронавируса, които не са истина
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от новия вид коронавирус (известен и като COVID-19) освен че завари неподготвено човечеството, даде силен тласък на сериозна дезинформационна кампания. Дали ще прочетете статия от съмнителен източник за лекарства, които вредят на организма, или ще започнете да търсите с “карта” на 5G базовите станции в София, каквито всъщност няма, или може би ще се просълзите от „жеста“ на някоя популярна световна фигура, „дарила“ хотелите си, за да се трансформират те в пансиони за болни, няма особено значение за разпространителите на неистини. Целта на фалшивата новина е да ви разколебае, да ви накара да я споделите или просто да я разкажете на ваш близък. В условия на глобален стрес, в който неизвестните са толкова много, неистините зреят на отлична почва, заигравайки се с тревожността на обществата.

Тази зловредна тенденция не ни подминава и днес, когато движението на повече от милиард и половина души е ограничено заради над 480 000 заразени и повече от 22 000 починали вследствие на COVID-19 по данни на Световната здравна организация (СЗО). В условия, в които общественото мнение може да бъде много лесно подведено, е добре винаги да си даваме сметка кой говори, защо този материал е публикуван, достатъчно достоверен ли е източникът на дадена информация, има ли как да се провери истина ли е едно твърдение, откъде идва то и т.н.

Наскоро, вътрешен доклад на Европейския съюз, цитиран от авторитетното британско издание The Financial Times, разкри, че руски проправителствени медии са осъществили „сериозна дезинформационна кампания“, за да задълбочат кризата около пандемията от COVID-19 в западните страни, като разрушат доверието в спешните мерки, предприемани от властите. Нещо повече, служители на американското правителство, цитирани от агенция France Presse, са заподозрели Москва, че разпространява фалшиви новини за коронавируса чрез хиляди профили в социалните мрежи, които публикуват информация в подкрепа на теорията на конспирацията, че Вашингтон стои зад епидемията, тръгнала от китайския град Ухан. Кремъл отрича обвиненията.

Понякога обаче (и може би дори по-често, отколкото предполагаме), фалшивите новини се появяват по съвсем прозаична причина - сензационното, плашещо и провокиращо заглавие просто иска да ни отведе към уебсайт, на който освен спорния текст, ще открием и десетки рекламни съобщения и банери. Кликването на тях - случайно или съзнателно, носи приходи на създателите на сайта и това е именно целта им, а не да информират или помогнат на потребителите. В други случаи, целта е устройството на потребителя, подмамен от “новината”, да бъде заразено със зловреден софтуер, който да извлече от него лични данни с всички произтичащи от това последствия.

Независимо от мотивите на разпространителите на фалшиви новини, във всички случаи между тях има нещо общо и то е, че целта им е много различна от това да информира, алармира или предпази от нещо потребителя.

Има и друг проблем - развенчаването на фалшиви новини и тяхното опровергаване отнема много време, ресурси и усилия от страна на институции, медии и експерти, които могат да бъдат насочени другаде. 

Как стоят обаче нещата конкретно и с коронавируса? Нека проследим някои открояващи се тенденции.

Неистините за лекарствата

На СЗО и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) например им се наложи да опровергават фалшивата новина за лекарствения продукт ибупрофен. Според двете институции няма доказани научни данни, свързващи използването на ибупрофен без рецепта, с влошаването на симптомите от коронавирус.

Нещо повече, на фона на разпространяваните опасения относно ефективността на един или друг медикамент, в Европа започнаха клиничните тестове на експериментални лекарства за лечение на COVID-19 при хиляди пациенти. Част от тестовете е и лекарството хидрохлорохин, използвано за лечение на малария, а информацията съобщи авторитетното европейско издание Еuronews.

Тестовете ще включват 3200 пациенти от Нидерландия, Белгия, Люксембург, Великобритания, Франция и Испания, като проучванията започнаха първо във Франция, където по-рано лекарствата бяха изпитани при 800 пациенти. Става ясно, че медикаментите, чиято ефективност ще бъде изпитана са антивирусните препарати ремдесивир (по-рано използван в борбата с еболата), ритонавир/лопинавир (използван срещу ХИВ) и хидрохлорохин. СЗО въпреки всичко отново предупреди правителствата да бъдат внимателни и да не се доверяват на нетествани продукти.

COVID-19 e произведен от ЦРУ?

Това несъмнено бе една от най-тиражираните новини за новия вирус, която се разпространи в широка степен в почти всички държави по света. Обвързвайки разгара на икономическата война между САЩ и Китай, редица руски издания отбелязват, че така чрез действия на американското ЦРУ, Вашингтон се стреми да дестабилизира икономиката на Поднебесната империя. Твърди се също, че новият щам е бил специално разработен в американските лаборатории като биологично оръжие.

Държавният департамент на САЩ осъди информационните атаки като действащият помощник-държавен секретар за Европа и Евразия Филип Рийкър коментира следното: „Целта на Русия е да всее раздор и да подкопае доверието в американските институции и съюзниците ни отвътре, включително и чрез прикрити и принуждаващи към зловредни действия кампании“. Припомняме, че базираната в Женева централа на Световната здравна организация също коментира, че COVID-19 има животински произход, като за огнище на заразата остава да се счита животинския пазар в китайския град Ухан.

Нито витамин С, нито маски, нито хотели

Отново СЗО алармира, че към момента не може да се каже, че има медикамент, който успява да се справи със заболяването. Това идва на фона на факта, че много хора по света купуват имуностимуланти, базирани на витамин С. Освен това изчерпаните в аптечната мрежа медицински маски не се особено ефективни в предпазването на незаболели хора. Това твърдение многократно се преповтаря и от българската медицинска общност. Маските обаче са нужни на медицинските работници, които лекуват заболели с вируса. Последните също е добре да носят такива предпазни средства – най-вече, за да намалят риска от това да заразят други хора. 

Като „отличен пример“ за фалшива новина по темата бе и информацията, че звездата Кристиано Роналдо предоставя хотелите си за болни от коронавирус. Да, много хора останаха възхитени в социалните мрежи от „трогателния жест“, но той се оказа абсолютна лъжа.

Един призрак броди из мрежата, призракът на 5G

В дните на извънредно положение не остана човек в България, който да не разбра, че виновни за разпространението на COVID-19 са мрежите от пето поколение (5G). Безименни учени наблюдават несъществуващи връзки между 5G и коронавируса, на разположение се появиха “карти” на мобилните мрежите с акцент върху 5G в най-засегнатите от болестта места в света, сред които и София, a информацията за спиране на 5G мрежите в Китай и Южна Корея като че ли подкрепяше тези тези.

Няма 5G мрежи нито в София, нито където и да е в България и това е факт, който може лесно да се провери - както с търсене в интернет, така и с телефонно обаждане до Комисията за регулиране на съобщенията или до който и да било от телеком операторите у нас. Въпросът тогава е каква е “картата”, на която вярват толкова много хора и кой е нейният автор?

А 5G мрежaта в Китай изобщо не е спирала, а даже напротив. Само преди два дни Китайското министерство на промишлеността и информационните технологии обяви, че ще подкрепя телекомуникационните оператори за увеличаване на самостоятелното покритие и капацитет на 5G мрежата след забавянето на развитието ѝ заради коронавирус епидемията. Министерството инструктира телекомуникационните фирми да ускорят закупуването на оборудване и проектирането, за да помогнат за намаляване на въздействието на епидемията. Тази информация също е лесно достъпна в интернет.

В следващите наши материали по темата ще ви запознаем и защо новото поколение на 5G мрежите няма нищо общо с разпространението на коронавирусната инфекция по света и защо е важно да не спираме развитието на технологиите на база лични страхове и дезинформация. Останете информирани, но от сигурни източници.

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари