Представителят на СЗО: Имаме само един враг сега - това е вирусът

4154
Представителят на СЗО: Имаме само един враг сега - това е вирусът
Снимка: iStock/Guliver

Предизвикателствата, пред които е изправен светът днес, и възможните решения бяха във фокуса на изказванията на представителите на агенциите на ООН у нас по време на онлайн дискусия "Семейството на ООН на 76 години". Скендер Сила, представител на СЗО в България, посочи, че отбелязваме годишнината на ООН през втората година от пандемията от COVID-19.

Хора умират, а не трябва, коментира той, цитиран от 24 часа. В България има двойно увеличение на смъртните случаи досега през втората година от пандемията в сравнение с първата година, каза представителят на СЗО. За съжаление, този брой може да бъде утроен до края на годината. Това действително е много тъжно, болезнено и трагично. Това не трябваше да се случва, защото имаме безопасни и ефективни ваксини, допълни той.

СЗО отново опитва да открие произхода на SARS-COV-2

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че новосформиран екип вероятно е последният шанс да бъде открит произходът на COVID-19, пре...

Скендер Сила отбеляза, че имаме инструменти да ограничим смъртните случаи и да ги сведем до много ниски нива, и посъветва хората да продължат да се пазят, като се ваксинират, носят маски, спазват дистанция и си мият ръцете. Той посочи, че COVID-19 също ни напомня за силата на имунизацията, както и че няма никакво здраве без психично здраве. По думите му, пандемията не трябва да бъде политизирана. Имаме само един враг сега - това е вирусът, каза Скендер Сила. Той отбеляза, че на международно ниво има планове да се направи т.нар. международен договор за борба с бъдещи пандемии.

Представителят на СЗО у нас посочи също, че много млади хора пушат, пият и се хранят нездравословно. В България повече от 17 хиляди души умират преждевременно всяка година от болести, причинени от тютюнопушене, отбеляза той. Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, открои пандемията, климатичните промени и нарастващата бедност и неравенство сред предизвикателствата днес. Тя отбеляза, че УНИЦЕФ работи в повече от 190 страни, за да гарантира, че всички деца имат еднакви възможности в живота, качество на образование, достъп до здравеопазване и защита, когато имат нужда.

Кристина де Бройн отбеляза, че в България са се фокусирали върху защитата на деца от насилие, отпадане от училище, достъпа на деца с увреждания и изграждането на съвременни дигитални умения. Пандемията от COVID-19 има огромно въздействие върху децата, каза тя. По думите й, въздействието от затварянето на училищата е значително. Кристина де Бройн отбеляза, че училищата са много повече от сграда. Нарастващата изолация има въздействие върху психичното здраве на децата, допълни тя.

Радослав Стаменков, ръководител на Международната организация по миграция /МОМ/ в България, отбеляза, че най-голямото предизвикателство по време на пандемията е било рестрикцията от движение. Той посочи, че миграцията не е феномен, тя е средство за оцеляване, най-старият известен на човечеството начин за борба с бедността. Вирусът постави на изпитание нашата способност да реагираме на бедствия като общности, да се грижим едни за други и да обединим усилия, всички, в името на това да живеем по-добре и да бъдем в безопасност, посочи Стаменков. Той отбеляза, че във времена на криза мигрантите играят важна роля като образовани хора в откриването на лекарства и ваксини срещу болестта. Стаменков посочи, че МОМ е подпомогнала над 140 държави в борбата с пандемията чрез разполагане на мобилни станции за вода и миене на ръцете и мобилизиране на медицински персонал за тестове и ваксинация на населението в труднодостъпни райони.

СЗО одобрява едновременната употреба на ваксини срещу COVID-19 и грип

Според проучванията едновременната употреба на ваксини срещу грип и коронавирус е безопасна. Това заяви днес в Женева Силви Бриан, дире...

Посланик Христо Георгиев, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО за България, отбеляза, че ЮНЕСКО е с най-широка популярност сред специализираните агенции на ООН. Той открои четири главни черти на ЮНЕСКО, сред които: да изгради мира в ума на хората, да предусети развитието на човечеството - да бъде нещо като "съвременна Касандра", да изгради международната правна рамка и да бъде поле за културното, научното и образователното сътрудничество. На предстоящата генерална конференция ще бъде приета една много важна препоръка - за етичните аспекти на изкуствения интелект, отбеляза той. Дискусията се осъществява с медийната подкрепа на БТА, а модератор е генералният директор на агенцията Кирил Вълчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com