Коронавирусът провокира възпаление на щитовидната жлеза

7860
Коронавирусът провокира възпаление на щитовидната жлеза
Снимка: Getty Images/Guliver

Италиански лекари съобщиха за първия случай в света, в който коронавирусът провокира възпаление на щитовидната жлеза - тиреоидит. Диагнозата е поставена на 18-годишно момиче. Описание на случая е публикувано в „Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism“.

"Регистрирахме първия случай на така наречения обострен тиреоидит, който се разви след инфекция с новия тип коронавирус (SARS-CoV-2). Лекарите трябва да знаят, че коронавирусната инфекция може да се прояви и по този начин", каза един от авторите на изследването, професорът от университета в Пиза, Франческо Латрофа, предаде БГНЕС.

Огнища на коронавирус в общежитията за бежанци в Германия

Общежитията за бежанци в Германия станаха нови огнища за разпространение на SARS-CoV-2, а съобщения за масово заразяване в центровете с...

Почти от първите дни след избухването на коронавирусната инфекция учените знаят, че SARS-CoV-2 засяга клетките не само в белите дробове, но и в други тъкани на тялото, включително вътре в лигавицата на носа, хранопровода, кръвоносните съдове и сърцето, както и някои други органи.

Тази особеност на вируса, предполагат учените, може да обясни защо много пациенти с коронавирусна инфекция страдат не само от респираторни разстройства, но и губят обонянието си. Някои от тях имат проблеми и с храносмилането или неправилно функциониране на кръвоносната система.

Новата „мишена“ на коронавируса

Ланофа и неговите колеги откриха още един страничен ефект, свързан с инфекцията SARS-CoV-2, разказва ТАСС. Те разгледали медицинската история на 18-годишно момиче, което се обърнало към тях с оплаквания от болки в гърлото и ларинкса, сърцебиене и висока температура. Тези симптоми се появили при момичето, след като то се заразило с COVID-19 от баща си и успешно е преодоляло болестта.

Дистанцията и броят на деца в група - основен проблем и в инструкциите до градините

Броят на децата в група и дистанцията между тях, родителите и служителите на детските градини и ясли остава основен проблем и в разпрат...

Изследвайки щитовидната й жлеза с ултразвук, учените открили, че момичето страда от обострен тиреоидит - възпаление на щитовидната жлеза с умерена тежест. По правило такива нарушения в работата на този орган се появяват при хора, които са претърпели остри вирусни респираторни инфекции, проникващи от дихателната система в щитовидната жлеза.

Месец преди появата на тиреоидита, както отбелязва Ланофа, момичето е подложено на преглед на щитовидната жлеза. Той показал, че органът е в нормално състояние, а в миналото то никога не се е оплаквало от проблеми с него.

Така че, появата на заболяването след коронавирусна инфекция предполага, че SARS-CoV-2 може да проникне също от белите дробове в щитовидната жлеза. Това трябва да се има предвид при лечението както на COVID-19, така и на заболявания на щитовидната жлеза, заключават учените.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com