Няма доказан случай на увредени лица след имунизация, категорични са от МЗ

32364
Няма доказан случай на увредени лица след имунизация, категорични са от  МЗ

Няма случаи на доказано увредени лица след проведена имунизация, заявиха за БГНЕС от МЗ в справка по достъп до обществена информация.

След проучване на съобщените случаи и анализ на причините оценени като вероятно свързани с предхождаща ваксинация са 7 случая за 2012 г., 11 случая през 2011 г. и 21 случая за 2010 г. При всичките е имало хоспитализация, която е завършила с оздравяване. Към момента от Министерството на здравеопазването не планират промени в Националния имунизационен календар и други изменения на Наредба 15 за имунизациите в Република България, но доколкото Наредбата регламентира е невъзможно всички евентуални промени да бъдат предвидени. Принципно е възможно намаляване броя на задължителните имунизации чрез прилагане на комбинирани препарати, пишат в отговор на въпрос от министерството.

Намаляването на заболяванията, срещу които се извършват имунизации, е неприемливо от медицинска гледна точка.

Твърдението, че ваксините показват страничните си ефекти в рамките на 48 часа след поставяне, е невярно, категорични са от МЗ. Тук е мястото да припомним, че след смъртта на тримесечния Павел, който почина дни след поставени две ваксини, специалисти се изказаха в няколко телевизии, че няма как ваксината да има общо със смъртта, тъй като са минали няколко дни, а ваксината показвала страничните си ефекти за 48 часа.

Срокът от 4 седмици е този, в който организмът изгражда специфичен имунитет в следствие на имунизацията и поради това в рамките на този срок всяка реакция трябва да се оценяваща във връзка с предшестваща имунизация. Съгласно чл. 14 на Наредба 15 всеки медицински специалист, който установи нежелана реакция след ваксинация, трябва да уведоми незабавно РЗИ.

От министерството предоставиха на БГНЕС и статистика за подлежащи и обхванати от имунизация лица през годините 2010, 2011 и 2012. Имунизацията срещу туберкулоза с БЦЖ ваксината обхваща 97% от новородените, или през 2010 г. - 97,80%, 2011 г. - 97,70% и 2012 г. - 97%.

Ваксината срещу хепатит Б, според данните на МЗ, също обхваща доста голям брой от населението ни - над 95%. Процентите при другите ваксини също са около 90, като вече при реимунизациите процентите на обхват падат до малко над 70% при някои от ваксините.

Трябва да има възможност за избор за ваксините

С ваксините имаме много дълъг и неприятен опит. Дъщеря ми в момента е на 9 години с астма, вследствие от прилагане на ваксини, тъй като...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване