Проф. Николай Витанов: 1500 заразени на ден е критичното число, което не трябва да прехвърляме

6633
Проф. Николай Витанов: 1500 заразени на ден е критичното число, което не трябва да прехвърляме
Снимка: iStock

“В момента има едно плавно повишение на случаите. Има едно критично число на брой регистрирани на ден случаи, което не бива да се прехвърля - и то в момента е около 1500“. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов.

В момента бързите параметри са два пъти по-ниски от тоя критичен параметър. Дори да тръгне да се случва нещо, ще има време за реакция. “Бързите параметри в момента вървят нагоре, значи плавно повишение – в момента сме на 500-600 случая, оттук нататък следващият сценарий, който може да се развие, е 1000 случая на ден. Към края на месеца ориентировъчното число, което трябва да гледаме, е 250 000 регистрирани случая. Ако е така, значи сме се справили сравнително добре", прогнозира математикът.

Д-р Мирослав Ненков: Кризата с коронавируса не се управлява експертно

Кризата с коронавируса не се управлява експертно. Това заяви в студиото на „Тази неделя“ бившият здравен министър Мирослав ...

Според него, има три вида ученици. Първи са малките до 11 години. При тях заболеваемостта е три пъти по-малка и заразата е между тях повече, отколкото между тях и възрастните. Според професора, затова няма проблем те да ходят на училище. Следващата група са учениците от 5. до 7. клас - при тях заболеваемостта е в нормата. "Проблемът са учениците от 8. до 12. клас поради естеството на възрастта си: те не спазват мерки, не слушат какво им се говори и заради това заболеваемостта при тях е с 60% повече, отколкото трябва да бъде", коментира проф. Витанов. Той посъветва тези ученици да бъдат пуснати много внимателно на училище.

Според него, никак даже не доближаваме стадния имунитет. И това нещо ще бъде доста трудно. "Далеч сме от него. Някъде до към 20% от българите са се срещали с вируса. Когато броят на регистрираните случаи стане 800-900 000, тогава вече може да се говори за естествен стаден имунитет", обясни математикът и допълни, че колективният имунитет може да се постигне по друг начин – чрез масова ваксинация, когато се ваксинират 2 млн. души. По думите му, ваксинацията няма да свърши през 2040 година, а при желание на хората, още през лятото може да имаме 2 млн. ваксинирани.

Професорът обясни и за скритата заболеваемост и как се изчислява тя. "Като вземете броя на активните случаи, които са около 25 000 в момента, по 4 като ги умножите, има около 100 000 човека, които се срещат с вируса. Това е 1,5% от населението. Това не е много. На 200 човека, които срещате по улицата, има 3-ма заболели", обобщи математикът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com