Печалбата на болниците с държавно участие си остава в тях

20275
Печалбата на болниците с държавно участие си остава в тях
Снимка: Getty Images / Guliver

Цялата печалба, която реализират болниците с държавно участие, ще остава при тях. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова при обсъждане на текст от Закона за държавния бюджет за 2014 г., предаде Агенция "Фокус".

Манолова обясни, че с реализирането на това предложение, болниците ще имат възможност да инвестират в оборудване и апаратура. Тя благодари на финансовия министър Петър Чобанов, че се е вслушал в предложението на лекарския съюз и народните представители.

НЗОК събира 25 млн. лева за болниците чрез преструктуриране на разходи

Заради недостига на средства, с които да бъдат покрити направените от болниците разходи, от НЗОК ще започнат проверка на болниците и по...

„БЛС би следвало да бъде доволен, защото всички негови предложения, които се отнасят до НЗОК, бяха приети. Стъпките за разбирателство би следвало да бъдат правени и от двете страни. Всички предложения на БЛС бяха удовлетворени”, заяви Манолова.

„След като Дянков въведе ангажимент на болниците да отчисляват част от печалбата си в полза на държавата, болничните ръководства се принудиха да не декларират печалба в края на всяка година, което беше в минус и на болниците, и на пациентите”, обясни Манолова.

Менда Стоянова от ГЕРБ попита по какъв фискален начин това ще се отрази на бюджета. Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че разпоредбата да се отнема част от печалбата на болниците за сметка на държавния бюджет, на практика не е действала, тъй като болниците са започнали да не са регистрират печалба. „По отношение на разпоредбата по наема на болниците – до момента няма реализиран приход по тази разпоредба”, каза министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване