Скараха ли хотелиерите министрите в кабинета?

1878
Скараха ли хотелиерите министрите в кабинета?
Снимка: БГНЕС

Скараха ли хотелиерите и ресторантьорите министрите в кабинета "Борисов" 3 заради казуса с намаленото с 9% ДДС. Вчера то беше одобрено на първо четене в бюджетна комисия.

Ставката на Данък добавена стойност(ДДС) пада от 20 на 9% за ресторантьорите и за книгите. Против диференцирана ставка за данъка бяха финансовият министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Финансовото министерство дори стигна дотам да каже, че за да се компенсират загубите в бюджета от мярката, ДДС за всички други стоки и услуги трябва да се повиши на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%. Отхвърлени бяха предлогенията на ДПС и на левицата за намаление на данъка за лекарствата и за детските стоки.

Къде е истинският проблем зад протеста на хотелиери и ресторантьори?

Въпреки отлагането на наредбата за касовите бележки за половин година, представилите на туристическия бизнес в Бургас не смятат, че е н...

Бюджетна комисия: 9% ДДС само за ресторантьорите и книгите

Работа на всеки министър на финансите е да даде критично становище, неговата работа е да има повече приходи и по-малко разходи, да съхранява държавния бюджет, коментира на брифинг в Минситерския съвет министърът на икономиката Емил Караниколов. 

Личното ми мнение за ДДС, е, че то следва да бъде направено след много точен анализ, защото засяга пряко хазната. Само след много дълги анализи трябва да бъде намалено ДДС-то, каза още той и допълни, че основната криза в света засегна най-много хотелиери и ресторантьори, но това е временна мярка, която би подпомогнала сектора и утре, защото ще имат още проблеми. Трябва и да върнем доверието в тях, те пострадаха заради пандемията, а не заради тяхна грешка.

По думите му в момента банки отказват да финансират проекти в бранша, защото е много рисков.

Какво са обещали срещу намаленото ДДС хотелиерите?

Ако отстъпката с намаляване на ДДС-то влезе в сила, то от бранша на хотелиерите и ресторантьорите се ангажират да прогонят т.нар "черн...

Аз определям като разумно да действа временно такава мярка. А министерство на финансите – това е нормално и е негова работа да е против – защото ако утре всички решат да не плащат ДДС – това означава, че няма да има кой да плаща на безработните, каза Караниколов.

Според Караниколов една такава мярка за определен сектор би дала сигнал дали може да се предприеме като стъпка и за друг, като се видят резултатите.

Не търсете конфликт, това е министър на финансите и това е негово задължение. И така трябва да бъде. Тяхно задължение е да пазят държавния бюджет. Аз го разбирам. Ако бях на неговото място щях да бъда на абсолютно на неговата позиция, коментира още икономическият министър.

От думите на Караниколов се разбра, че и намаляването на ДДС за книгите също е временна мярка - "Какъв би бил проблема да въведем една мярка временно за 6 месеца и видим, че работи и после я удължим. Ако не работи ще я спрем, каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com