Лекарят на годината съсипа ръководството на Александровска болница и здравния министър на Борисов

15022
Лекарят на годината съсипа ръководството на Александровска болница и здравния министър на Борисов
Снимка: Actualno.com

На 14 април бях поканен да подпиша протоколи за 14 заседания на Съвета на директорите на Александровска болница, на които не съм присъствал и нямам информация кога са се провели. Това заяви д-р Александър Оскар, лекар номер едно на България за 2020 година. Той беше част от борда съвсем доскоро, но поиска да напусне - заради несъгласие с управлението на болницата.

Видях, че на едно от заседанията са одобрени 2,8 млн. лева "за не разбрах какво". Общо около 30 млн. лева (за харчене) са одобрени в тези заседания, обясни д-р Оскар. "Тези заседания не са се провели", настоя лекарят. И посочи, че от трима членове на директорския борд (заедно с него), другите двама са подписали протоколите.

Медици от "Александровска”: Призоваваме да не бъде сменяно ръководството на нашата болница

Над 610 лекари, медицински сестри, лаборанти, специализанти, химици, физици, болногледачи, препаратори и администрация от "Александровс...

Медикът обясни, че по правило трябвало директорският борд да се събира на всеки 3 месеца, но за последната година това не е ставало. Финансовото състояние на лечебното заведение е катастрофално, настоя той пред bTV.

След като изпратих сигнали за случващото се, започна лавина от репресивни мерки срещу мен и подкрепилите ме хора, заяви Оскар. След като имало мирен протест, трима колеги на Оскар, по думите му, били заплашени с административно наказание.

Според него, е абсурдно казаното от директора на Александровска болница проф. Борис Богов, че имало достатъчно "алтернативни канали" за събиране на директорите.

Д-р Оскар цитира и статия на "Капитал" ("Тъща на първа линия и какво още се случва в Александровска болница"), според която фирма на тъщата на бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов ("Левски Спринт - Мариана Динекова"*) получавала пари от Александровска болница за доставка на храна на медиците във времето на мобилизиране на всички ресурси заради пандемията. Според Оскар, "това е отвратително". Подпомагани са роднини на ръководството на болницата, смята лекарят – припомняме, че Ангелов ръководеше Александровска болница преди да стане здравен министър, като за случая Ангелов обясни, че всичко е прозрачно - той търсел по всякакъв начин в началото на пандемията помощ за болницата. Става въпрос за май-юни, 2020 година – подозирам грубо нарушение на морално-етичните норми, категоричен е лекарят, който използва думите "имали са възможност да се облагодетелстват", докато медици са се обединявали и са давали мило и драго заради пандемията, обобщи д-р Оскар. През май ресторантите не работеха и трябваше да намерим начин да изхранваме медиците, е задочният отговор на Ангелов.

Медицинският елит на Александровска болница поиска обяснение за финансовото ѝ състояние

Над 20 лекари от Александровска болница изпратиха апел за спасение на лечебното заведение. Те призовават държавата да влезе в роля и да...

Д-р Оскар посочва, че когато Ангелов поема ръководството, болницата нямала задължения, но след това започва да ги трупа. Задълженията са се увеличили с 6 млн. лева, просрочията – с 3 млн. лева, общата загуба е 65 млн. лева – за последната финансова година, изброи д-р Оскар. Не мога да кажа какво е имал предвид проф. Ангелов, че оборотът на болницата се увеличил двойно по времето на управлението му. Преди 7 години болницата не е имала никакви задължения, сега е в катастрофално състояние, настоя д-р Оскар.

За финал, д-р Оскар заяви, че на някои от лекарите в Александровска болница, които са участвали във ваксинацията срещу коронавирус, не са получили от 5 месеца дължимите според него 1000 лева за работещи на първа линия срещу COVID-19 медици.

Нямам желание да съм политик, да ръководя болницата. За мен е важно болницата да се управлява от хора, които имат страх от закона и управляват според закона, заяви д-р Оскар.

* Изборът на "Левски Спринт - Мариана Динекова" за доставчик не е станал с конкурс или търг, тъй като договорът е сключен не директно с болницата, а с фондацията в обществена полза "Направи добро - Александровска", учредена от болницата и поликлиниката на Александровска и представлявана от проф. Ангелов и заместник-директора на болницата Мария Куманова. Договорът е за 25 000 лева, като е предвидено изхранването на 50 медици. Допълнителна подробност е, че проф. Ангелов не е изпълнил и законовото задължение да излезе от управата на фондацията на болницата, след като е станал министър, а след това и депутат, пише в. "Капитал". Медията добавя и следното: Договорът за доставка на кетъринг с частната фирма е подписан с фондацията, която е юридическо лице с нестопанска цел, не разходва публични средства и по тази причина в случая не може да става въпрос за конфликт на интереси, казват специалисти в материята. Директорът на болницата безспорно е лице, което попада в кръга на лицата, които следва да спазват ограниченията, свързани с конфликта на интереси, но Ангелов не е предприемал никакви действия по този договор в качеството си на директор на болницата. Така се оказва, че на практика има напълно законен механизъм, по който един директор на държавна болница може да сключи договор с тъща си, макар и опосредствано, като просто съвместява различни длъжности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com