X
 
 
 

Паралелният износ на лекарства намалява

862 0
photo of Паралелният износ на лекарства намалява
Снимка: Pixabay
Лек спад в паралелния износ на медикаменти сочат данните на Изпълнителната агенция по лекарствата, цитирани от clinica.bg. 644 са били търговските марки на лекарствата, които са станали обект на легален паралелен износ у нас през миналата година. За тази броят им е 520. Намаление има и при уведомленията за износ, които търговците на едро са подали - през 2016 г. те са били 566, а до момента броят им е 244. Намаление има и при заявените количества, които биха могли да се изнесат. За миналата година заявените количества стигат до 244 678 570 опаковки, а през тази година те са намалели няколко пъти до 56 967 522.

Данните обаче не отразяват реалния реекспорт, а намеренията на търговците, които биха могли и да са завишени. Освен това те се отнасят само за официалния износ на вече внесени у нас медикаменти, но не и за нелегалния, който също формира немалък пазар. Тъй като цените на доста лекарства преди облагане с ДДС у нас са по-евтини, отколкото в ЕС, търговците на едро изнасят на Запад количества, внесени у нас и регистрирани с цени за България. Въпреки че това води до липси на животоподдържащи лекарства у нас, процесът не може да бъде спрян, тъй като противоречи на директивите за свободно движение на стоки.

Проверяват лекари, аптеки и болници, изписвали скъпи лекарства

Ще проверяват лекари, аптеки и болници, изписвали скъпи лекарства, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Мяркат...

У нас няма обаче и никакъв контрол - ИАЛ може само да регистрира износ, но не и да го ограничава при, например, незадоволени потребности у нас. От началото на годината обаче започнаха засилени проверки за нелегален износ и се смята, че те са причината за намалението на реекспорта, пише в. "Сега".

Най-голям е реекспортът на 80 лекарства, показват още данните на ИАЛ. На първо място за 2016 г. е бил заявеният износ на продукта Seretide diskus за астма и белодробни проблеми - 7.1 млн. опаковки, срещу 1.8 млн. за първите близо шест месеца на тази. На второ място се нареждат капките за очи Tobradex - 5.1 млн. опаковки за 2016 г., срещу 1.4 млн. за тази. На трето място по намерения за износ за 2016 г. е бил Cavinton за нарушения за мозъчното кръвообращение с 4.5 млн. и 1.2 млн. опаковки досега.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
"Зелените" изпращат питане до ЕК по казу...

"Зелените" чрез групата на Зелените в Европейския парламент са изпратили парламентарен въпрос на Европейската комисия по казуса с Нацио...

missing image
Русия взе да се тревожи заради "преражда...

Москва е обезпокоена от факта, че в някои страни се наблюдава "пълзяща" реабилитация на нацизма, заяви руският външен министър Сергей Л...