Помагат ли упражненията при дискова херния?

3063
Помагат ли упражненията при дискова херния?
Снимка: Pixabay

Сложете веднъж завинаги край на болките в кръста с лечебна гимнастика при дискова херния. Редовните упражнения могат да елиминират неприятните усещания и да ви върнат тонуса.  

Най-честите причини за болките в кръста

Дисковата херния засяга все повече хора, дори в млада възраст. Тя е едно от основните заболяване на гръбначния стълб. Появата й се дължи както на анатомични аномалии, така и на свръх физическо натоварване, травми, неправилна стойка, напредване на възрастта, допълнителни болести и други. Медицински състоянието се описва като натиск върху съединителната тъкан на гръбначния стълб, което води до появата на болки. 

Най-често проблемът е концентриран в интервертебралните дискове, които са разположени между прешлените на гръбнака. Според местоположението на дископатията, тя може да е например медианна, лумбална, парамедианна.  

Най-честото оплакване на страдащите от дискова херния е дискомфорт в областта на кръста и гърба. Това може да е свързано с физическо натоварване, но единствено консултация с лекар-специалист може да даде точен отговор за наличието или не на заболявание. Неглижирането на състоянието може да доведе до хроничен проблем и по-сериозна повреда. 

Лечение на дисковата херния

Класическата медицина прилага традиционни методи за лечение, които според степента на заболяването, може да са свързани с медикаментозна терапия, физиотерапия и дори оперативна намеса. Оказва се обаче че има алтернативни за облекчаване на болките в гърба и кръста, ако не са в степен на сериозна увреда, която изисква неотложна болнична намеса.   

Алтернативен метод за облекчаване на страданието е възможно с иновативния уред за упражнения лежанка. Той има доказан вече  положителен ефект при проблеми с гръбначния стълб. Обяснението е в инверсионната терапия, с помощта на която се използва собственото тегло на човек и естествената гравитация, за да се намали натоварването на гръбнака.

Упражненията с лежанката помагат при много хора с дискова херния, както и за общо тонизиране на организма. Чрез модерния уред тялото на човек може да се наклани под определен ъгъл и така да се облекчи неприятното усещане, заради възпалението на възглавничките между прешлените.

Добрата новина е, че уредът е изключително лесен за употреба. Не изисква предварителни и специални физически усилия. А и лежанката е предназначена най-вече за използване в домашни условия, т.е. няма да сте зависими от спортна зала и определено време, през което да направите серия от упражнения.

Начин на употреба на инверсната лежанка

Иновативният уредът облекчава всички мускулни групи по човешкото тяло, освен това има релаксиращ ефект. По време на терапията се преодолява гравитацията върху органите и мускулите. 

Лежанката е метално съоръжение, което тежи не повече от 30 кг. Монтирането й е изключително лесно, тъй като към всеки уред има упътване и програма с примерни упражнения за употреба. Лежанката не заема много място и не изисква допълнителни съоръжения, за да се използва вкъщи. Препоръчително е единствено уредът да се използва от хора, които не тежат повече от 135 кг. 

Самата гимнастика се основава на позиционирането на тялото под определен наклон. Това е възможно благодарение на застопоряването с коланите за сигурност на съоръжението. Така човек може да застане под 20, 40, 60 градуса или да се обърне съвсем без никакъв риск с главата надолу. Достатъчно е да се следват указанията на производителя на иновативния уред.

За постигне на необходимия ефект е желателно  в една позиция да се стои максимум 15 минути. Направените предварителни тестове с хора, които имат оплаквания от различни болезнени състояние на гръбначния стълб, показват че дори само 7 минути на ден са достатъчни за подобряване на общото състояние на човек. Нужно е, разбира се, известно постоянство в прилагането на лечебната терапия поне по няколко дни в седмицата. Още в в рамките на първия месец е гарантирано, че ще изпитате значително облекчение на болките.

Хранителни навици

Здравословният хранителен режим също е задължителен елемент от възстановяване на доброто състояние на човешкото тяло. Затлъстяването е бич за хората с дискова херния, което изисква съобразяване на дневното меню. Пресните плодове и зеленчуци са задължителен елемент от храната, тъй като са основен източник на витамини и минерали за организма.

Хидратацията на организма също не бива да се пренебрегва, което означава прием на достатъчно количество вода дневно. В менюто трябва да има повече храни, богати на полезния за костите калий. Това са риба, птиче месо, ядки, яйца, лененото семе, зехтин.

Препоръчителен е и приемът на подходящи хранителни добавки. 

Повече  за благоприятното въздействие на инверсните лежанки може да научите на Lejanki.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com