Поредните промени в здравеопазването - уж добри идеи, но през задната врата

2950
Поредните промени в здравеопазването - уж добри идеи, но през задната врата
Снимка: БГНЕС

Ние, мъжете, се радваме на мегаоргани. Така бившият служебен здравен министър д-р Мирослав Ненков коментира готвената генерална промяна в здравната ни система.

Такава промяна не може да мине през задната врата, категоричен беше Ненков, визирайки как промените се готвят през преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на НЗОК.

Експерт предрече, че здравеопазването ще поскъпва все повече

Здравеопазването ще става все по-скъпо. Това заяви проф. Лъчезар Трайков по повод предложенията за допълнителни здравни осигуровки. Ми...

Проблемът е колко новият мегаорган ще е ефективен, заяви Ненков пред Нова телевизия, визирайки новата Агенция за медицински надзор. И веднага постави въпрос – как със закон, който функционира една година, ще се променят четири-пет закони, които например управляват Фонда за лечение на деца (бел. ред. – идеята е този фонд да се закрие и да се влее в НЗОК). Според Ненков идеята била с допълнителните 500 млн. лева, които влизат в здравеопазването, да се направи нещо смислено. Има опити да бъдат ограничени разходите, но една административна инфраструктура да определя с кое лекарство да се лекува не е добра идея, обобщи лекарят. Не е задължително най-евтиното лекарство да е най-лошото, а най-скъпото да е най-хубавото, обобщи Ненков.

Досега децата и семействата търсеха само оферти, подаваха документи и в НЗОК, и във Фонда. След реформата на едно място ще се подават документи, работата с родителите и децата ще се облекчи. Няма да има негативно отражение за лечението на децата в чужбина, а просто ще се съчетаят най-добрите практики на касата и на Фонда." Това увери зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в интервю за bTV.

По думите ѝ лечението, свързано с трансплантациите, ще се осъществява от Касата, т.е. отново ще има един източник на финансиране. Начева допълни, че в дейността на Фонда за лечение на деца, Комисията за лечение в чужбина и Агенцията по трансплантации е имало пропуски и е настъпил момента за промяна. Засега не е ясно, дали Общественият съвет към фонда ще остане.

"Предвиден е трансфер от бюджета към Фонда за лечение на деца от 14 милиона лева и още 2 милиона за Комисията за лечение в чужбина. Касата ще продължи да финансира тези структури. Това ще помогне да се подобри административния капацитет без да се нарушат функциите и контрола, които двете структури са изпълнявали", подчерта Начева.

Кирил Ананиев: Доплащането за здраве ще бъде значително по-малко от сега

"Узаконява се определено доплащане, но то е значително по-малко от това, което българинът е плащал досега." Това каза министърът на здр...

Готвените промени

Всъщност в пълнота те не са видели бял свят т.е. да бъдат обявени публично и за тях се съди само от информация на парче. Вчера, 22 октомври, имаше обсъждане на бюджета на НЗОК от Надзорния съвет на Касата, на който бяха обсъдени новите идеи. На челно място е идеята за създаване на Агенция за медицински надзор. Там се прехвърлят почти всички административни дейности. Агенцията ще извършва регистрация на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите, издаване на разрешения за осъществяване на лечебна дейност за лечебните заведения за болнична помощ, центровете за психично здраве, центровете за кожно-венерически заболявания, комплексните онкологични центрове, домовете за медикосоциални грижи и диализните центрове. Освен това, в новата агенция ще се влеят Изпълнителната агенция по трансплантация и дейностите по асистирана репордукция.

Агенцията за медицински надзор би следвало да има назначен директор до 3 месеца след влизането на закона в сила, т.е. до края на март 2019 г. В същия срок трябва да е готова и наредба на здравния министър с медицинските стандарти по всички медицински специалности и някои отделни медицински дейности. След влизането й в сила лечебните заведения ще имат 1 година преходен период, за да се приведат в съответствие с тях и да подадат заявление до агенцията за получаване на ново удостоверение за регистрация и ново разрешение за осъществяване на лечебна дейност. На агенцията се възлага надежда да започне да осъществява реален контрол, като прави планови проверки на всички лечебни заведения на всеки две години.

Ако бъдат одобрени промените, откриването на нови болници ще става с разрешението на парламента, а не на здравното министерство, както е сега - значително по-утежнена процедура, коментира в. "Сега". Болниците ще могат да сключват договори за диагностика със скенер или ядрено-магнитен резонанс само ако в региона липсват такива апаратури. Предвидено е и НЗОК да заплаща само медицинските дейности, извършени от лекари на основен трудов договор в съответната болница.

Ще трябва ли да плащаме и доплащаме три-четири пъти за лечение?

Ако изберем модела, при който има децентрализация на НЗОК, няма да има три-четири доплащания за здраве. Това заяви д-р Стойчо Кацаров, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com