X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 5 юни

8891
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 5 юни
Снимка: iStock/Guliver
Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) продължава да е на дневен ред и у нас.

Actualno.com ви държи в течение с последната информация по темата както в България, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса.

* Информацията е обновена към 23:30 часа, 5 юни 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 Сериозни размествания и корекции бяха направени по отношение на статистиката за разпространението на коронавируса в България в данните на единния информационен портал coronavirus.bg. Изпълнител на системата е "Информационно обслужване". Държавата призна за объркване с данните за коронавируса и математиката пак не е съвсем ясна.

🔘 Има разминавания в статистическата картина за коронавируса. Това стана ясно от обясненията на зам.-здравния министър Жени Начева за информационната система за COVID-19 (coronavirus.bg). Има разминаване за броя на PCR тестовете, както и корекция на смъртните случаи.

🔘 Първо – смъртните случаи станаха 159 т.е. 12 повече спрямо обявеното на 4 юни сутринта, защото имало недокладвани случаи от болници през месеците април и май. Те били изяснени впоследствие, с лабораторни резултати за потвърждаване на причината за смъртта.

🔘 Шокиращо, ръководителят на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев каза, че специално за София, където се оказа, че има 5 починали повече от досега смятаното, имало проверка на пациенти - какво е състоянието им, и се оказало, че те били починали. "Водят се в болницата хоспитализирани", уточни той, като заяви, че не била посочена причината за смърт.

🔘 Второ – не са направени 223 теста, както беше илюстрирано в информационната система, а 1276, по думите на Начева, като не бил отчетен периодът 16:00 – 24:00 часа на 04.06.2020 г. Остава неясно обаче как така са направени 1276 PCR теста, като Начева съобщи за 87 890 PCR теста към края на вчерашния ден и 85 435 теста към края на онзи ден (второто число е по думите на генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски), което прави съвсем различно число – 2 455 теста! Шокиращо или не, зам.-здравният министър каза, че за вчера новите случаи са 35 - след като за последно бяха 34! Оказа се, че към 25-те случая от онзи ден се добавят 7, а не 8 - 1 от тези 8 се добавя към вчерашния ден! Начева обясни, че отделните структури нямали еднакъв статистически подход и опит за отчитане на случаите с коронавирус, заради голямото напрежение. За системата – 77 болници вкарват данни в нея, както и 144 лаборатории, като 32 от тях са сертифицирани от здравното министерство. Обяснено беше и от ръководителя на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, че данните са от лаборатории, от болници и от РЗИ.

🔘 Жени Начева добави, че здравното министерство ще прави и прессъобщение, поясняващо актуализацията на статистиката. Освен това, актуализацията ще се прави в полунощ – например в 0:00 часа на 6 юни ще разберем даните за 5 юни (сега знаем данните до 4 юни включително). Според нея, вече всичко в системата е коригирано. "Щеше да бъде голямо учудване, ако нямаше разминаване между числата", коментира и проф. Тодор Кантарджиев, част от ръководството на Националния оперативен щаб (НОЩ). По думите му, било различно по електронен път и по хартиен път, като той заговори за "обучение на персонала". "Който работи, той греши", добави Кантарджиев, според който и в бъдеще ще има грешки. "Има още грешки за изчистване", предупреди и д-р Данчо Пенчев. Вчера, 4 юни, голяма софийска болница качила 70 хоспитализирани, а това било грешка - заради напрежението, по думите на Пенчев.  А Жени Начева увери, че всеки, който вкарва данни, влиза с потребителско име и парола т.е. оторизирани лица - затова и се правят корекции, тъй като има и редактори, които хващат грешки.

🔘 Статистиката за България според последните данни в портала coronavirus.bg: 35 са новите случаи днес. Направените тестове за послените 24 часа са 1276. Общо броят на заразените в страната е 2627. Починалите са 159. Оздравелите - 68 за днес или общо 1390. 149 души са в болница, 8 са в интензивно отделение. Под карантина са 16 030 души.

🔘 Три от положителните проби в Сърница са на деца на 2, 4 и 8 години, съобщиха за БНТ от здравната инспекция в Пазарджик. Така огнището в пазарджишкото градче вече е от 13 души, след като преди дни почина една от заболелите. Новите установени са контактни на починала жена. Състоянието им е задоволително. Те са поставени на домашна изолация за 28 дни. Очакват се резултатите от още 24 проби. В Сърница вече са затворени общината, читалището, пенсионерския дом, молитвения храм и местен клон на банка, където също има заразени. Днес главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев ще посети Пазарджик, където ще проведе работна среща с членове на Областния кризисен щаб, в която ще участва и кметът на община Сърница Неби Бозов. Вчера той обясни развитието на болестта там с Рамазан Байрам.

🔘 Огнище на COVID-19 в Самоков

🔘 Борисов: Между две теории за коронавируса, аз карах точно по средата

🔘 Ананиев разкри какви премии са получили медици на първа линия в борбата с коронавируса

🔘 Доц. Ангел Кунчев: Притеснява ме голямото повишаване на заболяемостта в нашите съседки

🔘 Учени: Диабетиците да продължат да спазват стриктна хигиена и социална изолация

🔘 Оформя ли се огнище на коронавирус в Доспат?

🔘 Кметът на Кюстендил: Част от медиците живееха по тавани, не излизаха с дни от болницата

🔘 Лекари останаха 33 денонощия в болницата, за да се грижат за болен от коронавирус

🔘 Кога ще се проведат националните кръгове на олимпиадите?

🔘 Каракачанов: Няма спрян проект за модернизация на армията заради COVID-19

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘 Испания твърдо е по-назад от Русия по разпространение на заразата в Европа, независимо дали говорим и за статистиката на взети тестове за антитела, която обаче Мадрид официално вече извади, или дори ако броим и нея. Без тестовете за антитела Испания е по-назад и от Великобритания. Освен това на 25 май, страната направи корекция на смъртните случаи заради коронавируса – с 2 000 по-малко. Според Worldometers, потвърдените в Испания случаи са вече 288 058, като този източник премахна статистиката за оздравели на 3 юни, след като две седмици съобщаваше за 196 958. Смъртните случаи са 27 134, 1 нов за последните 24 часа. От все още активните случаи, 99% са в леко състояние, а вече твърдо под 1000 са в болница – 617 – число, което не се променя от началото на седмицата. Според "Джонс Хопкинс" обаче нещата са доста по-различни, защото не се броят бързите тестове, отчетени в началото на епидемията, като се отчитат само PCR тестовете – 240 978 потвърдени случая. Американският институт съобщава за 150 376 оздравели, без промяна вече две седмици и 27 134 смъртни, т.е. голямата разлика с Wolrdometers е при оздравелите, с над 46 000 по-малко. За 4 юни и според Worldometers, и според "Джонс Хопкинс" в Испания има 318 нови случая. 1 човек е починал, след като Испания промени методологията за отчитане на починали заради COVID-19. Игри със статистиката: Защо намаляха смъртните случаи от коронавирус в Испания?

🔘 Над 40 000 са вече починалите от COVID-19 във Великобритания. Само през днешния ден жертвите са 357. 40 261 души са починали след потвърдени положителни тестове за коронавирус. Преди дни обаче стана ясно, че вероятно тези данни са силно занижени. Според изчисления на Ройтерс, основаващи се на официални източници, смъртните случаи вече са надхвърлили 50 000, включително подозирани случаи. 1 650 са регистрираните случаи само през последното денонощие в страната. С това общият брой на заразените е 283 311. Общият брой на направените до момента тестове са над 5,2 милиона.

🔘 85 души са починали през последното денонощие от COVID-19 в Италия. Така жертвите на болестта в страната са вече 33 774 души. Ръст бележи броят на новооткритите заразени за денонощие. За 5 юни те са 518 спрямо 177 ден по-рано. Така потвърдените случаи са вече 234 531, с което Италия се нарежда на шеста позиция в света след САЩ, Русия, Испания, Великобритания и Бразилия. 163 781 души са се възстановили напълно след заболяването, а активните случаи към момента са 36 976. От тях в сериозно състояние са 316 души. До момента в страната са направени над 4,1 милиона теста. Прогноза: Строгите мерки в Италия могат да бъдат върнати при втора вълна на коронавируса.

🔘 Франция отчете 611 нови случая за ден, съобщава Wolrdometers. Потвърдено болните са вече 153 055, а смъртните случаи са 29 111. За 5 юни смъртните са 46, т.е. с 2 повече на дневна база. 1 094 души са в критично състояние в болница.

🔘 В Германия болните са 185 413 според Worldometers. Оздравелите са 168 500, а починалите са 8 635 според "Джонс Хопкинс" т.е. 33 нови случая и 8 763. 

🔘  Германски футуролог: Пандемията ще сплоти семейството

🔘 18 души са починали след заразяване с коронавирус през последното денонощие в Турция. Така общият брой на жертвите в страната достигна 4 648 души. За ден са установени нови 930 случая на заразени с коронавирус. С тях общият брой на заразените в Турция достигна 168 340 души. Общо 592 пациенти се намират в интензивни отделения, като от тях 269 са интубирани. През днешния ден 1 622 пациенти са се възстановили от коронавируса, с което общият брой на оздравелите досега е 133 400 души. Това означава, че 79 процента от всички заразени вече са се възстановили напълно. През последните 24 часа са направени 57 829 теста за вируса, с което общият брой на направените досега тестове в страната е достигнал 2 267 412.

🔘 Ердоган отмени полицейския час през уикендите

🔘 Румъния остава на второ място на Балканите по брой случаи – 20 103, от които вече 14 145 оздравели и 1 316 починали. Новите случаи са 196, има и 11 смъртни случая, с 2 повече от 4 юни.

🔘 96 случая на коронавирус са регистрирани през последното денонощие в Сърбия. С тях общият брой на заболелите от началото на епидемията в страната достигна 11 667 души. Един човек е починал след заразяване през последните 24 часа. С него жертвите до момента са 247, което означава, че смъртността е 2,11%. Това е и най-ниското ниво на този показател от всички Балкански държави. 6 931 души са оздравели, а активните случаи в Сърбия са 4 489. Досега в страната са направени над 266 000 теста.

🔘 В Гърция потвърдените случаи са 2 967, от които 1374 оздравели, като тази статистика не е променяна от седмици. 180 души са починали от началото на епидемията, като през последното денонощие няма нов смъртен случай. 

🔘 2 606 са общо регистрираните случаи на коронавирус до момента в Босна и Херцеговина. Само през последното денонощие са открити 12 нови заразени, сочи статистиката на Worldometers. Няма данни за починали хора през последните 24 часа и смъртните случаи остават 159. Интересното е, че Босна и Херцеговина е с почти идентични данни с тези с България що се отнася до заразени и починали към момента. У нас жертвите също са 159, а заразените – 2 627 – с едва 21 повече. Разлика има в активните случаи и респективно оздравелите – В България оздравелите са 1 390, а активните инфекции 1 078. По този показател ситуацията в Босна и Херцеговина е по-добре – там оздравелите са 1 968, а активните случаи – 479. Worldometers посочва, че у нас до момента са направени 87 890 теста спрямо 69 654 теста. Важно е все пак да се уточни, че населението на България е над 6 950 000 души, а на Босна и Херцеговина – над 3 282 000 души.

🔘 В Хърватия случаите са 2 247, от които 2 113 оздравели и 103 починали т.е. без нови заразени и смъртни случаи и с 8 оздравели. 

🔘 През изминалото денонощие броят на далите положителен тест за коронавирус в Северна Македония са 177, съобщи МИА. От Института за обществено здраве заявиха, че най-голям е броят на случаите в Скопие – 105 души. От началото на пандемията в страната са регистрирани 2 787 заболели от COVID-19, като в момента 1 009 от случаите са активни.

🔘 В Албания потвърдените случаи са 1 212, от които 910 оздравели и 33 починали. За днес юни има 15 нови случая, но нито един смъртен и е така от 26 май насам.

🔘 ЕК иска отваряне на границите в ЕС до края на юни

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече 6 789 396, според Worldometers. От тях оздравели са 3 304 570 души, а смъртните случаи – 396 192 души.

🔘 Според Worldometers в САЩ потвърдените случаи са 1 939 026. Смъртните са 110 805, а за оздравели се считат 715 511 души. САЩ: Китай използва кризата с коронавируса за военноморска дейност

🔘 С мотив "коронавирус", в Австралия спират протест заради расизма

🔘 Броят на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в Русия за ден се е увеличил с 8 726 до 449 834. Това бе съобщено от руския оперативен щаб за борба с разпространението на вируса. Дневният растеж за първи път е паднал под 2% - до 1,98%, пише БГНЕС. Броят на пациентите, изписани за ден с диагноза коронавирус, възлиза на 8 057 души, като общият брой на възстановените достига 212 680. Броят на оздравелите е 47,3% от общия брой случаи на коронавирусна инфекция в Руската федерация. За ден в Русия са починали 144 души, като общо смъртните случаи заради COVID-19 са 5 528.

🔘 Резултатът от коронавируса за музиката в Русия - 1000 песни

🔘 В Бразилия са открити 630 708 случая. За оздравели се считат 288 652 души, а смъртните случаи са вече 34 625. За 5 юни според Wolrdometers са открити 14 838 нови случая, а смъртните за ден са 586. 

🔘 Южна Корея регистрира 39 случая на новозаразени с коронавирус за 5 юни, колкото и на 4 юни. Посочваната от властите основна причина за по-големия брой случаи от няколко дни насам– отворените нощни клубове в страната и зараза от случай с 1 човек, който се счита като начален източник на новата вълна след първите десетина дни на май насам – подробности ТУК! С това общият брой на заразените нарасна до 11 668, 273 души са починали т.е. без нов смъртен случай. Оздравели са вече 10 506, т.е. 7 нови за денонощие.

🔘 В Иран потвърдените случаи на COVID-19 са 166 156, от които 129 741 оздравели и 8 134 починали. 2 573 души са в болница, т.е. 10% от активните случаи са в лечебно заведение. За последното денонощие има 2 886 открити заразени, а смъртните случаи са 63.

🔘 Вече много напред в мрачната статистика е Индия – 236 184 потвърдени случая, от тях 113 231 оздравели и 6 649 смъртни случая. Само за 5 юни са регистрирани 9 471 нови заразени и 286 смъртни случая т.е. 11 повече на дневна база.,

🔘 СЗО предупреди, че кризата с коронавируса не е отминала

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Откриха температурата, която унищожава COVID-19

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

🔘 В материала ни "Новини" за коронавируса, които не са истина", ще се запознаете с фалшивите информации около глобалната пандемия и начините, по които да избягваме съмнителни източници на новини.

Причина за появата

🔘 Общоприетата версия - бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан. На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни. Именно така се появяват и твърденията, че причинителят на новия вирус е с животински произход - проучване на Университета в Пенсилвания излиза със заключение, че SARS-CoV-2 е мутирал от коронавирус при прилепите - RaTG13. Основната научна версия е, че от прилеп този вирус е преминал през панголин и след това е стигнал до хората, тъй като в Китай панголините се ядат. Главният специалист по вирусология на САЩ д-р Антъни Фаучи е категоричен, че става въпрос за предаване на вирус от животно към човек!

🔘 Има обаче и силни твърдения, че става въпрос за вирус, който е създаден и/или модифициран в лаборатория. Най-силни думи в това отношение изрече проф. Люк Монтание, който има Нобелова награда заради работата си относно вируса ХИВ. Според него, става въпрос за вирус, в който има характеристики на ХИВ. Любимата на Доналд Тръмп телевизия Fox News също тиражира новина, че нулевият пациент, разболял се от COVID-19, е от лабораторията P4 в Ухан.

🔘 Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса

🔘 Associated Press показа, че Китай е крил от СЗО за коронавируса


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новооткрит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 СЗО: Положителните тестове на излекувани от COVID-19 не значи, че са се заразили повторно

🔘 България излиза напред в научните изследвания, свързани с COVID-19 // 2,4 млн. лв. ще бъдат дадени за научни изследвания,свързани с COVID-19

🔘 Ето защо трябва да носим маска

🔘 СЗО с актуализация на информацията за ваксините срещу коронавируса

🔘 Започнаха тестове с доброволци на ДНК ваксина за COVID-19

🔘 Започва производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин у нас, за които проучванията досега показват, че дават добри резултати при лечение на COVID-19 пневмонията. Технологията вече е усвоена, а активните съставки са поръчани.

🔘 Променят ли се симптомите на коронавируса: Променя се във вашите публикации, каза проф Мутафчийски и ги изброи отново. Съществените, с които се хоспитализират болни са: трайна висока температура, задух, чувство на болка в гърдите, посиняване на устните. По - слабо разпространени са други симптоми: Голям процент имат кашлица, болка в мускулите, 10 % от пациентите имат диария, малък процент имат и зачервяване на очите - (възпаление на конктивата - конюктивит).

🔘 Направи си безплатен онлайн тест за коронавирус

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Финландски учени направиха 3D модел какво се случва в затворено пространство, ако заразен с коронавирус кашля!

🔘 Още за болесттаНови разкрития за коронавируса ; Създадоха безплатен сайт за проверка на симптоми на коронавирус; Johnson&Johnson очакват да имат готова ваксина за COVID -19 до 2021г.; 7 нетипични симптома на коронавируса; Боледуваме или мислим, че сме болни от коронавирус (COVID-19) - какво да правим?

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 Страните, които облекчават ограниченията, наложени за борба с разпространението на коронавирус, трябва да изчакат най-малко две седмици, за да оценят въздействието на такива промени, преди да се впуснат в нови облекчения на мерките. Това съобщиха от Световната здравна организация.

🔘 Човек, инфектиран с коронавируса SARS-CoV-2, става заразен за други хора два дни преди да прояви първите симптоми на болестта COVID-19 треска, висока температура и т.н. Това твърди може би най-известният южнокорейски инфекционист – професор Ву Йо Ким в интервю за Asian Boss.

🔘 Децата по-трудно се заразяват и предават коронавируса, сочи проучване

🔘 СЗО: Не е доказана ефективността на хидроксихлорохина срещу COVID-19.

🔘 Рискът от прекомерното използване на антибиотици срещу COVID-19.

🔘 Какъв е капацитетът на лабораториите в страната? Кой и за какво трябва да се изследва по време на пандемия? обясниха от Кризисния щаб.

🔘 Митовете за коронавируса: кое е лъжа и кое истина?

🔘 Нов единен държавен портал за коронавируса - обобщена информация

🔘 Новото приложение за борба с коронавируса ViruSafe вече е налично

🔘 Къде можем да си направим тест за коронавирус (списъци)

🔘 Маските стават задължителни по време на полет в Европейския съюз

🔘 Заработи платформа за гражданските права в извънредно положение

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 Ветеринари алармират, че масово се търси лекаството срещу краста, за самолечение от хора. Лекарството е опасно за хората, то е за животни. Днес ще има среща при премиера Бойко Борисов с технолози за обсъждане на лекаства и бъдещи ваксини от всички, които се разработват в момента, с български учени. "Към този момент няма лекарство, заявено в света, което да лекува коронавирус", подчерта и премиера Бойко Борисов на сутрешния брифинг на 8 април." Поддържаме връзка с Италия и там сме заявили желание за закупуване, след като минат техните тестове и е вече е ясно, че това е лекарство", обясни той. Може ли наистина лекарството срещу краста да се окаже работещо срещу коронавирус? "Изследвания за момента се правят само в Австралия и са инвитро т.е. в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вирус. Все още е в много начална фаза, за да стигне до клиничната му употреба. Но много внимаваме, защото лекарството е много масово и има възможност за голямо производство в цял свят.", коментира проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Още детайли от проф. Иво Петров.

🔘 Българин патентовал нов тест за коронавирус, предоставя го безвъзмездно на страната ниБългарският тест за коронавирус: Ето какво представлява

🔘 Съвети за хората със сърдечни проблеми

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

🔘 Специалист: Плазмаферезата стана първа линия на терапия от коронавирус

Мерки срещу вируса в България

🔘 След два месеца извънредно положение (13 март - 13 май 2020г.), правителството обяви извънредна епидемична обстановка (ИЕО)за следващият месец на територията на България. Тя влиза в сила в 00:00ч. на 14 май и ще важи до 14 юни. "Всичко онова, което е забранено на този етап – училищата, моловете и т.н., няма да функционира", каза здравният министър Кирил Ананиев. Разликите между двата режима са две - сега са разрешени трансплантациите, може и свободно да се ходи в парковете и градските градини. ИЕО е наложена с 4 заповеди на здравния министър. Какво гласят заповедите за извънредната епидемична обстановка.

🔘 Радев подписа указа за Закона за здравето, но го праща в Конституционния съд . С какви мотиви? Конституционният съд (КС) образува дело по искането на президента да се произнесе дали някои текстове от променения Закон за здравето противоречат на основния закон.

🔘 Депутатите се върнаха на работа на 14 май и решиха: Йордан Цонев от ДПС начело на Временна комисия за контрол на харчовете заради коронавируса

🔘 Ананиев пусна концерти и кина, отвори музейте, галериите и библиотеките, но при строги условия. Събитията на открито - как ще случват в контекста на COVID-19? Банов: Всички зрители на театър, кино и концерти - с маска

🔘 Детските градини отварят от 22 май до 1 юни, общините решават кога точно

🔘 От 22 май: Отпада забраната за влизане в България на граждани на Европейския съюз

🔘 От 22 май са разрешени колективните спортове на закрито

🔘 Бойко Борисов обяви кога отпада карантината със съседните ни страни

🔘 Как ще пътуваме със съседните ни държави?

🔘 Ананиев разреши влизането у нас на граждани от ЕС и Македония

🔘 Потвърдено: От 1 юни заведенията приемат клиенти на закрито

🔘 СЗО сваля доверието си от хидроксихлорокина като решение срещу коронавируса. Доц. д-р Ангел Кунчев коментира: Имаме информация от много страни и противоречива. Съобразяваме нашата политика с новата информация, но това не означава, че не може да се използва това лекарство у нас. Естествено, само под лекарски контрол и в болница. Той не каза колко пациенти в страната се лекуват в България с хидроксиклорокин.

🔘 17 плажа с безплатни чадъри и шезлонги, на останалите - цени от 1 до 5 лева

🔘 Танцовите зали и сцените за изкуства отварят врати

🔘 Нощните клубове, дискотеките и баровете ще отворят врати от 15 юни. Това е поредна стъпка на правителството по пътя на отхлабването на мерките срещу разпространението на коронавируса у нас.

🔘 Според МЗ няма необходимост всеки постъпващ в болница да бъде тестван с PCR тест за COVID-19

🔘 Ананиев разпореди: Няма задължително болнично лечение или изолация без препоръка на лекар

🔘 Ананиев разреши колективните спортни занимания на закрито

🔘 Със заповед Ананиев обобщи решения за образованието и върна мерки от извънредното положение

🔘 С нова заповед: Разрешиха колективните спортове за аматьори на открито

🔘 Заради дезинфектантите, много хора са с екземи, посочва експерт

🔘 610 лв. и осигуровки за нает безработен от държавата

🔘 Провалена почивка, какви са вариантите ви

🔘 Еднократна помощ от 250 лв. за нуждаещи се семейства на 8-класици

🔘 МОЛ-овете отварят от понеделник, без игрални зали, ресторанти и барове без открити площи

🔘 В ресторантите – само на открито, на маса за четирима и на метър и половина

🔘 ЕК с препоръки към българската икономика в условията на пандемия

🔘 Почти 12 млрд. евро за България. Кой колко получава в ЕС от фонда за възстановяване

🔘 Няма да компенсират собствениците на винетки за времето на извънредното положение

🔘 Парламентът реши: По-ниски цени за плажни принадлежности, хотелите отварят утре

🔘 Българите отново ще почиват в Гърция. Какви са изискванията?

🔘 По насоките на ЕК: За да ходиш на почивка това лято, е добре да си със скафандър и д-р Хаус

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка).

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят. При нужда от там ще им издават временни паспорти.

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Ананиев временно забрани влизането в България: целта е да се спре потокът от "безцелно пътуване към страната", ограничението важи за граждани на държави извън ЕС. "Няма нищо ново във заповедта, просто са обобщени мерките, които важат до момента", обясни проф.д-р Мутафчийски.

🔘 Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус.На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус в страната, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата.

🔘 Открита е DMS 17777 - DMS SOlIDARNOST линия за подкрепа на българските медици, които са на първа линия.

🔘 PCR тест за всеки, постъпващ за лечение в Пирогов. Там броят на заразените медици е най-голям в страната

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 За хора с уврежданиия: ТЕЛК решенията са валидни два месеца след края на извънредното положение;  Оценката за потребностите на хората с увреждания по телефона;

🔘 От 30 март приемната за жертви на домашно насилие в болница "Пирогов" предоставя консултации да денонощна линия за обслужване - 0700 40 150.

🔘 Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва, вижте в този материал.

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса. Вече разрешения ще издава само здравният министър.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 Нова карта показва къде в Европа можеш да пътуваш и при какви условия

🔘 ЕК съветва да изберем ваучер, вместо пари, при отменено пътуване

🔘 Всички, които се завръщат в страната, задължително преминават през 14-дневна карантина 

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Лекари се усъмниха в апаратите за белодробна вентилация заради висока смъртност

🔘 Вирусът SARS-CoV-2 има три основни типа, става ясно от доклад, публикуван в списанието на Американската академия на науките.

🔘 Проучване: Около 30% от излекуваните от COVID-19 остават с малко антитела

🔘 Японски учени проследиха как девет антиретровирусни лекарства действат върху клетки, заразени с новия коронавирус. Те са открили, че едно от лекарствата, нелфинавир, дори в ниски концентрации блокира образуването на нови вирусни частици

🔘 Имунолог от Швейцария: Намерихме ваксина-убиец за COVID-19, Швейцария удължи извънредните мерки до 26 април

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава Богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдесивир”. "Ремдесивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдесивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорохин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 СЗО със съвети за родителите по време на пандемия

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Изкуствен интелект отсява пациенти с риск от белодробно увреждане при COVID-19

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

🔘 Алергиите и коронавирусът - какво трябва да знаем?

Цялата информация от Live блога от 4 юни четете тук

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com