НЗОК събира 25 млн. лева за болниците чрез преструктуриране на разходи

28562
НЗОК събира 25 млн. лева за болниците чрез преструктуриране на разходи
Снимка: БГНЕС

Заради недостига на средства, с които да бъдат покрити направените от болниците разходи, от НЗОК ще започнат проверка на болниците и подготвят пренасочване на разходи от администрацията към лечебните заведения. Очакванията са да бъдат събрани 25 млн. лева за болниците, предаде Агенция "Фокус".

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) обсъди информация за стойността на отчетената дейност от лечебните заведения за болнична медицинска помощ (ЛЗ за БМП), извършена през октомври тази година, стойността за заплащане през ноември, определена съгласно решение на Надзорния съвет и оставащите ресурси за заплащане на болниците през декември на настоящата година, съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

Бюджетните на НЗОК и социалното осигуряване ще се обсъждат на 26 ноември

Депутатите решиха да заседават извънредно във вторник, 26 ноември, предаде БГНЕС. Заседанието ще се проведе от 10:00 до 16:00 часа, а ...

Общата стойност на извършената от ЛЗ за БМП дейност и приложените медицински изделия през октомври тази година е 157 019 хил. лв. Сумата, която ще бъде изплатена, е в размер на 125 930 хил. лв. Средствата, които остават за разплащане на дейност на ЛЗ за БМП през декември са в размер на 70 079 хил. лв.

Очаква се обща стойност на извършената през ноември 2013 г. от ЛЗ за БМП и приложени медицински изделия да не е по-ниска от тази през октомври. В тази връзка НЗОК предприема проверки в болниците. Отчетената дейност ще бъде съпоставена със средномесечния разход на болниците на исторически принцип.

Предвид величината на прогнозния недостатък, след отчитане на дейността за ноември, НЗОК ще предприеме вътрешно-компенсаторни промени по бюджетните параграфи за преструктуриране на разходите за администрацията. Тези промени ще доведат до освобождаване на около 25 млн. лв., които да бъдат насочени към болничната медицинска помощ.

Надзорният съвет прие Методиката за условията и реда за договаряне на стойността на медицинските изделия, предназначени за заболявания, включени в списъка по Наредбата по чл. 45, ал.3 от ЗЗО и на медицинските изделия, които се заплащат в условията на болнична медицинска помощ. Предстоят промени в някои текстове от Наредба №10, за да може касата да договаря цените на медицинските изделия.

Андреева: Лекарствата няма да поскъпват

Няма да има увеличение на цените на лекарствата, касата не е приела предложението на фармацефтите. Това съобщи здравният министър Тан...

Новата методика дава възможност пациентите да доплащат за по-скъпи изделия по техен избор над цената, заплащана от НЗОК. Регламентира се отпускането на медицински изделия за извънболничната медицинска помощ от аптеки, сключили договор със здравната каса, а в болничната медицинска помощ – от болничните аптеки.

Два пъти е увеличен броят на тест лентите за диабетно болните на интензифицирано лечение (пациенти, които ползват 3-4 пъти на ден различни инсулини) – от 150 на 300 броя годишно.
От 1-ви декември тази година касата поема заплащането на прицелна терапия на пациентки с рак на гърдата. Това стана възможно след промяна на кратката характеристика на препарата, който вече е в Позитивния лекарствен списък и за тази диагноза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване