Проф. Костадин Ангелов: Лично аз разпоредих сигналите за болница "Лозенец" да бъдат изпратени до ДАНС и ГДБОП

10940
Проф. Костадин Ангелов: Лично аз разпоредих сигналите за болница "Лозенец" да бъдат изпратени до ДАНС и ГДБОП
Снимка: БГНЕС

Проверката в "Александровска" беше една наказателна акция, след като не намериха нищо за мен като министър да ме атакуват, решиха да ме атакуват като лекар. Дълговете на болницата не са 68 млн. лв., както твърди служебният министър Стойчо Кацаров. За последната година те са 47 млн. лв. Това обяви бившият здравен министър и шеф на "Александровска болница" проф. Костадин Ангелов.

Всички структуроопределящи болница в страната имат такива дългове и въпросът е защо. Трябва да се направи реформа, за да не се случва така, заяви Ангелов и показа данни, според които в края на 2012 г. загубата на "Александровска" е 30 млн. лв.

Ръководството на "Александровска" обяви, че състоянието на болницата е стабилно

Toвa, чe cмe в нoвинapcĸитe блoĸoвe пpeчи нa paбoтaтa в УMБAЛ „Aлeĸcaндpoвcĸa“. Ha нaшитe ĸoлeги ниĸaĸ нe им e пpиятнo дa c...

От 2013 до 2020 г, тя се увеличава с още толкова, защото се вкарва допълнително техника и апаратура, която има амортизационни отчисления и те формират загубата. Но приходите през 2012 г. са 37 млн. лв., а през 2020 г. са 78 млн., средната брутна работна заплата преди е 722 лв., а през 2020 г. става 1700 лв. дълговете не са 68 млн., а е счетоводна загуба от 30 млн която наследих, дълговете за последната година са 47 млн лв.

"Беше обявен резултат от проверката на болницата, но няма одитен доклад", посочи Ангелов. По думите му в момента се хвърлят само твърдения, които не се доказват, няма време за истината и доказателства, идеята е да се урони престижа на определени хора. "Досега с доц. Оскар не сме имали напрежение, решенията са взимани с консенсус. За мен е изненадващо това поведение, придоби изключително сериозен политически привкус", каза още бившият здравен министър.

Относно скандала с трансплантациите, проф. Ангелов беше категоричен, че нито като министър, нито като шеф на болница някога се е обаждал в хода на една трансплантация, нито е знаел кои са реципиенти или донори. Той уточни, че не знае кой, как и на кого се е обаждал, за да може някой, който е на четвърто място в листата, да бъде избран за операция. "След като д-р Кацаров казва това като "а“ трябва да стигне и до "я“. в противен случай е пропаганда и се стреми да урони доброто ми име или на някой друг. Това се доказва в съда. Беше казано, че може да се обади или премиерът, или министърът на здравеопазването. Откакто съм начело на Александровска болница или в качеството си на министър не съм се обаждал на никой от Агенцията по трансплантация. Никога не съм знаел кои са реципиентите и донорите в хода на една трансплантация. Само сме се интересували от здравословното състояние на трансплантираните“, поясни проф. Костадин Ангелов.

"Над 1050 са чакащите в България за трансплантации. По отношение на болница "Лозенец“ приказките са много, никога не съм си позволявал да говоря неща, които не са доказани като факти. Първите информации, които са се появили за злоупотреби в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ са докладвани в Министерство на здравеопазването и веднага е разпоредено от мен всички документи да се изпратят в разследващите институции – ДАНС и ГДБОП, като Министерството да бъде своевременно уведомено, че това се е случило. Вероятно резултатите сега са факт и това позволява на настоящия здравен министър да ги изнесе. Свършили сме си работата, което значи, че държавата е работила, за да може д-р Кацаров сега да говори. Единственото, което виждам до момента от него са само приказки“, заяви проф. Ангелов.

Здравното министерство за "Александровска": Груби нарушения и лошо финансово състояние от 10 г.

Има трайна тенденция за влошаване на финансовото състояние на "Александровска" болница през последните 10 години. Това констатират от М...

"Проблемът с трансплантациите е многогодишен и започва от донорските бази, много е важно координаторите там да са добре обучени и мотивирани, увеличихме заплащането им, създадохме им специална длъжностна характеристика и проведохме обучения. След това е състоянието на реципиентите - регистрите, които ги следят, не действат по начин, по който да ги държат в много добра кондиция. Хората, които са избирани за бъбречна трансплантация, много често те не стават за трансплантиране", обясни бившият здравен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване