България излиза напред в научните изследвания, свързани с COVID-19

5779
България излиза напред в научните изследвания, свързани с COVID-19
Снимка: A1

България е една от десетте държави членки на Европейския съюз, които успяха в сравнително бързи темпове да организират и критична маса, и средства в рамките на 2.4 млн. лв., които да отидат за тематичен конкурс за изследвания в областта на COVID-19.

Това заяви заместник-министъра на образованието и науката Карина Ангелиева по време на брифинг с участието на председателя на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски и управителя на фонд „Научни изследвания“ проф. Георги Вайсилов по повод правителственото решение за финансиране на тематични конкурси, свързани с пандемията от COVID-19.

Проф. Костов: Позитивният PCR тест не означава, че има вирус, който заразява

"Трябва ни много време, за да стигнем до лечението на коронавируса. По отношение на ваксината сме още по-далеч". Това каза пред БНР пул...

Припомняме, че по-рано правителството одобри допълнителни разходи в размер на 2,4 млн. лв. за проектно финансиране на тематични конкурси чрез Фонд „Научни изследвания“. С осигуряване на средствата ще бъде гарантирано разработването на конкурси за проекти за научни изследвания, свързани с диагностика, превенция, лечение на заболелите от COVID-19, както и прогнозиране, мониторинг и превенция на разпространението му. Ще се подпомогне развитието на научния потенциал и научните изследвания на програмно-проектен конкурсен принцип, както и международното научно сътрудничество.

По думите на заместник-министър Ангелиева институциите у нас подават ръка на българските изследователи. Ангелиева изрази надежда, че като резултат от проектите, ще има не само добри решения, а защо не и ваксина и лекарство за COVID-19. Карина Ангелиева отбеляза, че с този конкурс българската наука има шансове да се върне на световните равнища - с нови проекти, нови мрежи и привличане на нови инвеститори у нас. 

Управителят на Фонд "Научни изследвания" проф. Георги Вайсилов посочи, че документите за конкурса вече са изпратени към Министерството на финансите за съгласуване. След това този конкурс ще може да бъде обявен, като той е насочен към финансирането на научни изследвания, свързани със самия вирус, и разработване на терапии. Освен това има тематично направление, свързано със социално-икономическите аспекти на пандемията. От думите на проф. Вайсилов стана ясно, че ще се направи всичко възможно конкурсът да стартира в кратки срокове.

Академик Юлиан Ревалски посочи, че в БАН и извън Академията има много силни научни колективи, които ще бъдат кандидати за проекти, а конкуренцията ще бъде много сериозна. Акад. Ревалски коментира, че държавата си дава сметка за важността на научния потенциал, който е нужен, по време на такава пандемия, както и за съвременното развитие на човечеството.

2,4 млн. лв. ще бъдат дадени за научни изследвания, свързани с COVID-19

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 2,4 млн. лв. за проектно финансиране на тематични конкурси, свързани с пандемият...

Подробности от решението на Министерския съвет четете в този материал.

Темата продължава и в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com