Българин патентовал нов тест за коронавирус, предоставя го безвъзмездно на страната ни

21838
Българин патентовал нов тест за коронавирус, предоставя го безвъзмездно на страната ни
Снимка: БГНЕС

Докторът по органична химия и изобретател - проф. д-р Йонко Мермерски, вече е пантентовал нов бърз тест за COVID-19. От САЩ той обяви, че би го предоставил абсолютно безвъзмездно за използване в България.

"PCR тестът е най-бърз, но не е важна само бързината. По-важно е да има надежден резултат. Моето изобретение помага да се отсеят здравите със симптоми и да не тръгнат по пътеката за изследване с PCR тест и плазмен тест", каза проф. Мермерски пред Bulgaria ON AIR.

Преводачът на срещата Борисов – Тръмп прозвуча като американския президент на български

Голямо удоволствие за мен беше да преведа на Бойко Борисов, че Доналд Тръмп казва „Вие сте фалшиви новини” на CNN. Това зая...

Той подчерта, че тестът дава точни стойности въз основа на разработени статистически данни на здрави спрямо болни хора. Тестът измерва количеството въглероден диоксид, което човек издишва. Хора с възпаление на долните дихателни пътища отделят много по-ниски нива на въглероден диоксид във въздуха, който издишват.

"Подкрепяме да се отсеят пациентите, на които не е необходимо да се правят допълнителни тестове. По този начин се облекчава този недостиг на тестове за симптоматични пациенти", посочи проф. Мермерски и демонстрира как работи изобретението му.

Тестът е като дрегер, в който се издишва въздух, а резултатът става ясен на момента. Уредът все още не е стигнал до търговската мрежа, защото трябва да премине през тестуването на четири ведомства, с които екипът на българския учен координира своята работа. Това са американският еквивалент на нашето здравно министерство, Агенцията за храни и лекарства, Националният институт по здравеопазване и Министерството на отбраната на САЩ.

"Искаме от тях финансиране и група хора, които да тестваме - болни, симптоматични и здрави, за да може да прецизираме правилното ниво. На дребно не може да струва повече от 20-ина долара, няма как да струва много. Целим се ефективността му да бъде над 90%", обяви още проф. Мермерски.

С 1000 бързи теста сканират Банско за COVID-19

С 1000 бързи теста ще се тестват рисковите групи в град Банско, каза на брифинг днес кметът на общината Иван Кадев, предаде кореспонден...

По думите му плазмените тестове са необходими, за да се види кои хора са прекарали заболяването и вече са здрави. Хлорохинът пък показвал добри резултати, но нямало доказателства, че е достатъчно ефикасен. Проф. Мермерски отбеляза, че ваксините ще са най-бавното нещо. Отнемат поне една година, за да не разболеем човека, когото ваксинираме, каза той.

И описа коронавируса по следния начин: Размерът на COVID-19 е около една стотна от размера на прахова частица. На вирусите им трябват повърхности, за да може да се движат. Могат да прелетят доста големи пространства.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 8 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

HIMARS в Арктика: Сигнал за тревога в Русия за две военни учения на САЩ (ВИДЕО)

Първият чартърен полет с десетки граждани на САЩ, бягащи от Хаити, кацна в Маями

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com