Смъртоносната Ебола набира скорост, България засега е в безопасност

55548
Смъртоносната Ебола набира скорост, България засега е в безопасност
Снимка: Getty Images/Guliver

За момента няма случай на заразен с вируса Ебола у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

В световен мащаб около 90 са вече жертвите на смъртоносната болест.

Съмнение за ебола при пациент в Канада

Човек, развил симптоми, наподобяващи тези на хеморагична треска като ебола, бе хоспитализиран в Канада, малко след завръщането си от ...

По данни на здравните власти, освен в Гвинея вече има случаи на болестта в Либерия и Сиера Леоне.

Заразата се развива за часове, а при над 70% от заболелите се стига до фатален край. Симптомите могат да наподобят грип, но бързо се стига до тежки кръвоизливи. Вирусът не се предава по въздушно-капков път. Въпреки бързото разпространение на заразата - епидемиолозите смятат, че засега Европа не е в риск.

„Контактите с Гвинея на България, пък и на Европа, не са особено интензивни. Преки въздушни контакти поддържат само летищата в Париж и Брюксел, така че колегите имат предвид за пристигащи от този регион да са под специално наблюдение. Но засега няма причини да се установяват ограничения в търговия, пътувания или каквото и да е друго", обясни д-р Ангел Кунчев.

Гвинея е изправена пред епидемия от Ебола в безпрецедентен размер, като огнищата на зараза са в отдалечени една от друга области, съобщава „Гардиън“.

Съмнение за ебола при пациент в Канада

Човек, развил симптоми, наподобяващи тези на хеморагична треска като ебола, бе хоспитализиран в Канада, малко след завръщането си от ...

Епидемията на една от най-смъртоносните инфекции накара няколко страни със слабо здравеопазване, като Сенегал, да затворят границите си с Гвинея и другите си съседи.

По данни на гвинейското министерство на здравеопазването, смъртните случаи в страната са 78 при 122 заразени.

„Изправени сме пред епидемия, с какъвто размер не сме се срещали до сега. Географското разпространение на болестта създава допълнителни трудности на организациите, които се опитват да установят контрол над епидемията”, заяви координаторът на „Лекари без граници” в Гвинея Мариано Лугли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com