Йордан Цонев от ДПС начело на Временна комисия за контрол на харчовете заради коронавируса

6727
Йордан Цонев от ДПС начело на Временна комисия за контрол на харчовете заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Парламентът създаде Временна анкетна комисия за разходите от COVID-19. Тя ще може да изисква и публикува информация за всички разходи на средства, в това число осигурени чрез фондове или други финансови инструменти на ЕС, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на коронавируса.

Комисията ще може да проверява съответствието на отделните разходи с условията и критериите, установени за отделните антикризисни мерки, както и да изготви доклад с обобщени данни за извършените разходи и тяхната ефективност.

Управляващите от ГЕРБ подкрепиха депутата от ДПС Йордан Цонев за председател на новата анкетна комисия в парламента.

Цонев е известен сред медиите с това, че редовно е съвносител на законопроектите на своя съпартиец - депутата бизнесмен Делян Пеевски. Последният пример за това са предложенията на Пеевски за намаляване на ДДС.

Интересното е, че по време на дискусиите нямаше нито едно изказване от страна на ДПС.

БСП поиска контрол над разходите за борба с коронавируса

БСП обяви, че предлага да бъде създадена временна анкетна комисия в парламента, която да изисква, публикува и проверява информация разх...

Първоначалното предложение за създаването на комисията дойде от БСП, като кандидатурата на червените за председател бе на проф. Румен Гечев от БСП, като „за“ нея гласуваха 73 народни представители, „против“ - 101 и „въздържали се“- 29.

Членове на комисията са Мария Илиева и Евгения Ангелова от ГЕРБ, проф. Румен Гечев и Явор Божанков от БСП, Адлен Шефкет от ДПС, д-р Калин Поповски и Борис Ячев от „Обединени патриоти“ и Пламен Христов и Дора Христова от „Воля“.

Дискусии

БСП поиска депутат от левицата да оглави Временната комисия за разходите за COVID-19. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обоснова предложението  с аргумента, че не е логично управляващите да проверяват себе си.

Това е традиционна и работеща европейска практика в много държави-членки на ЕС. По-голяма прозрачност и обективност може да се гарантира,когато председател на комисията е председател на опозиционна сила", смята Нинова.

Депутатите избраха новия състав на КРС, скандали и обвинения за задкулисна коалиция ГЕРБ-ДПС (ВИДЕО)

За нов зам.-председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), депутатите избраха Кристина Андонова – Хитрова. Тя беше ...

По думите й е твърде удобно управляващите да управляват себе си.

"Това няма да доведе до резултата, който целим: прозрачност, ефективност и достъп на цялото общество и информация къде отиват техните пари", посочи водачът на левицата.

Тя беше подкрепена от червеният депутат Крум Зарков, който посочи, че единствено левицата няма никакъв интерес да премълчи каквото и да било.

Той посочи, че европейската практика е именно най-голямата опозиционна партия да осъществява контрол над действията на управляващите.

Първи на предложението социалист да оглави Временната комисия се противопостави лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Гласуването за CETA - поредното доказателство, че ГЕРБ и ДПС управляват заедно

С гласовете на ГЕРБ и ДПС парламентът ратифицира СЕТА на първо четене. Тя представлява всеобхватно икономическо и търговско споразумени...

Лично аз и надявам се и моите колеги ще ме подкрепят не сме много съгласни с вашето предложение председател на комисията да бъде от опозицията и то от БСП. По силата на каква логика?", попита Симеонов.

На аргумента на Корнелия Нинова, че има такава европейска практика, той посочи, че не вижда нищо европейско в поведението на нашата опозиция,

"Считам, че ако председателят е от БСП, то тогава тази комисия ще бъде използвана за чисто политически цели и то по повърхностен и заядлив начин", заяви Симеонов.

Лидерът на НФСБ обърна внимание, че този председател ще има по-голям достъп до медиите и точно това искат от БСП.

ГЕРБ се съгласи, че разходите трябва да бъдат следени от опозиционна партия, но не подкрепиха това да бъде БСП.

Плащат 330 млн. лв. извънредно на полицаи и военни от бюджета, има неясни разходи

Извънредният труд на полицаи и военни покрай коронавируса ще струва на бюджета 329,5 млн. лв.. Това е едно от големите пера в извънредн...

"Подозираме, че създаването на една такава Временна комисия иска да създаде усещането, че има нещо скрито, че едва ли не има някаква непрозрачност в начина на харчене на парите в ситуацията с кризата преди два месеца", заяви представителят на управляващите Александър Ненков, цитиран от Фокус. 

Депутатът от ГЕРБ изтъкна, че не е необходимо да се използва тази трибуна за създаване на напрежение.

От Воля също не подкрепиха идеята депутат от левицата да оглави Временната комисия. Стигна се и до лични нападки между Веселин Марешки и червения депутат Явор Божанков.

"Воля" предложи депутатите да са без заплати и партиите да дарят субсидиите си, докато има един български гражданин без доходи.

"Г-н Марешки, редовно се отказвате от субсидии и заплати в името на най-онеправданите и бедни граждани. Интересно ми е, когато излезете от тази зала и седнете в луксозната си лимузина с масаж, охлаждане на седалките и екстри, които струват, колкото месечния доход на едно бедно българско семейство, дали сте готови да се откажете от този лукс", обърна се към лидера на Воля социалистът Явор Божанков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика