Проф. Петко Салчев: С един месец се удължават протоколите за скъпоструващи лекарства

5806
Проф. Петко Салчев: С един месец се удължават протоколите за скъпоструващи лекарства
Снимка: БГНЕС

„Утре ще стане ясно как точно ще се лекува коронавируса у нас и как болниците ще го описват. Това ще стане факт, след като бъдат внесени промени в съответните нормативни актове и във закона. Мерките ще бъдат описани по такъв начин, че да няма недофинансиране на болниците и системата да бъде стабилна“. Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев

Запитан за резервите в касата, проф. Салчев заяви, че не може да каже конкретно общата сума, но уточни, че резервът на касата, който е определен по закон, е около 90 милиона лева. Той уточни, че за купуването на респиратори и заплащането на медиците има заделен друг фонд от страна на правителството.

Депутатите избраха Петко Салчев за новия директор на НЗОК

Депутатите избраха Петко Салчев за директор на НЗОК, като 108 гласуваха „за”,  а „против” кандидатурата бе...

„От днешна дата с един месец се удължават всички протоколи за скъпоструващи лекарства. Ако се наложи удължаване на извънредното положение, ще бъдат удължени и те. Изпратени са указания в НЗОК, разработени са и механизмите, по които да става това. Има само малки изключения. Всичките районни каси също са получили указанието и го разпращат до лекарите“, уточни проф. Салчев. Той потвърди, че аптеките също са наясно как ще става удължаването на срока.

Като потвърждение на това от Здравната каса обявиха официално, че с цел избягване на напрежение и струпване на пациенти в лекарските кабинети, при обслужване на хронично болни пациенти за издаване на рецепти за лекарствени продукти по протокол и рецептурна книжка, се въвежда нов режим на предписване и отпускане на лекарствените продукти. За утвърдени протоколи, изтичащи в периода до 16.04.2020 г., които не изискват промяна на терапевтичната схема, ще бъде направено служебно продължение в информационната система на НЗОК за срок от един месец, считано от датата, до която е валиден всеки конкретен протокол. Хартиените протоколи няма да бъдат презаверявани от РЗОК.

Поради специфика при лечението не се удължава срокът на протоколите за заболявания, при които лечението е за определен срок - лечение на Хроничен вирусен хепатит С; лечение на хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст; лечение с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, възникваща в перинаталния период, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации.

Запитан за липсата на определени продукти в аптеките, както и за това, че някои от тях се предлагат на по-високи цени, той отговори, че все пак аптеките се зареждат от доставчиците и зависят от количествата от тях. „Населението не трябва да се притеснява, че тези препарати ще изчезнат“, категоричен бе проф. Салчев.

В ход са клинични изпитания на лекарство за коронавируса

Френският фармацевтичен гигант Sanofi и американският производител на лекарства Regeneron заявиха в понеделник, че са започнали клиничн...

Новоизбраният управител на Здравната каса бе категоричен, че ще направи всичко възможно да дигитализира колкото се може повече от дейностите в касата. По думите му в кратки срокове се очакват и конкретни резултати по въвеждането на електронната рецепта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com