X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Рискът от прекомерното използване на антибиотици срещу Covid-19

2024
Рискът от прекомерното използване на антибиотици срещу Covid-19
Снимка: Getty Images/Guliver
Макар  SARS-CoV-2 да е вирус епидемията  поставя въпроса за лекарствената устойчивост. Всички сме съсредоточени върху резистентността на антибиотиците и изведнъж се срещнахме с SARS-CoV-2.  Ситуацията се усложнява истова, че въпросът за устойчивостта към антибиотиците може отново да се върне на преден план след първата вълна на епидемията и заради това, че когато при човек се развива тежка пневмония, както в случая с Covid -19, попадайки в реанимация лекарите му назначават антибиотици за предотвратяване на риска от вторична  инфекция, коментира д-р Бенжамен Давидо, специалист по инфекциозни заболявания за Slate.fr.

Съществува риск от развитие на резистентност към антибиотиците, потвърждава д-р Даниел Тирион професор от факултета по фармация към университета в Монреал. Пациентите с Covid-19 имат много широка клиническа картина. Тези, които имат нужда от хоспитализация имат рентгенологични изменения, което затруднява диференциалната диагностика. По някои предварителни данни, използването на антибиотици за много от пациентите не е необходимо.

СЗО: Антибиотиците стават все по-вредни

Антибиотиците - все по-малко полезни и все по-вредни. Предупреждението идва от Световната здравна организация. Прекомерната, а понякога...

Според изследване на Тимъти Майлз Роусън, публикуването на 2 май 8% от пациентите имат коинфекция (бактериална или гъбична), но антибиотици получават 72% от пациентите. Въпросът за резистентността към антибиотици, която ще последва след епидемията от коронавирус не е безобиден. 

Устойчивостта, придобита от някои бактерии при контакт с антибиотици е сериозен проблем за здравето - тез и бактерии, независимо от това дали са в човека заради неадекватно или продължително действие на антибиотиците или са му предадени от друг човек или животно, могат да станат почти неуязвими за лечение. В момента не знаем нищо за типа пациенти, които получават антибиотици и за микробната динамика. Популацията болни, хоспитализирани в отделения за интензивна терапия, може би се отличава силно от тази популация, която обикновено се хоспитализира. По този начин динамиката на предаване на бактериите е друга, отбелязва д-р Даниел Тирион.

Добрата новина е в това, че решителните хигиенни мерки, въведени заради кризата с коронавируса могат да спрат предаването на резистнентни батерии. "Принудени сме да поставяме всички болни в респираторна изолация, но и в контактна изолация - това е най-добрият начин да се защитим от устойчивостта към антибиотиците, уверява д-р Давидо. По думите му пациентите имат стаи с отделни тоалетни и предприети максимални мерки за безопасност. Това ще насочи нещата в правилната посока - ако на човек са предписали повече от обикновено и това е повишило неговата индивидуална устойчивост към антибиотииците, то поне предаването на тази устойчивост вътре в болницата, вероятно, е понижено.

От гледна точка на бактериалната резистентност възникват други въпроси и друг аспект от епидемията - това е по-голямото използване на водно-спиртни разтвори в огромно количество и по-систематично използване на дезинфекциращи средства в обществени места и домове.

Супербактериите стават все по-сериозна опасност за човешкия живот

"Супербактерии", резистентни към антибиотиците от най-ново поколение се разпространяват в болниците в Европа, показва общоевропейско пр...

 По този въпрос мненията се разделиха. Доктор Тирион смята, че съществува "безпокойство заради непрекъснатото използване на тези продукти. Те могат да променят нормалната флора на популацията, оставяйки възможност за развитието на патогенни бактерии. В литературата се среща данни, потвърждаващи тази позиция, но как това ще повлияе на сегашната пандемия не е ясно."

Доктор Давидо е по-оптимистичен: "Ние отново се приспособихме към санитарните норми и това е глобален начин за борбата с устойчивостта към антибиотиците по пътя на разрушаването на веригите на предаването на резистентните бактерии."

Нова надежда срещу коронавируса: Съществуващо човешко антитяло може да го блокира

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com