Проф. Илко Гетов: Прилагането на трета доза ваксина ще бъде незаконосъобразно

2742
Проф. Илко Гетов: Прилагането на трета доза ваксина ще бъде незаконосъобразно
Снимка: Actualno.com

Ситуацията за България никак не е добра. У нас ваксинационното покритие е около 20%. Това заяви проф. Илко Гетов, представител в Европейската агенция по лекарствата пред БНТ. 

В последните 10-15 дни ние сме в равновесно положение - между 6, 8-10% са положителни, но след приключване на сезона и началото на учебната годината, нещата с положителните проби на коронавирус да ескалират, изтъкна Гетов. 

До края на юли: Одобряват втора COVID ваксина за деца

Прилагането на още една COVID ваксина за деца над 12 години - тази на Moderna, може да бъде разрешено от Европейската агенция по лекарс...

По думите му ние винаги сме разделени - държава на ваксинираните и държава на неваксинираните, но трябва обществото да бъде фокусирано върху това какви са предимствата на ваксинирането, на целия живот и нормалното протичане на учебната година. 

Проф. Илко Гетов не може да взима решенията, но ако учителите и персоналът са ваксинирани рискът за разпространение на заболяването ще бъдат по-малък. 97% от постъпилите в болница хора с делта вариант са на неваксинирани хора, посочи той.

Въпросът с третата доза е на гол тумбак чифте пищови и се слага каруцата пред коня, подчерта проф. Гетов и добави, че има разлика между бустерна доза и трета доза от същата ваксина. Бустерната доза има за цел да усили имунитета с очакваните варианти на вируса, докато третата доза е просто още едно боцкане от същата ваксина, поясни той. 

Когато прибавим трета доза кой ще поеме отговорността за безопасността на третата доза, при положение, че имаме данни само за две дози, запита проф. Илко Гетов. В момента нищо не се предлага и в момента има одобрени само 4 ваксини - 3 с по две дози и едно дозова ваксина, каза Гетов. 

Според него прилагането на третата доза от страните ще бъде незаконосъобразно. Имаме около 2 млн. ваксинирани в България, нека всеки един от тях да убеди да се ваксинират останалите хора и Гетов е убеден, че догодина март месец всички мерки ще отпаднат окончателно.

Проф. Илко Гетов: Няма данни, че смесването на ваксини създава необходимия имунитет (ВИДЕО)

Няма научни изследвания, нямаме данни и потвърждения, че при смесване на ваксини се създава необходимия имунитет. Това заяви в предава...

Проф. Илко Гетов изтъкна, че ваксината пази индивида да не се разболява сериозно и да изкара вируса с леко разположение. Няма причина да се съмняваме, че ваксините, които са разрешение за употреба, има съмнение по отношение на тяхната ефикасност и безопасност, категоричен бе проф. Гетов. 

По отношение на лекарството срещу COVID-19, проф. Гетов отбеляза, че се работи усилено върху антивирусни лекарства и лекарства, които до този момент са били разрешение за други заболявания, но да се прилагат за лечението на коронавирусната инфекция.  Ако някои си представя, че ще има лекарство в аптеките и профилактично ще си прилага лекарство срещи коронавирус, категорично не можем да говори, добави проф. Гетов.

Той посочи, че догодина се очаква да има лекарство срещу COVID-19. Според него не трябва да се готвим за грипна вълна през зимата, ако се спазват мерките. Ние трябва да знаем какво се случва, ако към ваксината за коронавирус, се добави и противогрипна, настоя проф. Гетов. 

На този етап не се работи за една ваксина за COVID-19 и грип. 

Прочетете още по темата: Проф. Илко Гетов: РНК ваксините са ефикасни срещу индийския вариант на коронавируса

По-висок е рискът да загинете при самолетна катастрофа, отколкото да ви се появят тромботични реакции от ваксина срещу коронавирус

"По-висок е рискът да загинете при самолетна катастрофа, отколкото да ви се появят тромботични реакции от ваксина срещу коронавирус". ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване