Общински съветници - ваксинирани срещу коронавирус, за да не иде ваксината нахалост или се прередиха?

3649
Общински съветници - ваксинирани срещу коронавирус, за да не иде ваксината нахалост или се прередиха?
Снимка: Getty Images/Guliver

Дали скандалът с ваксинирани срещу коронавирус общински съветници в Сандански всъщност е скандал, защото те са ваксинирани да не се похаби ваксината на Pfizer/BioNTech? Според д-р Илия Тонев, директор МБАЛ "Югозападна болница", случаят е точно такъв.

По думите му, както при първата вълна ваксинации в региона, имало 20-тина души, предварително записани, не се явили. Повече от 20% от персонала на болницата отказват ваксинация, каза лекарят.

Богатите купуват ваксини само за себе си и не мислят за бедните, твърди генералният секретар на ООН

"Някои богати държави се борят за ваксината срещу коронавирус, като се стремят да осигурят преди всичко своите народи", заяви генерални...

На въпрос дали е било ясно, че няма да има кандидати за ваксините преди да бъдат извадени от хладилната чанта, отговорът беше, че имало предварителни списъци. Извадихме ги, защото такава е процедурата – трябва да стигнат стайна температура, да се разредят със серум. Това е много сложна медицинска техническа манипулация – за нея хем се изисква време, хем времето е малко, подчерта д-р Тонев пред Нова телевизия.

Припомняме, че ваксинираните са председателят на общинския съвет в Сандански Николай Шаламандов от ВМРО, както и негови заместници – Янко Ангелов от НФСБ, Петър Додушев от ГЕРБ, Юли Ефендийски от Земеделския съюз "Александър Стамболийски". По думите на Шаламандов пред bTV, той не е искал да се ваксинира, но ако не го е направил, са щели да бъдат изхвърлени отворените дози.

Д-р Тонев посочи, че имало списък с доброволци и тези съветници са били в него. Информацията за избора на доброволците била подадена от общината. Мисля, че те не са били привилегировани – дойдоха в края на времето, смята лекарят. Според него, сега на тях трябва да се постави и втората ваксина. Той не коментира колко още хора от общината са ваксинирани.

Реакции

Считам, че подобно поведение е недопустимо. Това заяви и в ефира на сутрешния блок на bTV проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата, коментирайки скандала.

Доц. Кунчев: Следващата седмица решаваме за удължаване или облекчаване на мерките

Следващата седмица ще бъде решено дали да се удължат ограничителните противоепидемични мерки и след 31-ви януари, или по-рано да бъдат ...

Мисля, че в Сандански има достатъчно учители и възрастни хора, които да поемат останалите дози. Не би следвало да се прекрачват правилата на ваксинационния план, посочи експертът.

Бих искал да посъветвам всички български граждани, които имат намерение да се ваксинират, да прочетат внимателно пълната информация за двете ваксини и да изговорят своето мнение със своя лекуващ лекар, каза проф. Гетов.

Той отбеляза, че за около 38 дни след поставянето на двете дози от ваксините, човек би бил свободен да се движи дори във вирусна среда. Проф. Илко Гетов се обяви за неразпускане на мерките - поне докато не започне масовото ваксиниране на хората. "Още малко трябва да издържим, говоря по-скоро за края на февруари. Нека и възрастните хора да бъдат ваксинирани, за да започнем поне частично разпускане на мерките", коментира проф. Гетов.

Истината е, че този казус е преди всичко етичен, морален, посочи д-р Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация (НПО). Според него, при „дефицитна стока” следва „да не се предреждаме на опашката за хляб”. Но Хасърджиев призна, че тепърва ще има сериозен проблем с набирането на желаещи да се ваксинират и да се преодолее страхът от световна конспирация.

Вероятно не са развити хипотезите какво се прави, като се извади ваксината от фризера с минус 70 градуса – защото тогава тя издържа до 5 дни, при държане в нормален хладилник, предположи Хасърджиев. Той добави, че няма представа какво е правила местната администрация на РЗИ. Хасърджиев е убеден и, че не са разписани адекватни протоколи какво точно се прави с процедурите по ваксиниране.

Разрешиха да се извличат 6 вместо 5 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech в Европа

Комитетът за лекарствата в хуманната медицина на Европейската агенция по лекарствата препоръча актуализиране на продуктовата информация...

Костадин Ангелов: Има нарушение в Сандански на реда на ваксинации

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com